Otthon és Kert

Levágjam az orchidea elvirágzott szárát? Szakertő segítség a virágözönhöz

Sokakat az is zavar, hogy a gyökerei kimásznak a cserépből – ezeket tilos levágni! Természetes ez a viselkedés, hiszen a vizet a környezete párájából is felveszi.

A növény élete szempontjából mindegy – én, ha nem látok rajta új bimbót, levágom, így ugyan nem szívja vissza belőle a tápanyagokat a virág, de amit a gyökerein át felvesz, azt rögtön egy új hajtásra fordíthatja. Sokakat az is zavar, hogy az orchidea gyökerei kimásznak a cserépből – ezeket tilos levágni! Természetes ez a viselkedés, hiszen a vizet a környezete párájából is felveszi. Pont ezért, hetente csak egyszer öntözzük. Átültetni csak akkor kell, ha a kérges közeg már rohadni kezd, vagy felborul a növény – orchidea földkeveréket használjunk hozzá. Ha kell neki noszogatás, pár percre speciális tápoldatos vízbe tegyük, majd csöpögtessük le, és tegyük vissza a helyére.

Sarjakat hoz, de virágot nem az anyanövény

Ez a jelenség a lepkeorchideákra jellemző. A virágszár alsó két-három rügye vegetatív, abból esetenként sarjnövény fejlődik. Önnél is ez történt. A virágszár virágot már nem, de sarjakat még hozott. Ezeket, amikor már van legalább két-három centis gyökerük, orchideaközegbe kell ültetni. A virágszárról metszőollóval vágjuk le, úgy, hogy egy kis darabka a virágszárból maradjon rajta.

A kérges, tőzeges közegbe pedig úgy ültessük be, hogy óvatosan inkább a cserepet kocogtatva rázzuk köré a közeget, mert ha nyomkodva tömörítünk, az a gyökér sérüléséhez vezethet. Néhány év elteltével ezek a növénykék pontosan olyan virágot fognak hozni, mint az anyanövény.

Az anyanövényt érdemes volna tápoldatozni orchideatáppal. Ezt abba a vízbe kell beleönteni, amibe hetente ázik az orchidea. Így a sarjak utáni, kicsit legyengült állapotából újra erőre fog kapni, és virágozni fog. Most azért nem nyílik, mert az energiáját a gyermekei nevelésére fordítja.

Szöveg: Kiszel Péter okleveles kertészmérnök, a Meglepetés állandó szakértője. További szaktanácsait ide kattintva tudja elolvasni.

fotó: fotolia