Egészség Riportok

Évente két kúra is igénybe vehető: hogyan működnek a támogatott gyógyfürdők?

Nemcsak lazítani és feltöltődni járhatunk a forró vizes medencékbe, hanem gyógyulni is. Hogyan tudjuk kedvezményesen kihasználni, ha jogosultak vagyunk rehabilitációs és gyógyászati kezelésekre?

A fürdőgyógyászati ellátást főként a krónikus reumatológiai, ortopédiai, neurológiai, illetve érbetegségek esetén alkalmazzák, és társadalombiztosítási támogatással is igénybe vehetők. Ezeken kívül további két csoport tartozik a támogatott kezelések közé: ez pedig szén-dioxid-gyógygázfürdő, és 18 éves kor alatt csoportos gyógyúszás.

Dr. Major Szilvia ügyvéd segítségével jártunk utána a témának.

Természeti adottságaink

Magyarországon jelenleg 274 minősített ásványvíz, 270 minősített gyógyvíz és 98 minősített gyógyfürdő található.

Kezeléstípusok

A fürdőgyógyászati ellátások közé tartozik a gyógyvizes medence, a kádfürdő, az iszappakolás, a súlyfürdő, a szénsavas fürdő, az orvosi gyógymasszázs, a víz alatti gyógytorna. A 18 év alattiak csoportos gyógyúszása meghatározott betegségcsoportok esetén rendelhető el. A kezelésen 4-15 fő vehet részt, és kb. 60-80 kezelésből áll a kúra. A szén-dioxid-gyógygázfürdő esetén az ellátásnál naponta legfeljebb 1 kezelés végezhető, egy kúra 15 kezelésből áll és 4 hétig tarthat.

Hová mehetünk?

A gyógyászati ellátások rehabilitációs szolgáltatást nyújtó egészségügyi szolgáltatónál, gyógyfürdőben, továbbá a gyógyfürdőnek nem minősülő közfürdőben nyújthatók.

„A komplex ellátás csak olyan szolgáltatónál vehető igénybe, amely szerződést kötött a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelővel, de erről a szakorvos biztosan tud felvilágosítást adni” – magyarázza az ügyvéd.

Ezek a feltételek

Társadalombiztosítási támogatással naptári évenként maximum két kúra vehető igénybe. Egy kúra keretén belül a gyógyászati ellátások közül legfeljebb négy különböző fajta ellátás rendelhető, ellátásfajtákként 15 alkalomra. Baleseti vagy műtéti utókezelés esetén a komplex ellátás 20 alkalom is lehet.

„A kúrát minden esetben orvos, elsősorban szakorvos rendeli el. A jogszabály úgy rendelkezik, hogy háziorvosi beutalóval lehet a területileg illetékes járóbeteg-rendelő szakorvosához, például reumatológushoz vagy ortopéd orvoshoz, illetve a gyógyfürdő szakorvosához fordulni. Az ellátást ugyanúgy vényen írják fel, mint a gyógyszert. Nem árt tudni, hogy a kezelést a vény kiállításának napjától számított meghatározott időn belül meg kell kezdeni” – mondja dr. Major Szilvia.

A megkezdett kúra egy alkalommal megszakítható, illetve meghosszabbítható, ha a beteg egészségi állapota megváltozik.

Mennyit kell fizetni?

A támogatott gyógyfürdő nem teljesen ingyenes, ám az egészségbiztosító nagy mértékben finanszírozza. „A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő által nyújtott ártámogatások eltérőek lehetnek. Ennek mértékét az 5/2004. EüM-rendelet részletesen tartalmazza. A betegek által fizetendő térítési díj gyógyfürdőnként változhat, így igénybevétele előtt javasolt az adott fürdőnél tájékozódni az egyes kezelések áráról” – figyelmeztet az ügyvéd.

Szöveg: Kovács Vera

Fotó: Mti

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete