Időnként a legegyszerűbb megoldások a leghatékonyabbak a kertben. A tej, ami mindenkinek kéznél van a kamrában, megváltoztathatja az uborkák életét és minőségét: ropogóssá, lédúsás és ellenállóvá teszi a betegségekkel szemben. Ez az egyszerű konyhai alapanyag egy olyan ökológiai műtrágya, ami szövetségesed lesz a gombák elleni küzdelemben és a termékenyebb talajhoz vezető úton is. Ha ugyanezt a hatást a paradicsomnál szeretnéd elérni, olvasd el, mit ütess a paradicsomok mellé, hogy kétszer akkora termésed legyen. De előbb lássuk, hogyan változtatja meg a tej mindazt, amit eddig az uborkatermesztésről és az uborkák trágyázásáról tudtál? Ismerd meg kivételes tulajdonságait.
Miért használj tejet uborka trágyázásra?
Tej segít kalciumhoz, fehérjékhez és cukrokhoz juttatni az uborkáidat, amelyek erősítik a növényeket és támogatják a talaj mikroorganizmusait. A levelekre permetezve vagy a gyökerekre locsolva a hígított tejes oldat védelemként szolgál a lisztharmat ellen, amely sok növény gyilkosa. Wagner Bettiola 1999. évi tanulmánya azt mutatta, hogy az 1:10 arányban hígított tejes permetlé hatékonyabb a lisztharmat elleni küzdelemben, mint néhány kémiai gombaölő szer.
- Ezenkívül a fermentációs baktériumok, különösen az erjesztett tejben, javítják a talaj szerkezetét és a növényi ellenállóképességet.
- A kalcium erősíti az uborka sejtfalait, megakadályozva a zöldség kirepedését és a levelek sárgulását.
- A talajbaktériumok által lebontott fehérjék és tejcukorok termékenyebbé teszik a talajt.
- A laktoferin, az antimikrobiális tulajdonságokkal rendelkező fehérje csökkenti a gombás fertőzések kockázatát.
- Fontos azonban a béke fenntartása: a teljes tej kellemetlen szagot hagyhat, vagy legyeket vonzhat. Ezért jobb választás az alacsony zsírtartalmú (1-2 %) tejet választani locsoláshoz és permetezéshez.
Hogyan készítsünk műtrágyát a tejből az uborkák számára?
- Fogj egy doboz alacsony zsírtartalmú tejet és hígítsd fel ötször annyi vízzel.
- Egy deci tejre tehát 5 deci vizet számolj és nem is kell több belőle, mert a magas koncentráció károsíthatja a növényeket és vonzhatja a bosszantó rovarokat, kártevőket.
- Alaposan keverd meg, amíg az oldat homogéné nem válik.
- A keveréket légmentesen lezárt tartályban is hagyhatod sötét helyen 3-5 napig: ekkor a tej kissé megerjed, a tejsavbaktériumok pedig még több tápanyagot adnak a keverékhez.
- Locsold a növények alá, vagy permetezd a leveleire.
Ez is érdekelhet
Mennyiszer kell az uborkát trágyázni?
Annak érdekében, hogy ne vidd túlzásba a trágyázást, ami egyetlen növénynek sem tesz jót, a tejes permetet ne használd 10 napnál gyakrabban. Érdemes a permetezést kora reggel vagy késő délután végezni, hogy a nap ne égesse meg a leveleket.
Ha locsolni szeretnél vele, egyetlen uborkaszezonban elég mindössze kétszer megtenned:
- egyszer indítótrágyaként a virágzás beindulásakor,
- majd 4-6 hét múlva.
Ha lisztharmat ütötte fel a fejét az uborkáidon, 7 naponta ismételheted a kezelést, míg el nem tűnik.

A tejsavbaktériumok szerepe a növényekben
A tejsavbaktériumok természetes antibiotikumokként dolgoznak, amelyek megvédik a növényeket a kórokozóktól. Ezenkívül javítják a talaj szerkezetét azáltal, hogy növelik a vízvisszatartási képességét. Ez különösen fontos az aszályos időszakban.
A tejsav segít abban is, hogy az uborka termése gyorsabban és nagyobbra nőjön.
A tej csak a kezdet! A házi sajtkészítés során keletkező író vagy tejsavó szintén táplálhatja a kertedet. Ebben az esetben 1:10 a hígítási arány a víz javára és nemcsak az uborkát, hanem a paradicsomot és sütőtököt is ápolhatod vele.
Fotó: gettyimages