Riportok

„A vas nehéz, a vas hideg, és ha nem  figyelsz oda, rád esik”

Egy lakótelepi toronyház tövében különleges sportklubot találtunk, benne 16 Európa-bajnokkal, 8 világbajnokkal. Nyugdíj előtt, nyugdíj után…
erőemelők riport

Békásmegyeri lakótelep. 70-es évek közepe, a korszellemnek megfelelően formatervezett épületek, toronyházak, amelyek oszlopokon állnak. Az évek során az oszlopok közti indokolatlan semmit befalazták. Vegyeskereskedést, tv-szervizt vagy éppen borozót nyitottak az így kialakított helyiségekben, vagy, mint a mi esetünkben: az oszlopok közét üveggel kerítették, és megnyitották sportklubjukat. Ez még 1980-ban történt. Guggolás, fekvenyomás, bicepsz, tricepsz… 6 sorozat… 12 ismétlés… 6×20 felülés… köztük néhány perc pihenő…

De miért emelnek a nők?
Aki volt már edzőteremben, és találkozott az ott elhelyezett kínzóeszközökkel, az tudja, miről beszélek, aki pedig nem járt még ott, az higgyen nekem: a vasnál kellemetlenebb edzőpartner nincs a földön. A vas nehéz, a vas hideg, és ha nem figyelsz oda, rád esik. Arról nem is beszélve, hogy minden egyes gyakorlat közben a nehézségi erő négyzetesen hat rá. És mégis, vannak emberek, akik megszállottként ezekkel a vasakkal küzdenek nap nap után, önként és dalolva, kedvtelésből. Nyugdíj előtt és nyugdíj után, amíg csak bírják.
Az még érthető, hogy férfiak, fiatalok és idősebbek magukat nem kímélve súlyzóznak, rendületlenül. Fiatalkorban mondjuk a kidolgozott izmokért, úgymond férfias megjelenésért küzdenek. Később megszokásból, erejük, testük megőrzése lehet a cél.
De vajon mi van a hölgyekkel? Legyen fiatal vagy már nem annyira, miért töri magát hetente több nap is, hogy lemenjen az edzőterembe, és eddzen? A magyarázat kézenfekvő: mert befogadják, mert jó a társaság, mert jó tartozni valahová.
Azt, hogy nő létére ki és miért kezdi el ezt a nőiesnek egyáltalán nem mondható sportot, az már hölgyenként változó. Például, mert az orvos mondta, hogy mozogni kell, és ez adódott. Az is lehet, hogy a férjét vagy barátját kísérte le az edzőterembe, és ott ragadt, akár válás után is. És azt is mondják, jó lemenni a klubba, kiizzadni a napi feszültséget, kicsit lelépni a családi mindennapokból egy rövid időre, és mire eljön a nyugdíj, addigra megszokták az izomlázat, a kisebb-nagyobb fájdalmakat, és a győzelmi érzést: tessék, még bírom, még vagyok, még élek. Úgy is hívják: egészségmegőrzés.

Vili bácsi a bajnok és mindenes
Először álltak a falak, került egy darab szőnyegpadló is, az ügyesebb tagok összetákolták az első erőfejlesztő gépeket, aztán egyszer csak fűtés is lett – így mesélte a most 76 éves Gruber Vilmos, az edzőterem megálmodója, alapítója, elnöke és mindenese.
Ma már csupa márkás gép áll egymás mellett, ügyesen összeforgatva, hogy legyen hely a másik szerkezetnek is, és lehessen mozogni is. A falakon, a polcokon számolatlan mennyiségű serleg, díj, csokorszámra a sok érem. Ezek csak Vili bácsi egyéni versenyeken elért helyezéseinek emlékei, továbbá a csapatbajnokságok eredményességét tükrözik.
Az erőemelés ma már versenysport. Mert vannak versenyek: területi, országos, Európa- és világbajnokságok, világkupák is. (Aki bírja erővel és pénzzel, évente akár 10-12 versenyen is indulhat.) És a fentebb említett megszállottak nap nap után gyúrják a vasat, reggel, délben, este, kinek mikor van rá ideje. Figyelnek a kondíciójukra, az étkezésre, foglalkoznak az egészségükkel. Azután az internetről letöltik a következő verseny helyszínét, neveznek, odautaznak, megnyerik, és vissza, haza. Mindezt mondhatni saját pénzből. Önköltséges versenysport!

Egy klubban tizenkilenc bajnok
Egyszer az óbudai önkormányzat úgy gondolta, hogy összeírja a kerületben lakó országos és világbajnokokat. Nem tudni, mi volt az összeírás célja, nem is történt semmi az összesítés után. Vajon mit várt, vajon mit gondolhattak, vajon hány bajnokot reméltek? De én úgy gondolom, nem hittek a szemüknek, mikor megtudták, egy helyen (és még hány ilyen lehet, amiről nem tudunk), egy lakótelepi toronyház tövében sportklubot talál, és ott egy tucat elszánt sportszerető vasembert. A bejáratnál felirat: Gruber’s Gym SE edzőterme, és bent hússzoros magyar bajnok, hatszoros Európa-, tízszeres világbajnok, és legalább harminc ezüst- meg bronzérmes. (Az egyesület tagjai közül 19-en nyertek országos-, 16-an Európa-bajnokságot; 8-an világbajnokságot; 5-en Európa-kupát; 9-en világkupát és ketten Grand Prix-t.)
Guggolás, fekvenyomás, bicepsz, tricepsz… 6 sorozat… 12 ismétlés… 6×20 felülés… köztük néhány perc pihenő…
A vas hideg és nehéz, de megváltoztatja az embert, csak sokat kell emelgetni…

Címkék:

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete