Biztosan jártál már úgy, hogy ha napokig nem volt dolgod a hűtőszekrénnyel és amikor kinyitottad, észrevetted, hogy a falakat vastag jégréteg borítja. Ha alábecsülöd ezt a jelenséget, vagy normális dolognak tartod, itt az ideje, hogy változtass ezen a hozzáálláson. A jég a mélyhűtőben általában azt jelenti, hogy a készülék nem zár megfelelően, vagy nem úgy működik, ahogyan kellene. Sajnos ez a látvány olyan meghibásodást jelezhet, amely jelentős javítási költségeknek tesz ki a közeljövőben. Ezért azonnal cselekedned kell, ahogy a legkisebb jegyet meglátod a mélyhűtőben.
Miért alakul ki a jég és hogyan előzzem meg?
A mélyhűtőben a jég kialakulásának okai különbözőek lehetnek. Néha a nem jól záródó ajtó vagy a polcokon lévő túl sok élelmiszer okozza, ami megakadályozza a hideg levegő szabad áramlását, és kondenzációhoz vezet a belső falakon.
Ezért muszáj korlátoznod a bevásárlást, a mélyhűtő nem korlátlan bendő, amibe bármikor, bármennyi élelmiszer belepakolható! Kerüld el a készülék túlzsúfolását, és minden nyitás után alaposan ellenőrizd, hogy a hűtőszekrény biztosan zárva van-e. Lehet, hogy egy sérült tömítés vagy termosztát okozza a problémát. Ha igen, akkor ezeket ki kell cserélni.
A jég olyan, mint a mélyhűtőd figyelmeztető jele. Ha figyelmen kívül hagyod, komolyabb meghibásodásokhoz vezethet, és jelentősen lerövidítheti a készülék élettartamát.
Ha a problémák minden erőfeszítése ellenére ismétlődnek, a legjobb, ha szerelőt hívsz. A korai beavatkozás megelőzheti a jövőbeni drágább javításokat.
Ez is érdekelhet

Citromos csodatrükk: Hogyan lehet megszabadulni a jégtől otthoni módszerrel?
Ha jég van a mélyhűtőben, az ételek gyorsabban megromlanak, és a villanyszámla is megemelkedik (a nagyobb fogyasztás magasabb üzemeltetési költséget jelent). Ezért meg kell találnod a módját, hogy megszabadulj tőle. Ebben lesz segítségedre ez az otthoni módszer is.
- Mielőtt megszabadulnál a jégtől, kapcsold ki a hűtőszekrényt, és távolítsd el belőle az összes élelmiszert.
- Hogy az esetleges beleszóródott ételmaradékokat is eltávolíthasd, permetezd be a mélyhűtő falát 2:1 arányban kevert ecettel és vízzel.
- A hűtőszekrény tisztításához citromot is használhatsz. Egyszerűen facsard ki a gyümölcs levét, márts egy szivacsot a lébe, és töröld át a fagyott foltokat. Hagyd rajta negyed órát, majd egy ronggyal töröld szárazra a készülék belsejét. A citrom nemcsak a jeget távolítja el, de kellemes illatot hagy maga után, és természetes módon fertőtleníti a hűtő belsejét.
A hűtőszekrény rendszeres karbantartása nemcsak az élettartamát hosszabbítja meg, hanem az energiafogyasztását is csökkenti. Szánj rá időt havonta egyszer, és a mélyhűtőd évekig gond nélkül fog szolgálni.
3 házi praktika a gyors jegesedés megelőzésére
- Szódabikarbóna
A szódabikarbóna egy bevált szer, amely számos háztartási feladatra használható. A szódabikarbóna megakadályozza, hogy a nedvesség gyorsan felhalmozódjon a fagyasztórekeszben. Így kell csinálni:
- Először olvassza le a fagyasztórekeszt, és alaposan tisztítsa meg.
- Tegyen két evőkanál szódabikarbónát egy nedves ruhára, és törölje át vele alaposan a fagyasztórekesz belső falait. Praktikus mellékhatás: a szódabikarbóna semlegesíti a kellemetlen szagokat. Segít a ruhák makacs izzadtságszaga ellen is, és a fürdőszobában is remek takarítási tipp a nagymamától. A szódabikarbóna a sütőben lévő szennyeződések ellen is hat.
- Fontos: A fagyasztórekesz áttörlésekor mindenképpen kerülje a gumitömítéseket, mert a szódabikarbóna károsíthatja azokat.
- Tipp: A szódabikarbónás tisztításkor célszerű háztartási kesztyűt viselni, mivel a szódabikarbóna irritálhatja az érzékeny bőrt és agresszív hatású.
- Sütőolaj
Ha nincs otthon szódabikarbóna, az étolaj is alkalmas a jégképződés megakadályozására. Ehhez csepegtessen néhány csepp olajat egy nedves ruhára, és törölje tisztára a fagyasztórekeszt.
- Glicerin
A fagyasztórekeszben a gyors jégképződés megakadályozásának másik módja a glicerin használata. A fagyasztórekesz alapos megtisztítása után áztasson át egy ruhát glicerinnel, és törölje át az összes belső falat. A glicerin tulajdonságai miatt, amelynek fagyáspontja alacsonyabb, mint a vízé, sokkal tovább tart, amíg a felületeken ismét jég képződik. Ha egy idő után mégis kialakulnak jégtáblák, a vékony glicerinréteg miatt sokkal könnyebb lesz eltávolítani őket, amikor felolvadnak, mint korábban.
Fotó: Gettyimages