Lélek

Mennyit bír ki egy kapcsolat? Egy stresszes időszak tönkreteheti a házasságot is – ezekre figyeljen

A férje egy ideje feszült a rászakadó feladatok miatt? Vagy munkahelyi, esetleg anyagi gondok nyomasztják, emiatt kiborítóan viselkedik önnel? Ne engedje, hogy ez elmérgesítse a kapcsolatukat, mert egyre kevesebb esélyük lesz a békére.

A pszichológiában párkapcsolati stressznek nevezett szituáció még a legstabilabb, legerősebb házasságokban, együttélésekben is előfordulhat, nem a szeretet mélységétől függ. De mi is ez pontosan? Kutatások bizonyítják, hogy a mindennapi élettel együtt járó feszültség könnyen átterjed a párkapcsolatunkra, és ott számos problémát okozhat.

Fáradtságtól a bomba robbanásig

Hogyan működik ez az „átterjedés”? Amikor valaki tartós stressznek van kitéve, akkor erőtlennek, rosszkedvűnek érezheti magát, és felerősödnek, előtérbe kerülnek a rossz tulajdonságai, mert kimerültek a kognitív erőforrásai – például az érzékelés, észlelés, figyelem stb. –, ami miatt túlérzékennyé válhat. És mivel ingerlékenyebben reagál adott helyzetekre, nagyobb valószínűséggel generál veszekedést is. Ez a feldúlt állapot akár tízszeresére is nőhet a párkapcsolaton belül, hiszen ha az egyik fél azonnal robban, akkor a másik sem tudja türtőztetni magát – és máris elérkeztünk ahhoz a párkapcsolati stresszes állapothoz, amit nagyon nehéz visszaterelni a normális mederbe.

Lehet, hogy nem vesszük komolyan ezt a helyzetet, azonban ha nem kezeljük időben, egyre nagyobb viharfelhők gyűlhetnek fölénk.

A népszerű amerikai coach és több sikerkönyv szerzője, Tony Robbins is úgy véli, ha támogatjuk a kedvesünket a stresszes pillanatokban, azzal nemcsak az adott szituációt oldhatjuk meg, de erősítjük a kapcsolatunkat, és közelebb kerülhetünk egymáshoz. Vagyis az érzelmi támogatás nemcsak a másikat segíti, de olyan biztonságos alapot is teremt a kapcsolatunknak, amelyre mindketten ugyanannyira építhetünk.

A nő beszélget(ne), a férfi elrohan

Fontos tudni, hogy a férfiak és a nők eltérően reagálnak a stresszre. Ennek egyik alapvető oka a stresszhormonok változása. Amikor az indulat hatására a szervezetben kortizol és epinefrin hormonok szabadulnak fel, azok emelik a vérnyomást és a vércukorszintet. Ezután oxitocin termelődik az agyban, hogy ellensúlyozza a kortizol és az epinefrin hatását. A férfiak ilyenkor viszont bizonyítottan kevesebb oxitocint állítanak elő, mint a nők, ami azt jelenti, hogy erősebben, indulatosabban reagálnak a veszekedéseknél. És pont emiatt viselik jobban a ­stresszt ­a nők, ez az oka, hogy könnyebben beszélnek a problémákról, és hamarabb képesek a békekötésre is. A férfiak viszont egy gyors, de hangos vita során inkább elmenekülnek a helyszínről, és elnyomják magukban az érzelmeiket.

A nemek közötti különbség azt jelenti, hogy a partnerek különböző érzelmi nyelveken beszélnek, ami még inkább megnehezíti a köztük lévő kommuni­kációt…

Az egészségünk is veszélyben

Lényeges, hogy ne csak azt kérdezzük meg magunktól, hogyan hat a stressz a kapcsolatunkra, hanem azt is, miként befolyásolja a saját testi és lelki jóllétünket. Még egy ok, hogy kezeljük mihamarabb! A párok között lévő feszültség ugyanis mentális vagy/és fizikai, egészségügyi panaszokat is okozhat.

Például ezt érezhetjük:

  • Gyomor- vagy bőrproblémákat
  • Magas vérnyomást
  • Gyengébb immunrendszert
  • Szorongást a partner közelségében
  • Alvási problémákat
  • Állandó levertséget, szomorúságot

Hol a határ?

Némi kapcsolati stressz persze teljesen normális minden együttélésben, de mit jelent a sok? A kapcsolati stressz „normális” szintje nagyjából így néz ki: időnkénti félreértjük egymást, elbeszélünk egymás mellett, kisebb eltérések alakulnak ki az elvárásaink között. Viszont akkor meg kell állni egy pillanatra, és „dolgozni” magunkon, ha ezek a problémák minden napunkat tartósan meghatározzák. Különösen aggasztó, ha mindezek mellett jelen van a figyelem és az elkötelezettség hiánya is. Ilyen esetben még nagyobb szükség van arra, hogy meglengessük otthon a fehér zászlót, és ha szeretnénk, mielőbb visszataláljunk egymáshoz.

Kávé helyett gyümölcslé és sok séta

Igyekezzünk minél többet pihenni, hallgassunk relaxáló zenét, sétáljunk egy nagyot a természetben. Cseréljük le a kávét és minden más cukros italt természetes gyümölcslevekre vagy tiszta vízre. A hidratált test ugyanis sokkal inkább képes megküzdeni a negatív hatásokkal. Együnk minél több zöldséget, gyümölcsöt. Találjuk meg azt a mozgásformát, ami kitisztítja a fejünket, hiszen fontos, hogy ne robbanjunk, ha nem muszáj. A lényeg, hogy fordítsunk elég időt a partnerünk mellett az öngondoskodásra is, hogy még hatékonyabban kezeljük a párkapcsolati stresszt, és mielőbb visszatérjenek a nyugodt, harmonikus pillanatok.

4 tanács, hogy mielőbb csökkentsük a stresszt egymás között

1. Támogassuk a partnerünket! – Akármennyire feszült is a másik, és nehezen tudjuk elviselni a viselkedését, a reakcióit, igyekezzünk büntetés vagy veszekedés helyett inkább együttérzést mutatni. Ellenkező esetben csak növeljük a belső feszültséget.

2. Ajánljuk fel a segítségünket! – A legtöbb ember hajlamos magába fordulni, ha szorong vagy ideges, pedig a beszélgetés hatékony eszköz a stressz és a kapcsolatok kezelésére. Ha azt látjuk, hogy a kedvesünk magányosan ücsörög, nem beszél, kérdezzük meg, miben és hogyan tudjuk jobbá és elviselhetőbbé tenni a helyzetet.

3. A testbeszéd fontossága – Amikor a párunkkal beszélgetünk, figyeljünk a testbeszédre is, amivel azt sugalljuk, hogy megértjük, tiszteltjük őt és törődünk vele – ne kulcsoljuk össze a karjainkat, és időnként simogassuk, érintsük meg a partnerünket.

4. Válogassuk meg a szavainkat! – Ne engedjük, hogy nyers, sértő kifejezések hagyják el a szánkat. A vádak, a nagy túlzások, de a hamis bókok sem segítenek, és még inkább növelik a feszültséget. A mondatok mellett a megfelelő hangsúlyra is figyelnünk kell.

Szöveg: Sinkó Edit

Fotó: Adobestock

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete