Egészség Riportok

Az érzékelés védelmében: az idegrendszert nem csak stresszes időszakban kell ápolni

Az idegrendszert hajlamosak vagyunk csakis a stresszel összefüggésben emlegetni, pedig a fájdalom, az illatok, a zene érzékelését, sőt a biztonságos mozgást is ez teszi lehetővé. Érdemes mindent megtenni, hogy jól működjön.

Az idegek bonyolult hálózatának egyik fontos szerepe, hogy az érzékszervekből, a szemből, az orrból, a fülből, az ízlelőbimbókból és a bőrből érkező információkat az agy felé továbbítja. Ez ad lehetőséget rá, hogy a színek, hangok, illatok és ízek mellett a fájdalmat és a hőmérsékletet is képesek legyünk érzékelni, vagy mozgás közben felmérjük a távolságokat.

Ha az idegeink károsodnak, a normális érzetek eltűnnek vagy csökkennek, miközben zsibbadás, bizsergés, égő érzés vagy akár fájdalom jelenhet meg az érintett területen. A beteg sokszor kevésbé veszi észre a sajgó sérüléseket – ez valójában egyáltalán nem jó dolog, hiszen, ha nem törődünk a sebekkel, azok el is fertőződhetnek.

A mozgással járó idegrendszeri tevékenységek rosszabbodása a helyzetértékelés zavara miatt egyensúlyvesztéshez, bizonytalansághoz vezethet. De hírt adhat magáról a gond emésztőrendszeri panaszokkal, vizelettartási problémákkal, impotenciával is – a tünetek meglehetősen szerteágazóak lehetnek.

Betegségek szövődménye is lehet

Az érzékelési zavarok hátterében sokféle rendellenesség állhat. Fokozottan veszélyeztetettek az idegkárosodások, idegen szóval a neuropátia szempontjából a cukorbetegek, az autoimmun betegséggel élők, a sérülésekből, műtétekből lábadozók. A csigolyák közti porckorongok sérülései, elmozdulása a gerincvelőből kilépő idegekre lehet rossz hatással, ilyenkor alakul ki például a fájdalmas idegzsába. De idegrendszeri problémák léphetnek fel az alkoholizmus szövődményeként, illetve egyes fertőzések vagy vegyszerek, mérgek hatására is.

A neurológiai kivizsgálás és kezelés természetesen elmaradhatatlan ilyenkor: az alapbetegség gyógyítása, egyes műtéti beavatkozások, a fizioterápia, valamint specifikus gyógyszerek is hatékonyak lehetnek. Alkalmazásukról minden esetben az orvos dönt.

Támogató vitaminok

Természetesen az életmódunk is hozzájárulhat ennek a fontos hálózatnak a lehető legjobb működéséhez, a károsodások megelőzéséhez. Az idegrendszert segítő tápanyagok közül is kiemelkedik a D-vitamin, a magnézium, az omega-3 zsírsavak, valamint a B-vitamin-család tagjai. A változatos és egészséges táplálkozás megalapozza az idegeink optimális állapotát. A legjobb, ha az omega-3 zsírsavakban gazdag tengeri halakat éppúgy tartalmazza az étrendünk, mint a telítetlen zsírsavaknak és a magnéziumnak egyaránt kiváló forrásául szolgáló olajos magvakat, valamint a B-vitaminokban gazdag tojást, húsféléket és tejtermékeket. Emellett töltsünk mindennap időt a szabadban, hogy a napfény hatására termelődő D-vitaminnal is ellássuk a szervezetünket, hiszen ebből a fontos vitaminból Európa szinte minden lakója hiányt szenved a fényszegény téli hónapokban.

A B-vitaminokat nem véletlenül nevezik az idegrendszer vitaminjainak, hiszen elősegítik annak gyorsabb, intenzívebb regenerálódását, és javítják az idegsejtek közötti kommunikációt. Hatásukat az egészséges zsírsavak mellett az antioxidánsok, például az alfa-liponsav vagy a polifenolok is kiegészítik. Ez utóbbiak a szabad gyökök és a méreganyagok okozta sejtkárosodásokkal is segítenek felvenni a harcot.

Fotó: Adobestock

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete