Otthon és Kert

Szétreped a paradicsom: ezzel a 6 lépéssel tehetsz ellene, hogy idén ne pukkadjanak ki

A paradicsom repedésének oka gyakran a hirtelen vízbevitel. A rendszeres öntözés és a mulcsozás segít, hogy idén repedésmentes termést szedj!
Repedt paradicsom

Van annál kiábrándítóbb, mint amikor végre beérik a saját termesztésű paradicsom, és mire leszednéd, már szét is repedt? A látvány nemcsak zavaró, hanem a termés minőségét is rontja, hiszen a nyílásokon át könnyebben fertőződhet meg a gyümölcs. De mi áll a háttérben? És ami még fontosabb: mit tehetsz ellene?

Ne aggódj, nem vagy egyedül – még a legtapasztaltabb kertészek is szembesülnek ezzel a bosszantó jelenséggel. Utánajártunk, mit mondanak a szakértők, és összegyűjtöttük a legfontosabb tanácsokat, hogy idén repedésmentes paradicsomszezonod legyen!

Ez is érdekelhet:

Miért reped meg a paradicsom?

A válasz röviden: a víz az oka – pontosabban a hirtelen vízmennyiség-változás.

  • Hirtelen eső vagy intenzív locsolás: Ha a növény hosszabb ideig szárazsághoz szokott, majd hirtelen sok vizet kap (eső vagy öntözés által), a paradicsom belseje gyorsan megnő, de a héja nem tud vele lépést tartani. Az eredmény? Repedés.
  • Gyors növekedés, hirtelen meleg: Nemcsak a víz okozhatja a bajt. Egy hirtelen hőhullám vagy túl sok tápanyag is beindíthat egy „növekedési rohamban” végződő reakciót, amit a héj már nem bír el.
  • A paradicsom típusa sem mindegy: A szakértők szerint bizonyos fajták – például koktél- és hagyományos örökségfajták – hajlamosabbak a repedésre, mint mások.

éretlen paradicsom

5+1 tipp a repedésmentes paradicsomokért

A jó hír: néhány apró praktikával megelőzheted a gondot, és egészséges, sima héjú paradicsomokat szüretelhetsz!

 1. Tartsd egyenletesen nedvesen a talajt!

Ne hagyd kiszáradni a földet, majd hirtelen túlöntözni! Rendszeres, kis adagokkal történő locsolás a kulcs.

 2. Használj mulcsot!

A mulcsozás (szalma, fűnyesedék, komposzt) megtartja a nedvességet és kiegyenlíti a hőmérséklet-ingadozásokat is.

 3. Ne hagyd túléretten a tövön!

Minél érettebb a paradicsom, annál hajlamosabb a repedésre. Szüretelj gyakran, már félig érett állapotban is!

 4. Kiegyensúlyozottan trágyázz!

A túl sok nitrogén gyors növekedést okozhat. Használj komposztot vagy szerves trágyát a stabil fejlődés érdekében.

 5. Válassz ellenálló fajtákat!

Ha minden évben problémás, próbálj ki repedésre kevésbé hajlamos fajtákat, például a ‘Roma’ vagy ‘San Marzano’ típusokat.

 +1: Védd a növényt a nagy esőzésektől!

Ha cserépben vagy emelt ágyásban nevelsz, vészhelyzet esetén áthúzhatod fóliával vagy kerti sátorral a növényt az özönvíz idejére.

Ne dobd ki a megrepedt paradicsomot!

Bár esztétikailag nem a legszebb, a repedt paradicsom továbbra is fogyasztható, ha még nem kezdett el romlani vagy penészedni. Használhatod:

  • lecsóba, főzelékbe, paradicsomszószba,
  • sütéshez vagy grillezéshez,
  • vagy feldolgozhatod paradicsomlének.

Tipp: A megrepedt darabokat azonnal használd fel, ne hagyd sokáig állni!

A kulcs a következetesség!

Ahogy a szakértők is mondják: a paradicsom nem szereti a hirtelen változásokat. Legyen szó vízről, tápanyagról vagy hőmérsékletről, az egyenletes gondoskodás a legfontosabb.

Forrás

Fotó: unsplash