Kezdjük magról
Ha már a kezdeti lépéseket is mi szeretnénk megtenni, akkor neveljünk magról növényeket, mert nem olyan nagy ördöngösség, és garantáltan beleszeretünk a konyhakerti munkákba! Jó ötlet az első magvakat már tél végén elvetni, hogy ezáltal még előrébb hozhassuk a betakarítást. Ráadásul így azt is biztosítjuk, hogy elegendő napfényt kapjanak a csírák. Olyan helyre ültessük el őket, ahol elegendő meleget kapnak, például egy többé-kevésbé fűtött részre.
A tabletta titka
Ha nekiállunk az otthoni termesztésnek, akkor itt az ideje, hogy megismerkedjünk a dehidratált tőzegtablettával. Ez egy tőzegből készült anyag, ami víz hatására megduzzad, így megfelelő közeget biztosít a csírázó magvak számára.
- Csomagoljuk ki a tőzegtablettát, helyezzük bele egy megfelelő méretű cserépbe, tőzegcserépbe, vagy tálcára, majd annyi vizet adjunk hozzá, amitől a tabletta jól megduzzad.
- Miután ez megtörtént, helyezzük a középen lévő kis lukba a magokat, például egy csipesz segítségével, és öntözzük tovább addig, amíg a tőzeg annyira dagad, hogy elfedje azokat.
- A kis tabletta magassága nagyjából ötszörösére nő, de az átmérője nem változik.
- A rostból készült kis cserepek ideálisak olyan növények számára, amiket a földjükkel és gyökérlabdájukkal együttesen kell kiültetni, és a kiültetésig a lehető legtovább kell bent tartani.

Cseréppel együtt
A gyorsan növekvő és csak kis számban telepített növények – mint például a padlizsán, uborka, csemegeuborka, cukkini, dinnye, görögdinnye, paradicsom – nehezen viselik az átültetést, ezért megéri őket biológiailag lebomló cserépben nevelni. Amikor a kis palánták már elég nagyok, a korongokkal vagy a tőzegcseréppel együtt helyezzük a számára megfelelő ültető közegbe.
Ez is érdekelhet: Tilos az oltványokat trágyázni: most jött el a gyümölcsfák ültetésének ideje
Apró neveldék
Léteznek olyan mini üvegházak, amelyek egy tálcából és egy átlátszó műanyag tetőből állnak, és így ideális körülményeket adnak a növényeknek a csírázáshoz és növekedéshez. Ha beszereztünk egy ilyet a neveléshez, akkor nincs más dolgunk, mint a tálcára ráhelyezni a műanyag tetőt, és naponta-kétnaponta locsolni, szellőztetni, és várni a kis palánták megjelenését. Ahhoz, hogy a növénykék ne fülledjenek be, fontos, hogy a szellőztetésre minden nap sort kerítsünk. Ha feledékenyek vagyunk, beszerezhetünk szellőző tetővel ellátott változatot.
Semmi esetre se tegyük a fűtőtestre, mert a csírázáshoz az ideális hőmérséklet 18-20 fok.
Kötelező kellékek
Ahhoz, hogy a növénykéink igazán jól érezzék magukat, szükségünk lesz jó minőségű palántaföldre, amivel nem nagyon tudunk mellélőni. Nagyjából április második feléig kell várnunk arra, hogy a paradicsomot, paprikát és a padlizsánt kiültessük a szabadba, mivel fagyérzékenyek. De ezek után is résen kell lennünk, és ha hideg éjszakát jeleznek, takarjuk be a növényeket fagyvédő fóliával. Ha balkonládát vagy nagyobb cserepet szánunk a palántának, akkor azokba már jóval április előtt elültethetjük, ha nem visszük ki azonnal a szabadba.
Extra tipp:
Ha sok és egészséges termést szeretnénk szüretelni, adjunk megfelelő tápanyagokat a növényeknek! Más összetevőkre van szüksége a gyümölcs, és másra a zöldségtermő növényeknek. A hosszabb hatású ásványi trágyák elősegítik a növekedést, erős gyökérzetet és magas terméshozamot biztosítanak.
A munka jutalma
Ha ügyesen gondoskodtunk a növényeinkről, akkor csodás zöldségekkel és gyümölcsökkel ajándékoznak meg minket. Na de mit vessünk el ahhoz, hogy szüretelhessünk? A legtöbben paradicsommal és paprikával kezdenek kísérletezni, amikor eldöntik, hogy házilag termesztenek. De a fő szempont a növények kiválasztásánál legyen inkább az, hogy mennyire napos a kertünk vagy a teraszunk.
A gyümölcsöt nevelő zöldségfélék, mint a paradicsom és a paprika igencsak fényigényesek, legalább 6-8 óra teljes napfényre van szükségük. Míg vannak olyan növények, amelyek beérik akár 3-6 órányi napsütéssel is, illetve néhány még árnyákban is jól érzik magukat, bár kétségtelenül lassabban nőnek, illetve kevesebb termést hoznak. A gyökérzöldségek jobban tűrik az árnyékot, ha azonban nem jutnak elég fényhez, akkor energiájukat inkább a levelek növesztésére fordítják, a gyökerek pedig kisebbek maradnak.
Ez is érdekelhet: 4 évszakos veteményest csinált a balkonján Radványi Dorottya: Bálint gazdától tanult
Érdemes az árnyékos területekre levélzöldségeket, illetve virágzatukért tartott zöldségeket vetni. A legtöbb ilyen balkonpalántának legalább napi 6-8 óra teljes napsütés szükséges, hogy termést is szüretelhessünk a nyáron. A cikória, egres, fokhagyma, kakukkfű, kapor, kelbimbó, kelkáposzta, kelkáposzta, koriander, koriander, mángold, menta, mogyoró, mustár, paszternák, retek, ribizli, rukkola, saláta, sóska, spenót, tárkony, zöldhagyma, zsázsa beérik 3-6 órányi napsütéssel is!
Fotó: pexels