Lélek

A hosszú élet titka: mit tanulhatunk el a legtovább élő népektől?

A világon öt olyan vidék létezik, ahol nagyon sokan érnek meg kivételesen magas életkort. Vajon mit csinálnak jobban, mint mi?

A kutatók a Blue Zone, azaz kék zóna nevet adták a világ azon tájainak, ahol a statisztikák szerint jó esélyük van a hosszú és egészséges életre az ott lakóknak. Az Olaszországhoz tartozó Szardínia szigetén a férfiak, a japán Okinawa szigetén a nők számíthatnak a leghosszabb várható élettartamra. A görög Ikaria szigetének közösségében ritkábban fordulnak elő a máshol népbetegségnek számító krónikus egészségügyi problémák. A kaliforniai Loma Linda hetednapi adventista vallási közösségében csaknem egy évtizeddel magasabb a várható élettartam az amerikai átlagnál. A Costa Rica-i Nicoyában élők pedig az átlagosnál nagyobb eséllyel érik meg a 90 éves kort. A magyarázatban nincs semmi misztikus: sok apró, hétköznapi szokás segít abban, hogy az emberek sokáig élvezhessék az életet fizikai és szellemi erejük teljében.

Mindennapos fizikai munka
A kék zónák lakói jellemzően nem az edzőtermeket népesítik be, de nem is ülnek naphosszat a képernyő előtt. Az életükben sok a mozgás: gyalogolnak autó­zás helyett, kertészkednek, mezőgazdasági munkát végeznek, tesznek-vesznek a ház körül. Ezzel az alacsony intenzitású, természetes mozgással sokkal több kalóriát égetnek el, mint az edzőtermi edzésekkel. Nem erőltetnek semmit, viszont nem is hagyják, hogy a modern vívmányok megfosszák őket a rendszeres aktivitástól.

Stresszkezelés és béke
A hosszú életű emberekre jellemző, hogy nem szakadtak el a természettől. Gyaloglás, kirándulás közben rácsodálkoznak az ezernyi szépségre, és a lakóhelyük közelében is sok a zöld. Ez kiválóan oldja a napi feszültséget, amelytől még az ilyen békés közösségekben sem lehet teljes mértékben megszabadulni. A természet szépségeinek élvezete, a hangokra, a látványra, az illatokra való odafigyelés a nyugati világban mindfulness néven ismert, és a feszültségoldó módszerek egyik legjobbikaként tartják számon a pszichológusok. A hagyományos életformával járó tevékenységek, például a kézműves munka vagy az Ázsiában általános meditáció is segít a stresszkezelésben.

Mértékletes étkezések
A kék zónákban élő emberek élvezik az étkezéseket, már csak azért is, mert a társas együttlét egyik formája errefelé a fehér asztal mellett elköltött finom ebéd vagy vacsora. A mennyiségben ugyanakkor a mértékletesség vezérli őket. Az itt lakók életmódját feltérképező felmérések szerint általános szokás, hogy az étkezések során senki nem eszi degeszre magát, csak körülbelül a 80%-os, kellemes telítettségérzetig folytatja az étkezést. Az esti nassolás és a képernyő előtti eszegetés sem jellemző errefelé. Az viszont általános, hogy minden falatot alaposan kiélveznek, nem hagyják, hogy bármi is elterelje a figyelmüket a finomságokról. A jóízű beszélgetések viszont szinte kötelezőek az asztalnál.

Társas kapcsolatok
A világ hosszú életet kínáló tájain az emberek ritkán maradnak magukra. Szorosak a családi kapcsolatok, és a szomszédi közösségekre is mindig lehet számítani. Nem sajnálják az időt a társas életre, megadják a módját a családi ünnepeknek, a gyerekek nevelésében is több generáció vesz részt. A közösségekben mindig van valami tennivaló, mindenkinek megvan a maga feladata, így senki sem érzi céltalannak, értelmetlennek az életét. A vallás, a spiritualitás is sok itt élő embernek játszik szerepet az életében valamilyen formában. Ez is újabb szoros, összetartó közösségek létrejöttéhez járul hozzá, és életcélt is ad a hívőknek.

Növényekben gazdagon
A világ e kivételes tájain általában az egyszerű, nem túlságosan feldolgozott, hagyományos, ­helyi receptek alapján elkészített ételeket részesítik előnyben. A kék zónák titkait kutató tudósok feltárták, hogy ezeken a vidékeken a növényi hozzávalókban gazdag étrend a legjellemzőbb, viszonylag kevés húst fogyasztanak. Ez persze általában nem jelenti azt, hogy teljesen vegetáriánusok lennének, némi állati fehérje, hús, hal az étrendjük részét képezi. A  fehérjéről hüvelyesekkel is gondoskodnak. A növényi étrend további előnye, hogy rendkívül sok rostot tartalmaz, amely a bélflóra egészséges egyensúlyáról is gondoskodik, ezenkívül pedig számos vitaminnal, ásványi anyaggal támogatja az immunrendszert és a szervezet egészét. Az  étlapra néha egy pohár bor is felkerül, amely többek között antioxidáns hatású vegyületekről gondoskodik. Az alkoholfogyasztásban viszont még inkább a mértékletesség az irányadó, a rendszeres alkoholizálás, különösen a  részegség egyáltalán nem jellemző köreikben.

Fotó: Gettyimages

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete