Az ősz és a tél a mandarin szezonja. A hideg hónapokban ezek a citrusfélék egyszerűen nem hiányozhatnak, hiszen nemcsak rendkívül finomak, hanem egészségesek is. A C-vitaminban gazdag mandarinfélék erősítik az immunrendszert – ami különösen fontos, amikor a megfázások ideje van.
Mandarintárolás: így száradnak ki pillanatok alatt
Aki otthon tárol mandarint, ismeri a problémát: néhány nap után a gyümölcsök kiszáradnak és elveszítik az ízüket. Ennek egyik fő oka a fűtött szobák száraz levegője. Amikor kint lehűl az idő és bekapcsoljuk a fűtést, a citrusfélék gyorsan elveszítik friss, édes ízüket. A mandarinok akár már egy hét után is elválhatnak a gyümölcshústól – ekkor kezdenek kiszáradni.
Ez is érdekelhet
A helyes tárolással tovább frissek maradnak

Ahhoz, hogy a mandarinfélék tovább megőrizzék frissességüket, elég egy apró trükk – és ez elsősorban a tároláson múlik.
- Hűvös és száraz helyen érdemes őket tartani – de semmiképp sem fűtött helyiségben.
- Az ideális hőmérséklet 1 és 5 °C között van. Ennél hidegebb helyen viszont a gyümölcsök íze szintén romlik.
- A hűtőszekrény viszont nem a legjobb választás.
- A legmegfelelőbb hely a pince vagy egy hűvös kamra.
- Fontos, hogy a mandarint egymás mellé, ne egymásra rakjuk, így elkerülhetők a nyomódások és a penészedés.
Mindig érdemes átnézni a gyümölcsöket, hogy nem jelent meg rajtuk penész. A citrusféléket más gyümölcsök közelében sem ajánlott tárolni, mert azok felgyorsíthatják az érési (és ezzel a romlási) folyamatot.
A klementin tovább bírja, mint a mandarin
Ha helyesen tárolod a mandarint, sokkal tovább friss marad, és nem szárad ki.
Egyébként a klementin tartósabb, mint a mandarin. Ennek oka, hogy minél vastagabb a héj, annál jobban megőrzi a citrusféle a frissességét.
Forrás: bunte
Fotó: archív


