»Mogyorógondok« jeligével szeretnék öntől tanácsot kérni, arra a problémámra, hogy többéves mogyorófám igen apró terméssel ajándékozott meg évről évre. Sajnos nem értek hozzá túlságosan, nem tudom, hogy szokták megmetszeni. Szokták egyáltalán? Ha igen, kérem, tájékoztasson, hogyan lehetne szebb a termésem? – kérdezte korábban egy olvasónk.
Kiszel Péter okleveles kertészmérnök, a Meglepetés állandó szakértőjének válasza
A fa termetű mogyoró, azaz a törökmogyoró termése vastag héjú, erősebb aromájú és kisebb méretű, mint a bokormogyoróé. A közönséges mogyoróból, amely inkább nagyobb bokor, mint fa, többfajta létezik, mint a törökmogyoróból. Sajnos vannak eleve apróbb szemű fajták. Ezek termése sötétbarna, a méretük a régi 2 Ft-os érme méretével egyezik.
A többi fajta nagyobb termésű, gömb vagy hosszúkás, makkra emlékeztető formájú. Ezeket a bokrokat szokták metszeni, általában inkább ritkításra, ifjításra van szükség, és nem termőre metszésre. A tőről feltörő erős sarjakat vágja vissza tövig, esetleg egy két jó pozíciójú, erősebbet szelektáljon ki, és azokat nevelje tovább! Ezekre lehet később kiváltani az elöregedett termőrészeket. A mogyoró víz- és tápanyagigényes. Az elmúlt évek száraz, aszályos nyári időjárása nem tett jót a termésnek. Mindenféleképpen érdemes nyáron a melegben öntözni a növényt, és ritkábban, nagy vízadaggal. Tápanyag-utánpótlásnak a legjobb, ha a tő körül komposztot terítünk el, esetleg keverve egy kis komposztált marhatrágyával.
A növény szereti a nitrogént, mert az intenzív növekedéséhez szükséges, ám a virágzáshoz és a terméskötéshez a foszfor és a kálium sem hanyagolható el. Végül pedig a túl erős árnyék is csökkentheti a termésmennyiséget, és akár a méretét is.
Fotó: fotolia