Riportok

„Csak kecskét ne hozz a házhoz!”

Németh Tamara rendőrből lett sajtkészítő, és nem bánta meg. Közel egy évtizede készít sajtokat egy elhagyatottnak tűnő, szigetmonostori vályogházban.
állatok fenes gábriel kecske kecsketartás németh tamara önellátás rendőri hivatás sajtkészítő sajtmesterség sajtműhely sajtokat készít tehén vályogház

Manapság ritkán látni nőt szénát kaszálni. Németh Tamaránál ez mindennapos feladat amellett, hogy kecskéket és teheneket fej, gondozza az állatait, háztartást vezet, és nem utolsósorban sajtokat készít. A 44 éves, négygyerekes anyukával egy Pest megyei falucska, Szigetmonostor határában találkozunk, ahol a kaszát eldobva indulunk kecskéket fejni. A kecskék már várnak minket, néhány azt is megengedi, hogy megsimogassuk. Tamara a fejés közben elmeséli, hogyan került először kapcsolatba a párosujjú patásokkal. „Gyerekkoromban Zuglóban éltünk a szüleimmel. Mindig is szerettem az állatokat, voltak nyulaim, de a kecsketartás inkább anyukám vágya volt, így amikor egyetemre jártam, szereztem neki egyet. Akkor tapasztaltam meg, hogy egy kecskét magányosan nem szabad tartani, mert az állat minden rivalizálást rajtunk vezet le.”

Folytatás a Meglepetés magazinban!

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete