Otthon és Kert

Meg ne vedd, mert pórul jársz: biztos, hogy rohadt a krumpli, ha ezt látod a héján a boltban

Bármennyire is próbálunk alaposak és figyelmesek lenni, előfordulhat, hogy nem jó minőségű árut veszünk. A krumpli héja alatt gyakran lehet rohadás. Így tudod megállapítani, hogy egészséges-e a zöldség.
szép szőke nő krumplit válogat a boltban

A burgonya az egyik legnépszerűbb alapélelmiszerünk, de még a legszebbnek tűnő darabok is okozhatnak csalódást. Még ha meg is veszed a piacon vagy a boltban a látszólag hibátlan darabokat, otthon hámozás közben kiderülhet, hogy a héja alatt barna vagy fekete, vagyis már romlásnak indult. Ez a jelenség sokkal gyakoribb, mint gondolnád, ezért érdemes tisztában lenni azzal, mikor romlott a krumpli és milyen jelekre figyelj már a vásárlásnál.

Zöldes elszíneződés a héjon

Ha a héjon zöldes elszíneződés látsz, az bizony nem arra utal, hogy a krumpli még éretlen lenne, ilyen ugyanis a burgonya esetébennem is fordulhat elő. A zöld részekben szolanin nevű mérgező anyag halmozódik fel.

Ha csak kevés zöldes foltot látsz, meg megveheted a krumplit, csak pucold meg jó vastagon, amíg mindent el nem távolítasz. Ettől még ehető marad, de ha a zöld szín nagy területen fedi a burgonyát, egyértelmű, hogy a krumpli romlott és nem érdemes hazavinni.

Ez is érdekelhet

  1. Megbuktak a népszerű márkák: ez a hűtő tartja a legtovább a hideget, ha áramszünet van
  2. Régen csak a szegények ették kényszerűségből: a májad legjobb barátja ez a gyerekkori csemege
  3. Pénzbírságot kapsz, ha ezt dobod a kukába: új szabályok léptek életbe a szemétszállításban

Mikor romlott a krumpli?

szép szőke nő krumplit válogat a boltban
Alaposan nézz meg minden krumplit, mielőtt megveszed

A leggyakoribb eset az, amikor kívülről teljesen hibátlannak látszik a burgonya, de meghámozás után barna, puha vagy akár bűzös foltok kerülnek elő. Ez olyankor jelentkezik, ha a krumpli a földben megfertőződött és a héj alatt bomlásnak indult.

Ilyen esetben nincs más megoldás, a krumplinak a kukában a helye, emberi fogyasztásra alkalmatlan. Ha belül puha, vizes állagú vagy fekete pöttyökkel teli, egyértelműen elérkezett az a pont, hogy ki kell dobni.

Erre figyelj a boltban vásárláskor

A legjobb, ha mindig az ömlesztett, vagyis a lédig áruból válogatsz, így ugyanis meg tudod fogni és nézni az összes szemet alaposan. Ha puha, nyomásra behorpad, vagy nyirkosnak, nedvesnek tűnik, ne vidd haza.

A szaga is árulkodó: a romlott krumpli illata gyakorlatilag elviselhetetlen. Ha a boltban dohos, kellemetlen szagot érzel a krumpliskosár körül, inkabb mondj le róla.

Tárolási hibák otthon

Ha otthon nem megfelelő körülmények között tárolod, a burgonya szintén gyorsan megromlik.

  • A legfontosabb szabály: ne legyen fényen, mert ettől jelennek meg a zöld foltok.
  • Ne tedd a hűtőbe, mert megváltozik az íze, édeskés lehet.
  • Ne tárold hagyma mellett, mert mindkét zöldséged hamarabb fog megromlani.
  • Ha a szaga megváltozik, ki kell dobni.

A hagyma etilén nevű gázt szabadít fel, ami egy növényi hormont, amely hatására a termés idővel beérik és ízesebbé válik. Ha túl sok etilén szabadul fel egy zárt térben, akkor az összes zöldség vagy gyümölcs gyorsan megromolhat. A burgonya különösen érzékeny az etiléngázra, így ezen zöldség esetében gyors és látványos lesz a romlás.

Összefoglalva

A legjobb, ha nem hagyod a burgonyát a konyhapulton sem, mert fény hatására mérgező, szolanin nevű vegyületet termelhet, amelyet nem szabad elfogyasztani. A fény hatására a burgonya csírázni kezd, rettenetesen keserű ízű lesz, és még be is zöldül.

Forrásunk volt: Hóvége