Otthon és Kert

Nem csak szimpla fűszer: 5 dolog, amire a konyhasót használhatod otthon a főzésen kívül

A konyhasó több, mint egyszerű fűszer, egy nagyon sokoldalú alapanyag, amit számos módon bevethetsz a háztartásban. A leghasznosabb segítőd lesz.
finom szemű és durva konyhasó kanálon

A klasszikus, nylonzacskós konyhasó az egyik legolcsóbb fűszer, de ennél sokkal több, valódi incs a háztartásodban. Persze, csak ha megtanulsz vele olyan jól bánni, mint MosóMami, aki számos lehetőséget mutatott arra,  kiként használhatod ezt az értékes kristályos port a konyhán kívül is.

MosóMami, vagyis Radnainé Sitkei Krisztina, termékfejlesztő vegyész és anyuka, Facebook-on rendszeresen osztja meg remek háztartási praktikáit. Ha valakinek, neki aztán lehet hinni, már megmutatta azt is, hogyan kell házi színfogókendőt készíteni. Nemrég pedig azt árulta el, hogyan szedheted ki az izzadságfoltot fehérítő nélkül a ruhákból. Korábban pedig egy titkos trükköt is megosztott arról, hogy hogyan lehet leszedni a ráégett zsírt a vaslapokról.

Na de most nézzük, mire is jó még a só a fűszerezésen kívül?

Erre használd a sót otthon

finom szemű és durva konyhasó kanálon
A só sokkal több, mint egyszerű fűszer
  1. Mivel lágyítja a vizet, ezért erősíti a mosóhatást, tehát érdemes a mosáshoz is egy-két evőkanál konyhasót adni programonként. Nagyon jól védi a színes ruhák színét is.
  2. A sima egyszerű asztali konyhasó bármilyen minőségben kiváló súrolószer, hiszen kristályos szerkezetű, és ezekbe nagyon jól fel tudja szívni a mindenféle szennyeződéseket, de még a nedvességet is. Elsősorban vér-, vörösbor-, tea- és kávéfolt eltüntetésében működik jól.
  3. A fából készült vágódeszkák gyakran tartalmazhatnak baktériumokat, különösen, ha nyers húst szeletelünk rajtuk. Mosd le a deszkát mosogatószerrel, majd hagyd megszáradni, ezután dörzsöld be mindkét oldalát egy félbevágott citrommal és sóval, és hagyd állni egy éjszakán át. Másnap forró vízzel öblítsd le, így a baktériumoknak esélyük sem marad!
  4. A sütő aljára leégett ételmaradékok és makacs szennyeződések eltávolítása sokszor nehéz feladat. A só azonban szinte magától oldja fel a szennyeződéseket. Nedvesítsd be a sütő alját vagy a tepsit egy ronggyal, majd szórd be vastagon sóval. Melegítsd fel a sütőt 50°C-ra, és hagyd benne a sót addig, amíg barnává nem válik. Ekkor kapcsold ki a sütőt, hagyd kihűlni, majd töröld ki a sót egy nedves ruhával.
  5. Az indukciós főzőlapot karcolások nélkül megtisztíthatod sóval: Szórj egy kis sót a tisztítandó felületre, majd nyomd rá egy fél citrom levét, és a gyümölcs húsos felével dörzsöld át a szennyezett részeket.

Ezt is érdemes elolvasni

Fotó: archív