A mikrohullámú sütők az 1990-es években kezdtek megjelenni a magyar háztartásokban. Azóta a konyhák megszokott részévé váltak, és ma már kevesen tudják elképzelni az életüket nélkülük. Sokszor beszéltek már a károsságukról, vagy arról, hogy sokat fogyasztanak. Most úgy tűnik, hogy a mikrohullámú sütőnek tényleg leáldozott, de nem ezen két ok miatt.
A mikrohullámú sütő már 80 éve velünk van
A mikrohullámú sütő csak körülbelül harminc éve van jelen a magyar háztartásokban, de fél évszázaddal korábban találták fel. Először az 1940-es évek végén fejlesztették ki az Egyesült Államokban, majd 1947-ben került a boltokba az első kereskedelmi forgalomban kapható mikrohullámú sütő, amely majdnem két méter magas volt, körülbelül 400 kilogrammot nyomott, és hihetetlen összegbe, 3000 dollárba került. Ez mai árfolyamon majdnem 1 millió 100 ezer forint!

Ezeket az első modelleket kizárólag éttermek és mobil food truckok számára szánták, ahol nagy mennyiségű ételt kellett gyorsan felmelegíteni. Az első háztartási mikrohullámú sütők hamarosan, már 1955-ben megjelentek, de még mindig hatalmasak, nehezek és nagyon drágák voltak.
A kompakt és megfizethetőbb mikrohullámú sütők csak tizenkét évvel később váltak elérhetővé egy japán fejlesztésnek köszönhetően. Népszerűségük gyorsan nőtt, és a rendszerváltás után szinte azonnal megtalálták a helyüket a magyar háztartásokban.
A mikrohullámú sütők káros hatásai és viták
A mikrohullámú sütőkről gyakran hallani, hogy negatív hatással vannak az egészségre. Egyesek attól tartanak, hogy a mikrohullámú sugárzás negatívan befolyásolhatja az élelmiszerek minőségét, vagy akár súlyos egészségügyi problémákat is okozhat. A kutatások azonban kimutatták, hogy a mikrohullámú sugárzás nem ionizáló, és nincs elegendő energiája a sejtek vagy a DNS károsodásához. A tápanyagveszteség a mikrohullámú sütőben való sütés-főzés-melegítés során hasonló más főzési módszerekhez, például a főzéshez vagy a sütéshez, így ezt a mítoszt végül megcáfolták.

A mikrohullámú sütők még mindig népszerűek
Ennek ellenére a mikrohullámú sütőknek megvannak a hátrányaik, például az ételek egyenetlen melegedése, vagy az, hogy a mikrohullámú sütőben való főzés vagy grillezés enyhén szólva is hatástalan. Ezenkívül a mikrohullámú sugárzás – az indukciós vagy forró levegős technológiával ellentétben – kismértékben megváltoztatja a melegített étel ízét és állagát. A mikrohullámú sütőket ezért fokozatosan felváltják a modern, multifunkcionális készülékek, amelyek szélesebb ételkészítési lehetőségeket kínálnak.
Néhány új technológia jelentősen energiahatékonyabb is, mivel jobban hasznosítja a hőt és minimalizálja a veszteségeit. Ha mindent összeadunk, ez az egyenlet a mikrohullámú sütőt nem mássá teszi, mint egy elavult, nem hatékony és költséges üzemeltetésű ételmelegítő. Valószínűleg hamarosan felváltják őket a légkeveréses sütők vagy a multifunkcionális edények, amelyek gazdaságosabbak, egyenletesen melegítik vagy főzik az ételt, hő- (és íz-) veszteség nélkül, és sokkal változatosabb elkészítési módokat tesznek lehetővé.
Ez is érdekelhet:
Fotó: Gettyimages, pexels