Bár a kertben még pár szem füge bermérhet, amiből akár mennyei lusta lekvár készülhet, sok kertész már most azon gondolkodik, vajon mikor is kell metszeni ezt a mediterrán hangulatú, egyre népszerűbb gyümölcsfát. Ősszel, miután leszedted az utolsó gyümölcsöket? Vagy inkább tavasszal, amikor új életre kel a természet? Lássuk, mit mondanak a szakértők!
Mikor kell metszeni a fügét?
A közönséges fügefa nemcsak zamatos gyümölcséről híres, hanem különleges megjelenéséről is. Göcsörtös, terebélyes ágai akár több méterre is kinyúlhatnak, ezért viszont nagyon fontos a rendszeres metszés. Legjobb időpont a metszésre a tél vége, kora tavasz, amikor a fa még nyugalmi állapotban van, de a komolyabb fagyok már elmúltak. Ilyenkor a metszés nem terheli meg a növényt, és az új hajtások is könnyebben fejlődnek majd ki.
Frissen ültetett fügefa metszése

Ha idén ültettél fügét, akkor az első metszést csak a következő tél végén érdemes elvégezni. Az első év növekedésének nyugodtan akár a felét is visszavághatod, mert ezzel serkented az erőteljes törzs és a stabil ágstruktúra kialakulását – írja az Édenkert.
Az első évek célja:
- erős, központi vezérág
- egészséges gyökérzet
- néhány jól elhelyezkedő főág
Ne félj tehát a metszéstől! A füge kifejezetten jól tűri, és bőségesen meghálálja a gondoskodást.
Ez is érdekelhet
Mit kezdj a levágott ágakkal?
Ha nem szeretnéd a metszés után keletkezett gallyakat komposztálni, akkor van egy jó hírünk: a füge remekül szaporítható dugványozással!
- Vágj le nagyjából 15-20 centiméteres egészséges hajtásokat.
- Távolítsd el a leveleket, csak a levélnyélt hagyd meg.
- Ültesd laza szerkezetű, nedves földbe (a dugvány fele legyen a föld alatt).
- Húzz zacskót a cserépre, ezzel párás mikroklímát biztosítasz.
- Hat hét múlva már meg is gyökeresednek.
Egy ellenállhatatlan őszi recept

Ha már érik a füge, akkor irány a konyha! Próbáld ki ezt az illatos, fűszeres kompótot, ami melegen és hidegen is isteni. Jól működik sült húsok mellé, de önmagában desszertként is. Kár lenne vitatni a füge-alma párosítás ellenállhatatlan csábítását.
Hozzávalók:
- 6 db alma
- 6 db füge
- 1 citrom
- 1 csésze barnacukor
- 1 csésze víz
- Fahéj, szegfűszeg
Elkészítés:
Forrald fel a cukrot a vízben, add hozzá a citromkarikákat és a fűszereket. Az almák magházát távolítsd el, helyezd őket egy serpenyőbe. Add hozzá a fügéket, majd öntsd rájuk a szirupot. Lassú tűzön párold, időnként locsolgatva, míg az alma megpuhul és a szirup kissé besűrűsödik.
Ha már kedvet kaptál a főzéshez, akkor íme még egy finomság, amit ki kell próbálnod:
Fotó: archív, Getty Images