Van annál kiábrándítóbb, mint amikor végre beérik a saját termesztésű paradicsom, és mire leszednéd, már szét is repedt? A látvány nemcsak zavaró, hanem a termés minőségét is rontja, hiszen a nyílásokon át könnyebben fertőződhet meg a gyümölcs. De mi áll a háttérben? És ami még fontosabb: mit tehetsz ellene?
Ne aggódj, nem vagy egyedül – még a legtapasztaltabb kertészek is szembesülnek ezzel a bosszantó jelenséggel. Utánajártunk, mit mondanak a szakértők, és összegyűjtöttük a legfontosabb tanácsokat, hogy idén repedésmentes paradicsomszezonod legyen!
Ez is érdekelhet:
Miért reped meg a paradicsom?
A válasz röviden: a víz az oka – pontosabban a hirtelen vízmennyiség-változás.
- Hirtelen eső vagy intenzív locsolás: Ha a növény hosszabb ideig szárazsághoz szokott, majd hirtelen sok vizet kap (eső vagy öntözés által), a paradicsom belseje gyorsan megnő, de a héja nem tud vele lépést tartani. Az eredmény? Repedés.
- Gyors növekedés, hirtelen meleg: Nemcsak a víz okozhatja a bajt. Egy hirtelen hőhullám vagy túl sok tápanyag is beindíthat egy „növekedési rohamban” végződő reakciót, amit a héj már nem bír el.
- A paradicsom típusa sem mindegy: A szakértők szerint bizonyos fajták – például koktél- és hagyományos örökségfajták – hajlamosabbak a repedésre, mint mások.
5+1 tipp a repedésmentes paradicsomokért
A jó hír: néhány apró praktikával megelőzheted a gondot, és egészséges, sima héjú paradicsomokat szüretelhetsz!
1. Tartsd egyenletesen nedvesen a talajt!
Ne hagyd kiszáradni a földet, majd hirtelen túlöntözni! Rendszeres, kis adagokkal történő locsolás a kulcs.
2. Használj mulcsot!
A mulcsozás (szalma, fűnyesedék, komposzt) megtartja a nedvességet és kiegyenlíti a hőmérséklet-ingadozásokat is.
3. Ne hagyd túléretten a tövön!
Minél érettebb a paradicsom, annál hajlamosabb a repedésre. Szüretelj gyakran, már félig érett állapotban is!
4. Kiegyensúlyozottan trágyázz!
A túl sok nitrogén gyors növekedést okozhat. Használj komposztot vagy szerves trágyát a stabil fejlődés érdekében.
5. Válassz ellenálló fajtákat!
Ha minden évben problémás, próbálj ki repedésre kevésbé hajlamos fajtákat, például a ‘Roma’ vagy ‘San Marzano’ típusokat.
+1: Védd a növényt a nagy esőzésektől!
Ha cserépben vagy emelt ágyásban nevelsz, vészhelyzet esetén áthúzhatod fóliával vagy kerti sátorral a növényt az özönvíz idejére.
Ne dobd ki a megrepedt paradicsomot!
Bár esztétikailag nem a legszebb, a repedt paradicsom továbbra is fogyasztható, ha még nem kezdett el romlani vagy penészedni. Használhatod:
- lecsóba, főzelékbe, paradicsomszószba,
- sütéshez vagy grillezéshez,
- vagy feldolgozhatod paradicsomlének.
Tipp: A megrepedt darabokat azonnal használd fel, ne hagyd sokáig állni!
A kulcs a következetesség!
Ahogy a szakértők is mondják: a paradicsom nem szereti a hirtelen változásokat. Legyen szó vízről, tápanyagról vagy hőmérsékletről, az egyenletes gondoskodás a legfontosabb.
Fotó: unsplash