A boltokban több tíz- vagy akár több százezret elkérnek egy-egy bonsaiért. Ennek oka, hogy a tálban nevelt csodanövények többsége legalább 20-30 éves. De nem csupán a korát kell megfizetnünk, hanem az aprólékos, finom munkát, amelyet az elkészítése igényel. A bonsaiok féltve őrzött titkát Papp Sándor, a Marczika Bonsai Stúdió vezetője árulja el nekünk.
Milyen növényből készítsük?
Fontos, hogy olyan növényt válasszunk hozzá, amely nagyon lassú növekedésű és szép, öreg hatású a gyökértörzse, a kérge és a törzsformája. Mindig egészséges, jó kondícióban lévő növényt válasszunk. A törpe levelű fajták szebbek erre a célra, mint a hosszabb, tűlevelűek. Keresgéljünk a hamisciprus, a tiszafa, a törpefenyő és a borókafélék között.
1. lépés: Melyik az eleje?
Tegyük fel a növényünket az asztalra, amin dolgozni fogunk, és kezdjük el lassan forgatni. Válasszuk ki, hogy melyik oldala legyen az elölnézet, és ezt jelöljük is meg egy dróttal. Fontos szempont, hogy ez legyen a legszebb oldala, végig látszódjon a törzs vonala.
2. lépés: Metszésre fel!
A kiválasztott növényünk ágait ritkítsuk meg, de ne tőből vágjuk le őket, hanem hagyjunk 1-2 cm-es csonkokat, ezzel fokozhatjuk az öreg hatást, mert olyan, mintha természetesen elhalt volna. Arra törekedjünk, hogy lent a vastagabb ágakat hagyjuk meg, és felfelé haladva az egyre vékonyabbakat.
Szabaduljunk meg a száraz ágaktól is, tűlevelű növény esetén pedig szedjük le a tavalyi leveleket is. Ezeket mindig felfelé húzzuk! A ritkításnak köszönhetően több fényt kapnak majd a növényünk megmaradt, egészséges ágai, levelei, és több alvórügyet hoz majd.
- Tudta? Legjobb, ha a vágáshoz speciális ollót használunk, amelyet bármelyik kertészeti árudában beszerezhetünk. Ennek ára 5 ezer forintnál kezdődik, de megéri, mert használhatjuk a szobanövényeink gondozásához is. Ha tehetjük, akkor vegyük meg a metszőt és a bütyökvágót is, főként, ha több bonsait is szeretnénk készíteni.
3. lépés: Drótozzunk!
A drótozásra azért van szükség, hogy öregebb és természetesebb növény hatását keltsük. A fiatal növények ágai felfelé törekednek, ezért kell őket lefelé, vízszintesre kötözni. Ehhez ne használjunk bármit, csak a speciálisan erre a célra kifejlesztett bonsai drótot. A legvastagabb ágakkal kezdjük, és mindig belülről kifelé haladjunk.
A drótot 45 fokos szögben kell az ágra tekernünk, mert így tart a legjobban. Ezeket
rajta kell hagynunk legalább három hónapig vagy akár egy évig, de mindig ellenőrizzük,
hogy ne vágjanak bele a fába.
- Tipp: A drótozást előbb gyakoroljuk egy bármilyen ágacskán, és ha már jól megy, akkor alkalmazzuk élesben, a bonsaiunkon.
4. lépés: Öntözzünk!
Mivel kicsi cserépben vannak, fontos, hogy rendszeresen kapjanak tápot, sok napfényt, és gyakran öntözzük őket. Ehhez használhatunk szórófejes locsolót, és spriccelőt is. Mindig ellenőrizzük az ujjunkkal, hogy nedves-e a bonsai földje! Ne hagyjuk kiszáradni, de az sem jó, ha vízben áll.
Ha szobában tartjuk, akkor egy nagy tálba engedjünk vizet, állítsuk bele a növényünket cserepestül, és hagyjuk legalább 20 percig így, hogy felszívhassa magának a megfelelő mennyiségű nedvességet. Ha látjuk, hogy már sötét a földje, akkor kivehetjük a vízből.
- Tudta? Amikor megvásárolunk egy konténeres növényt, nem szabad egyszerre átültetni és metszeni. Először ültessük át a végleges edénykéjébe, várjuk meg, hogy megerősödjön, és csak akkor álljunk neki a formázásnak.
Fotó: gettyimages