Riportok

Megdöntjük a háztartási mítoszokat: mégis higiénikusabb a fa vágódeszka, mint a műanyag?

Vannak olyan háztartási tippek, amelyeket rengetegszer hallott, olvasta már, az interneten látta, ám időközben jó néhányról kiderült, hogy nem is annyira hatásos vagy praktikus, mint ahogy azt mondták. Sőt, még akár káros is lehet. Nézzük, melyeket felejtse el inkább!

Nagy hab, nagyobb hatékonyság: TÉVHIT

Sokan azt gondolják, minél jobban habzik egy bizonyos tisztítószer, annál hatékonyabb. Ez azonban nem igaz. Sőt, ha túl sok habot teszünk a felületre, nem látjuk, hol dörzsölünk a szivaccsal, és nem biztos, hogy minden piszkot eltávolítunk így.

Viaszfoltra meleget: NEM JÓ ÖTLET

Amikor gyertya vagy ragasztó csöppen a terítőre, sokan vasalóval próbálják eltávolítani azt. Tény, hogy hő hatására felolvad a viasz, és könnyen leszedhetjük a textilről, de a folt ottmarad a terítőn. Jobb megoldás, ha kevés körömlakklemosóval próbáljuk eltávolítani a viaszt, a ragasztót, majd átdörzsöljük terpentinnel, végül a szokott módon kimossuk a textilt.

Segít a kesztyű: IGEN, DE…

A kezek és a körmök védelmében szívesen veszünk fel gumikesztyűt takarításhoz, mosogatáshoz. Ám az a velejárója, hogy ha beleizzad a kezünk, akkor ez a nedves, párás közeg jó táptalaj lehet a baktériumoknak, és árt a bőrünknek. Ezt elkerülhetjük, ha munka előtt kevés lisztet vagy hintőport szórunk a kesztyűbe, így az felszívja a nedvességet.

Mindig ágyazzunk be! CSAK RÉSZBEN

Nagymamáink el sem tudták volna képzelni, hogy egyből ne igazítsák meg az ágyneműt, amikor kiszállnak az ágyból. Pedig nem feltétlenül muszáj ezt megtennünk, mert így gyorsabban kiszellőzik az ágynemű, megszárad az izzadság. Persze ez nem jelenti azt, hogy soha ne ágyazzunk be, bőven elég, ha hetente egyszer-kétszer hagyjuk így az ágyat, vagy ha csak közvetlenül indulás előtt vetjük be.

A mosógép belül tiszta: DEHOGYIS

A mosógép feladata, hogy tisztára mossuk vele a ruhát. Mivel a tiszta ruhát vesszük ki belőle, így ez a gép mindig makulátlan – gondolnánk. Csakhogy ez tévedés! Nem árt tudni, hogy bizony időnként a mosógép dobját is takarítani kell. Néha alaposan át kell takarítanunk a készüléket: tegyünk 50 g szódabikarbónát a dobba, és öntsük fel ecettel az öblítős rekeszt, végül indítsuk be 60 fokon a készüléket.

Minél több, annál jobb: CSAK ÓVATOSAN!

Vannak, akik rengetegféle vegyianyagot, tisztítószert tartanak otthon, mert azt gondolják, csak így óvhatják meg teljesen az otthonukat a baktériumoktól, fertőzésektől. Ám fontos, hogy ezekkel óvatosan bánjunk. Néhány vegyszer egyszerre történő használata közben ugyanis káros gázok, gőzök szabadulhatnak fel. Vegyünk inkább természetes tisztítószereket, de jó megoldás az is, ha nem egyszerre, egymás után, hanem kis idő elteltével használjuk a különböző hatóanyagokat.

Ha jó az illata, tiszta: HAMIS

A különböző tisztítószereket általában illatanyaggal is ellátják, hogy ezzel elvegyék a kemikáliák kellemetlen szagát. Ám ettől még nem biztos, hogy tiszta is az adott tárgy. Ha például a WC-illatosítónak köszönhetően kellemes illat van a mellékhelyiségben, az még nem jelenti azt, hogy nincs szükség takarításra. De a ruháknál az öblítő kellemes illata ellenére sem biztos, hogy a mosószer minden foltot eltávolít.

A fa vágódeszka nem higiénikus: TÉVEDÉS

Régóta él a köztudatban, hogy a műanyag vágódeszkát könnyebb tisztán tartani, egyszerűbben lemosható (mosogatógépben), mint a fából készült társa. Ám amerikai kutatók friss megállapítása szerint a műanyag vágódeszkán használat után sokkal több kórokozó marad, mint a természetes, fából készült darabon. Ennek oka az, hogy a műanyagon több sérülés keletkezik vágás közben, és ezekben jobban megtapadnak a mikroszkópikus méretű kórokozók. Inkább dörzsöljük le a fa felületet mosogatószeres szivaccsal, töröljük át citromlével, majd öblítsük le (ne áztassuk) a deszkát.

Száraz törlés: ATTÓL FÜGG, MIKOR

Az allergiaszezonban az allergiásoknak célszerű a bútort nedves ronggyal letörölni, hogy ne szálljon a por, ám ezenkívül a bútorokat jobb tiszta, száraz ronggyal porolni. A nedves felülethez ugyanis jobban odatapadnak a porszemcsék, és nehezebb megszabadulni tőlük.

Szisztéma szerint pakolni: PONT, HOGY NEM

Senki nem vitatja, hogy akkor igazán költség- és energiahatékony a mosogatógép használata, ha telepakoljuk a gépet, és nem indítjuk el a tisztítóprogramot fél adaggal. Ám ha telezsúfoljuk a rekeszeket, akkor bizony előfordulhat, hogy a víz és a mosogatószer nem jut el minden edényhez. Sőt, az evőeszköz-tárolóban sem ajánlott külön szedni a villákat, kanalakat, hanem a hatékonyabb mosásért tegyük inkább vegyesen a kis- és nagykanalakat, villákat stb.

Kávézacc a lefolyóba: CSAK ÁRTUNK VELE!

A szemcsés szerkezete miatt fordulhatott elő, hogy sokáig állt az a tévhit, miszerint kávézaccot kell a lefolyóba önteni, hogy megszüntessük a dugulást. Ám a zaccot sajnos nem használhatjuk smirglipapírként, mert megakadhat a lefolyócsőben, ahol megduzzadva dugót képezhet. Tehát többet ártunk vele, mint használunk.

Fotó: Gettyimages

Szöveg: Kovács Vera

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete