Egészség Lélek

A nagy norvég egészségtitok: ezért élnek tovább és boldogabbak az északiak – Ingyen van és bárki belevághat

A friluftsliv épp annyira norvég, mint a gyapjú­pulóver vagy a sífutás. Abban azonban több náluk, hogy ez az életforma testi és mentális teljességet hozhat az életünkbe. És bár Magyarországon hó híján nem tudunk munka előtt szánkózni egyet, így is sok mindent átültethetünk belőle.

A természettel való együttélés képességét már egészen kis korban belenevelik az emberekbe Norvégiában, hiszen ott a szabadban való tartózkodás teljesen megszokott életforma. Ezt hívják norvégül friluftsliv-nek. A kifejezést Henrik Ibsen drámaíró alkotta meg 1859-ben, bár a fogalom sokkal régebbi. Szó szerinti fordításban annyit jelent, hogy „szabad levegőjű élet” . Ibsen a természettel való lelki kapcsolat kifejezésére használta. A norvégok egyértelműen állítják, hogy a szabadban töltött órák az egészségük és boldogságuk kulcsa, és ezt az létformát a világ minden lakójának ajánlják.

A gyerekek télen is kinn alszanak

A friluftsliv nem egy konkrét tevékenység. Lehet erdei túrázás, gombászkodás, kerékpározás, hajókázás a vízen, vagy egyszerűen csak a természetben ücsörgés, a tábortűz mellett merengés – csak a szabad levegő és a kikapcsolódás a közös bennük. A norvégok megdöbbentően magas százaléka, 83%-a „éli az életét” a szabadban. 77%-uk hetente, 25%-uk pedig egy héten többször is időt szán a friluftslivre. A Norvég Statisztikai Hivatal legutóbbi, 2021-es életkörülményeket vizsgáló felmérésében azt találta, hogy a norvégok 25%-a töltött az elmúlt évben éjszakákat a szabadban.

Legtöbben sátorban aludtak, de valaki inkább függőágyban szundikált, majd rendszerint ott is reggelizett (tűzön elkészített finomságra gondoljunk), és onnan pedig haza- vagy a munkába indult. Ez nekünk, magyaroknak nagyon szokatlan életforma. De az északi országban ez teljesen természetes, hiszen már a kisgyerekek is a szabadban alszanak, a nagy hidegben is. A legtöbb oviban a gyermekek az idejük 80%-át töltik a szabadban, az iskolában pedig rendszeresen szerveznek kirándulásokat. Sőt, a norvég diákok még friluftsliv diplomát is szerezhetnek, amire a koronavírus óta még inkább megnőtt a kereslet.

Ezért is a legboldogabbak!

Az ENSZ 2023-as jelentése szerint Norvégia a világ hetedik leg­boldogabb országa. Sőt, két városa is felkerült a ­listára: Bergen és Oslo is a 10 legboldogabb város között van.

Kevesebb stressz, több önbizalom

Miért érdemes nekünk is beiktatni az életünkbe a friluftslivet? Tanulmányok szerint a zöldövezetekben való tartózkodás csökkenti a szorongást és javítja a kognitív képességeket. Egy 2020-as felmérésben a norvégok 90%-a azt mondta, hogy kevésbé érzi magát stresszesnek akkor, ha elegendő időt tölt a friss levegőn. A kutatások azt is bizonyítják, hogy a szezonális depresszióra is pozitív hatással bír, és a munkában is sokkal motiváltabbak lehetünk, sőt növeli az önbecsülésünket is. A szabadban eltöltött idő bizonyítottan fokozza az endorfin hormonok termelését, amelyek a szervezet antidepresszánsai, blokkolják a fájdalmat, és elősegítik az eufória érzését.

Más szavakkal, ezek a hormonok energikusabbá, éberebbé és boldogabbá tehetnek. Ez különösen fontos a hideg, szürke hónapokban, amikor alig süt ki a nap, és mindenki rosszkedvű körülöttünk. Heti legalább 120 perc természetben töltött idő már kitűnő hatással lehet a hangulatunkra.

Találkák a szabadban

A friluftsliv egész évben gyakorolható, nem csak nyáron. A norvégok egyik fő motivációja a nyugalom és a csend keresése, ettől még a farkasordító hideg sem tartja őket vissza. Azonban van, aki azt mondja, a társaság csinál neki kedvet, ha nem akaródzik kimennie a ködös, nyálkás időben. Úgy vélik, hogy a kint töltött idő sokkal jobban összetartja a családokat, baráti társaságokat, mintha a nappaliban jönnének össze. És még egy érdekesség. Az északi országban nem ritka, hogy a mozik és a kávézók helyett a természetbe szervezik a randevúkat, mert séta vagy kerékpározás közben jóval oldottabb a hangulat, mint egy asztalnál ülve.

Ha esik, ha fúj, menjünk!

Az étel ugyanúgy fontos kelléke a friluftslivnek, mint a természet: bármilyen csemegét magunkkal vihetünk, amit a szabadban, tűzön könnyedén elkészíthetünk. A szalonnasütést nem lehet megunni, felidézi a legszebb gyerekkori emlékeket. De lehet grillezni kolbászt, virslit vagy zöldséget is. Ha otthonról dolgozunk, még nagyobb kincs a friluftsliv ahhoz, hogy napközben is aktívak maradjunk. Álljunk fel az asztal mellől egy órára, és menjünk ki a szabadba, ha esik, ha fúj! Az első pár perc kellemetlen lehet esőkabátban bandukolva, de ahogy megtöltődik a tüdőnk levegővel, máris megérezzük, miért volt ennyire fontos átmozgatni magunkat. A lényeg, hogy üljünk le, kapcsoljuk ki a telefont, hallgassuk a madarakat, nézzünk jól körül, és szívjuk magunkba a természet erejét, ami egészséget és boldogságot hozhat az életünkbe.

A munkáltató is támogatja

A hagyományos munkaidő Norvégiában 8-tól 16 óráig tart. Péntek délután négy után különösen sokan indulnak olyan helyekre, ahol a hétvégét természeti környezetben tölthetik. Sok munkáltató alkalmaz friluftsliv-szabályzatot, például rugalmas munkaidőt, hogy ösztönözze az alkalmazottakat a zöldben való tartózkodásra.

Szöveg: Sinkó Edit

fotó: Adobestock

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete