Egészség Riportok

Gyakran vannak erőszakos álmai? Vigyázat, demenciára is utalhat!

Ha sokszor ébred fel az éjszaka közepén arra, hogy álmában meg akarta ölni egy vadállat, vagy hogy egy csatajelenetben fenyegette veszély az életét, az a REM alvási viselkedés- zavar egyik fő jele is lehet. Már­­pedig erre érdemes figyelni, mert drámaian megnövelheti egyes neurológiai betegségek előfordulási esélyét.

Függetlenül attól, hogy gyakran emlékszünk vissza, vagy sem az álmainkra, a rémálmok szinte mindig megmaradnak – ha nem is hosszú távon, de ébredés után még biztosan fel tudjuk idézni a hátborzongató részleteket. Ez lehet egy olyan történet is, hogy valami vagy valaki üldöz minket, vagy lekésünk egy fontos határidőt, de az is előfordulhat, hogy az összes fogunkat elveszítjük. Bármelyik sztori is gyötört meg minket, ilyenkor rendszerint pánikszerűen ébredünk fel az éjszaka közepén, nehezen realizálva a valóságot.

Az ijesztő álmok tovább fokozódhatnak azzal, hogy hangosan üvöltözünk közben, rugdosunk, csapkodunk, és egyéb szélsőséges viselkedési formákat mutatunk, és ebből később, ébren már semmire sem emlékszünk. Ritka esetben önsérülés is előfordulhat egy ilyen durva álom és cselekedet közben. Akire ezek a kísérő tünetek jellemzőek, az nagy valószínűséggel az úgynevezett REM alvási viselkedészavarban, más néven RBD-ben szenved. Ez nemcsak az éjszakákat teheti tönkre, de a nappalokat is jelentősen megnehezíti, hiszen egész nap fáradtnak érezhetjük magunkat, és jellemzőbb ránk az agresszív, indulatos kommunikáció is.

Veszélyben az agy!

Az RBD-től szenvedő agya arra készteti a testét, hogy eljátssza a rémálmokat, legtöbbször fekvő helyzetben, tehát nem alvajár közben. Azért fontos erről a betegségről tudni és beszélni, mert valójában egy ilyen helyzetben az agyunk óriási veszélyben van. A kutatók ugyanis megállapították, hogy az RBD-betegek több mint 80 százalékánál végül valamilyen neurológiai betegség, például Parkinson-kór vagy demencia alakul ki. Többségében 40-70 éves kor között jelentkezik a betegség, de 80%-ban inkább 60 éves kor felett számolnak be hasonló élményekről az emberek. John Peever – a Torontói Egyetem elismert idegkutatója – kutatása szerint a REM alvási viselkedési zavar valójában a Parkinson-kór kialakulásának legismertebb előjele lehet. És bár az RBD ijesztő azok számára, akik ebben a betegségben szenvednek, egyre több szakember dolgozik a lehetséges kezeléseken. John Peever szerint a kutatások következő lépése egy olyan gyógyszeres terápia kifejlesztése, amely képes kezelni az RBD-vel diagnosztizált betegeket. Igaz, ez valószínűleg nem gyógyítaná magát az RBD-t (mivel a rendellenességet okozó agysejtek már károsodtak), de megakadályozhatja a betegség átterjedését az agy többi részére. Mindenesetre azt javasolja a professzor, ha hasonló tünetekkel járnak az éjszakáink, keressük fel az orvosunkat, hiszen ez a betegség semmilyen esetben nem kezelhető önsegítő eszközökkel.

A 4 leggyakoribb RBD-re utaló álom

Fontos tudni, hogy mindenképpen valamilyen erőszakos álom utal erre a betegségre, és ezek egyénenként eltérhetnek.

  1. Ha rendszerint azt álmodjuk (és a testünk el is játssza fekve!), hogy egy másik ember megtámad minket az utcán. Minden erőnkkel küzdünk az életünkért, és azt érezzük, ha nem harcolunk, kioltják az életünket. Minden nagyon valóságos és életszerű, így azt is érezhetjük magunkon, amint megsebez minket a támadó.
  2. Rengeteg REM alvási viselkedészavaros ember számol be arról, hogy rendszerint rovarok vagy más állatok üldözik őket álmukban. Ezek lehetnek pókok, kutyák vagy oroszlánok is, a menekülés és az esetleges harc az életük megvédéséért zajlik.
  3. Egy erőszakos csata-, háborújelenet is lehet visszatérő jelenetsor, amikor szintén az életünk a tét. Harcolhatunk karddal, késsel vagy puskával is, az eszközök egészen változatosak lehetnek. Néhány RBD-ben szenvedő arról is beszámolt, hogy amint „harcolt a csatában”, akaratlanul megtámadta a mellette alvó embert, ezért nem mer együtt aludni a párjával.
  4. Az is előfordulhat, hogy az álmunkban történő jelenet alatt lebénulunk, és bárhogy is szeretnénk megmozdulni, képtelenek vagyunk rá. Tudjuk, ha ezt nem tesszük meg, tragédiával is végződhet az eset.

A betegségre hajlamosabbak, akik…

60 év felettiek, főleg férfiak

Narkolepsziások (váratlan álomba zuhanás)

Bizonyos gyógyszereket, például antidepresszánsokat szednek

Alkoholisták, drogfüggők, vagy ezektől a szerektől való megvonási tüneteik vannak.

Így védekezzünk a fizikai sérülések ellen!

  • Távolítsuk el elalvás előtt az éles tárgyakat és fegyvereket a háló­szobából.
  • Helyezzünk párnákat vagy puha szőnyegeket a padlóra az ágy körül.
  • Aludjunk a padlón matracon, hogy ne eshessünk le az ágyról.
  • Az éles bútorokat vigyük el az ágy közeléből.

Ezt teheti a demencia megelőzéséért

Érdemes olyan helyzeteket teremteni, olyan tevékenységeket keresni, amelyek alapvetően csökkenthetik a demencia kockázatát. Akkor is, ha az RBD nem fenyeget minket.

✔ Aludjon éjszaka öt óránál többet, de tíznél keve­sebbet!
✔ Őrizze meg az egészséges testsúlyát!
✔ Rendszeresen ellenőriztesse a vércukorszintjét és a vérnyomását – ha kiugróak az értékek, be kell állíttatni gyógyszerekkel, diétával.
✔ Mozogjon minél többet!
✔ Szokjon le a dohányzásról!
✔ Az étrendje kövesse a mediterrán diéta szabályait, ami sok gyümölcsöt, zöldséget, teljes kiőrlésű gabonát, dióféléket, olívaolajat, halat tartalmaz.

Szöveg: Sinkó Edit

Fotó: Adobestock

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete