Matrica- és ragasztómaradványok eltávolítása
Egy új vázán lévő címke vagy a befőttesüvegek ragasztómaradványai: gyakran találkozunk makacs matricákkal, amelyeket nehéz eltávolítani. Ilyenkor nagymamáink trükkjei segíthetnek:
- Víz: Sok makacs címkét eltávolíthatunk, ha hosszabb ideig áztatjuk. Egy vizes kendőt tekerjünk az üveg köré, és időnként nedvesítsük be újra. Néhány óra múlva könnyen lehúzható a címke.
- Zsír: Ha a címke nem oldódik vízben, a zsír segíthet. Legyen az étolaj, vaj vagy margarin – mind hatékony lehet. Dörzsöljük be vastagon olajjal a címkét, vagy helyezzük fejjel lefelé egy olajos edénybe. Hagyjuk hatni egy éjszakán át, majd ha a ragasztó felpuhult, töröljük le papírtörlővel. Ha maradnak foltok, forró vizes ronggyal töröljük át.
- Hő: A hajszárító melege is hatásos lehet. Állítsuk a legmagasabb hőfokra, és irányítsuk a levegőt a matricára. Sok ragasztó hő hatására meglágyul, így könnyebben eltávolítható. A maradék ragasztót szükség esetén zsírral töröljük le.

Ez is érdekelhet
Így szedd le az üveg tetejét, ha beragadt
Nyitás kanállal
A befőttesüveg tetejének totális beszorulása a zárás során keletkező vákuumnak köszönhető. Ilyenkor a levegő belül ritkább, mint kívül, és a kupak erősen tapad az üveg üveg pereméhez – „beszívódik”. A szabványos nyitással kapcsolatos kísérletek gyakran kudarcot vallanak.Ezért érdemes kipróbálni a módszert egy kanállal. Ezzel a TikToktól származó trükkel gyorsan elbánhat a befőttesüveggel.
Kezdetnek válasszunk egy nagy fém leveseskanalat, majd helyezze az evőeszköz hegyét a kupak széle alá (ahol a fedél találkozik az üveggel). Ha bedugja a felő alá, jellegzetes sziszegést kell hallania, ami azt jelzi, hogy levegő került az üvegbe. E két lépés után könnyedén le lehet csavarni a kupakot.
Fakanalas kocogtatás
Egy másik módszer, ha egy fakanalat használunk, és óvatosan megkocogtatjuk a fedelet.E z a módszer hatékony, azonban ha túl erősen ütögeti a fémet, akkor mélyedéseket okozhat a kupakon – ekkor nem tudja majd újra használni a fedelet.
Gyors módszerek egy befőttesüveg kinyitásához
A kanál használata mellett számos más módszer is létezik. A leggyorsabb a befőttesüvegnyitó használata, amivel gond nélkül fel tudja nyitni a befőttet.
Mit tegyünk azonban, ha nincs ilyenünk, és a kanállal végzett módszerek nem váltak be? A következő trükkök lehetnek a segítségünkre:
- Forró víz: ennél a módszernél a befőttesüveg fedelét néhány másodpercre forró vízbe kell meríteni. Ez felmelegíti a fémkupakot, és így könnyebb lesz eltávolítani.
- Az üveg aljára ütés: Felegyenesedett helyzetben, nyitott kézzel üsse meg az üveg alját. Tegye ezt többször, ez lehetővé teszi a kupak meglazítását, de ez a módszer nem mindig hatékony.
- A fogás javítása: néha a beszorult fedelet kézzel is ki lehet nyitni, ha javítjuk a fogást. Erre a célra egy gumikesztyű vagy egy rongy is megfelel.
- Az invazívabb módszerek, amelyek csak a legvégső esetben alkalmazhatók, a fedél kilyukasztása vagy késsel való felfeszítése. Ezek a módszerek azonban tönkreteszik a kupakot, és néha még az üveget is károsíthatják. Ráadásul önmagunk számára is kevésbé biztonságosak.
Forrás: br
Fotó: gettyimages