Bazsalikom: Az eláztatás az ellensége
A napfényes Itália-ízű levél számos ételhez tökéletes választás, így a házi fűszertár elmaradhatatlan kelléke. Ennek a mediterrán növénynek napi 6-8 óra közvetlen fényre van szüksége. Rendszeresen kell öntözni, az eláztatást viszont nem szereti. Mindig épp csak nedves legyen a földje! A huzat sem tesz jót neki, csak májustól tartható szabadban. Ha korábban szerezzük be, addig tegyük meleg helyre.
Metélőhagyma: A napfényt kedveli
A metélőhagyma, ismertebb nevén snidling nagyon szereti a napfényt, a mérsékelt öntözést, de ki nem állhatja a pangó vizet. Nem szabad állni hagyni a vízben. Hálás növény, amely nagyon gyorsan növekszik, hozza az ehető szárait, amelyeket érdemes zsenge korukban leszedni, hogy ízletesek legyenek. Szendvics mellé, salátába vagy szószokba, ragukba is finom.
Petrezselyem: Nehezen indul, sokáig terem
Ez a fűszernövény jól érzi magát félárnyékban, de a napfényes helyeket is kedveli. Fontos, hogy csak mérsékelten öntözzük, de mindig legyen nedves a földje, mert a kiszáradás az egyik legnagyobb ellensége. Érdemes tudni róla, hogy magról nehezen kel ki, de ha egyszer megindul, nagyon sokáig hozza a leveleit. Korán vethető, mert jól bírja a hideget.
Lestyán: Vegeta a cserépben
Alapvetően fényimádó növény, de félárnyékban is szépen nő, mérsékelt öntözést kedvel. Erős aromája miatt levesek, főzelékek kiváló fűszere, kevés is elegendő belőle. A bátrabbak salátákba is teszik. Gyakran vegeta-növénynek is becézik.
Ez is érdekelhet: Ezzel öntözd a cserepes hagymásaidat: kétszer annyi ideig virít a nárcisz, jácint, tulipán
Rozmaring: Ne öntözzük túl
Mint a legtöbb fűszernövény, a rozmaring is fényigényes, úgy viselkedik, mint akinek soha nem elég belőle. Öntözés tekintetében a mérsékeltet kedveli, óvatosan kell vele bánni, mert túllocsolás esetén berohad. Ne felejtsük majd el a téli hónapokra bevinni, mert cserépben nevelve nem bírja a fagyot. Ami a fajtaválasztást illeti, balkonládában jól mutat a csüngő, Prostratus fajta. Frissen és szárítva is kiváló a legkülönfélébb sültek ízesítéséhez.
Oregánó: Minden színben
Ha nem tudunk neki legalább 6 óra napfényt biztosítani egy nap, neki se álljunk termeszteni, mert a fényhiányra nagyon érzékeny. Szárazabb talajban érzi jól magát, tehát ritkán kell öntözni, csak amikor észrevesszük, hogy kiszáradt a földje. Rendkívül illatos, gyorsan nő, és jól bírja a metszést. Mediterrán húsok, tésztaételek, pizzaraguk kiváló kiegészítője. Jó tulajdonsága még, hogy a fajták színeivel lehet játszani, mert van belőle zöld, sárga, vöröses és tarka változat is.
Citromfű: Képes az önvetésre
Nyugtató, ideglazító gyógyhatásáról ismert, teaként szoktuk fogyasztani, szárított formában.
A citromfű félárnyékban és napon is jól érzi magát. Magról nagyon jól szaporítható, képes az önvetésre is. A vízigénye mérsékelt, az illata pedig megnyugtató, jó hatással van a lélekre.
Kakukkfű: Szárazabb környezetben
Napfényes, békés helyen érzi jól magát, és inkább a szárazabb környezetet kedveli, ne öntözzük túl. Fontos jó tulajdonsága, hogy télálló, így a költöztetésével sem kell fáradnunk, amennyiben a balkonon, teraszon kap helyet. Díszítő értéke is van, hiszen több lombszínváltozatban elérhető, például sárga, tarka és kékes árnyalatokban. Markáns ízvilága miatt kiváló fűszernövény levesekhez, sültekhez.
Ez is érdekelhet
Tárkony: Szellős részre ültessük
Gyakori ízesítője a magyaros ételeknek. Szereti a napfényt, a vízigénye közepes, ügyeljünk rá, hogy soha ne kapjon egyszerre túl sok vizet. Magasra nő, érdemes kikarózni. Párás helyen a tárkonyrozsda károsítja, így csak szellős részre ültessük, hiszen a fűszernövényt, ha permeteznénk, nem fogyaszthatnánk el. Jól viseli a rendszeres metszést, és igen intenzív íze van.
Menta: Nagyon gyorsan nő
Ez a gyógynövénynek is számító fűszernövény az árnyékos és a napos helyeket is kedveli – ebben az értelemben igénytelen. A kiszáradás az ellensége, rendszeresen gondoskodnunk kell arról, hogy nedvességhez jusson. Gyorsan növekszik, terjed, érdemes a tövet körbekeríteni, hogy ne lepje el a melléültetett növényeket is.
Számos, egészségre kedvező hatása van, de a bátrabbak kísérletezhetnek vele közel-keleti ételek készítésekor is. Nyáron a koktélok csodás ízesítője.
Gondozási tippek:
- Föld és cserép: Lényeges, hogy jól szellőző, vízáteresztő cserépben tartsuk a fűszernövényeket, és használjunk jó minőségű, kifejezetten nekik való földet.
- Öntözés: A kevesebb több! A legtöbben közülük nem kedvelik a pangó vizet. Bátran tápoldatozzuk őket, mert az nem növényvédőszer, így is fogyaszthatók maradnak.
- Metszés: Fontos, hogy hajtásaikat rendszeresen vágjuk vissza, mert ez ösztönzi őket arra, hogy bokrosabbak és dúsabbak legyenek.
Fotó: AdobeStock