Otthon és Kert

Dióburok-fúrólégy dézsmálja a diódat? Ezt a fát ültesd a helyére és a bejglibe is lesz töltelék

Ha évről évre csak csalódottan nézed, ahogy feketén potyog le a diód, lehet, hogy ideje elgondolkozni azon, hogy valami mást ültess helyette. Például ezt a diófélét!
pekándiófa termése magyarországon ületethető dió helyett

Borzalmas látni, hogy amerre csak járunk az országban, mindenhol feketén és szottyadtan rohadnak rá a diók a fákra. Alig van már olyan terület Magyarországon, ahol ne pusztítana alattomosan dióburok‑fúrólégy, ami fogyaszthatatlanná teszi ezt az értékes termést. Hogy hogyan védekezhetsz ellene, arról már korábban írtunk. Már most szólunk, nagyon nem egyszerű, de érdemes és szinte kötelező is lenne vele próbálkozni mindenkinek, akinek diófája van. Addig ugyanis, amíg csak egy fertőzött van, a betegség terjedni fog…

Őshonos dió helyett valami más?

Addig azonban, amíg minden dióburok‑fúrólégy ki nem pusztul és nem dézsmálja a termést, érdemes lehet egy másik módszerrel is megpróbálkozni, ha te is szeretnél házi csonthéjast a bejglibe vagy a zserbóba tenni és nem méregdrágán venni a piacon.

Szebenyi Péter, kertész igazán egyedi hangvételű videóival lett népszerű a Facebookon. Itt mindenféle kerttel kapcsolatos tanácsokat oszt meg és tévhiteket oszlat el. Az ő zseniális ötlete, hogy ha a dióburok‑fúrólégy ellen nem igazán tudunk védekezni, talán olyan csonthéjassal kellene próbálkozni, amit nem szeret ez az alattomos jószág.

„Ha unod, hogy mindig fekete a diód, akkor gondolj a jövőre és ültess pekándiót: íze hasonló és nem árt neki a dióburok‑fúrólégy” – írta egy bejegyzésében.

Ez is érdekelhet

  1. Megbuktak a népszerű márkák: ez a hűtő tartja a legtovább a hideget, ha áramszünet van
  2. Régen csak a szegények ették kényszerűségből: a májad legjobb barátja ez a gyerekkori csemege
  3. Pénzbírságot kapsz, ha ezt dobod a kukába: új szabályok léptek életbe a szemétszállításban

Mi fán terem a pekándió?

A pekándió (Carya illinoinensis) egy Észak-Amerikából származó, melegkedvelő dióféle, amely az utóbbi években egyre nagyobb figyelmet kap hazánkban is – részben a közönséges diót sújtó kártevők miatt, mint a dióburok-fúrólégy, amely a pekándiót nem támadja meg – írta az agrarkapu.hu.

De tényleg jó választás lehet, ugyanis:

  • Kevesebb nyavalya sújtja: nem gazdanövénye a dióburok-fúrólégynek.
  • Hosszú életű: akár 200 évig is élhet.
  • Magas az olajtartalma: 65–70%, édesebb, krémesebb ízű, mint a közönséges dió.
  • Klímaváltozás egyetlen előnye ez esetben: a hosszabb, melegebb vegetációs időszak kedvez a fajnak.

Hol érdemes próbálkozni vele?

pekándiófa termése magyarországon ületethető dió helyett
Bejgli is készülhet pekándióval

A pekándió számára a hosszú, meleg nyár és az enyhe tél az ideális. Magyarországon az alábbi régiókban van esély sikeres termesztésre:

  • Dél-Dunántúl (Somogy, Baranya, Tolna déli része)
  • Dél-Alföld (Bács-Kiskun, Csongrád-Csanád déli része)
  • Budapest környéke (Pest megye déli része, Szolnok térsége)
  • Kerülendő régiók: Északi-középhegység, Nyugat-Dunántúl, Észak-Alföld – itt a hideg tél és rövidebb tenyészidőszak akadályozhatja a termés beérését.

Így ültesd és gondozd a pekándiót

Mély, jó vízelvezetésű, tápanyagban gazdag talajt kedvel, és ha többet is szeretnél belőle, legalább 10-15 métert hagy a tövek között, ugyanis hatalmasra fog nőni. Metszeni sem kell sokat: fiatalkorban faalak kialakítására összpontosíts, később csak ritkítással kell foglalkozni.

Beporzás: szélporozta, ezért több fajtát érdemes együtt ültetni.

Ezeket a fajtákat válaszd

Hazai faiskolákban is elérhetők például a következő fajták: Pawnee, Lakota, Kansa, Colby, Sioux – ezek közül több hidegtűrő és kompakt méretű változat is van, ami kisebb kertekbe is alkalmas lehet.

A fekete dió sem menthetetlen

Ameddig persze meg nem nő egy pekándiófa a kertedben, valamit a dióburok-fúrólégy dézsmálta terméssel is kezdeni kell, legalábbis biztos te is szeretnél néhány szemet megmenteni a termésből. Szebenyi Péternek erre is van néhány jó tanácsa:

Attól, hogy fekete, nyálkás és rohadt a dió héja, nem biztos, hogy ehetetlen. Érdemes lepucolni róla a rohadt burkot, félretenni és kiszárítani és idővel feltörni. Szebenyi szerint ugyanis a termés 70%-a akár meg is menthető, főként a frissen leesettek.

Fotó: gettyimages