A konyharuha minden háztartásban nélkülözhetetlen: ebbe töröljük a kezünket, a textilért nyúlunk, ha valami kicsöppen, ha át kell törölni a pultot, meg kell fogni egy forró lábos fedőjét. És mivel alapvetően zsíros és koszos dolgokkal érintkezik, bármikor is vetted a legújabb konyharuháidat, hamar olyanok lesznek, mint amiket még a nagymamád is használt lánykorában. Hiába az áztatás, dörgölés, hipózás, mosógép, a 60 fokos program meg az intelligens mosóporok, ezzel a szennyeződéssel már semmi nem bánik el. Aztán, ha meguntad, hogy mosás után is mocskosak, már veszed is az újakat, amivel csak kezdődik az ördögi kör elölről. Mi lenne, ha mutatnánk egy olyan filléres módszert, amivel olyan fehérek lennének a konyharuháid, mintha újak lennének?
Mivel lehet kiszedni a zsírfoltokat a konyharuhából?
Ami az otthoni konyharuhák tisztítását illeti, sokkal hatékonyabb alternatívák léteznek, hogy ragyogóan tiszták és újszerűek maradjanak, mint maga a 60 fokos mosás. Használhatsz olyan termékeket is, amelyek nem tartalmaznak szappant vagy fehérítőt, mégis újszerűen fehérek lesznek.
1. Nátrium-hidrogén-karbonát, vagyis a szódabikarbóna
Dugd a konyharuhákat egy lavór vízbe. Ezután szórj rájuk egy evőkanál szódabikarbónát. Keverd össze a keveréket egy fakanállal, hogy a szer az anyag minden sarkába eljusson. Végül öblítsd le ki vízzel annyiszor, ahányszor szükséges.
2. Univerzális mosószer: ecet és víz
Tölts meg egy edényt forró vízzel, és adj hozzá bőséges mennyiségű ecetet. Hagyd a rongyokat ázni néhány órán át. Ezután öblítsd le és mosd ki őket kézzel vagy mosógépben.
3. Végső lépés: hőfertőtlenítés
Ez egy természetes és nagyon hatékony módszer a baktériumok eltávolítására a konyharuhákról. Az első lépés, hogy forralj fel egy fazék vizet, majd tedd bele a konyharuhákat (legalább két órára). Erősebb hatás érdekében adj hozzá egy kevés ecetet, amíg a törölközők áznak, és ennyi.
Ezeket olvastad már?
Fotó: Gettyimages