Lélek Riportok

Utánajártunk, kinek érdemes: a nagyszülő is mehet GYED-re, ezekkel a feltételekkel

Nagy segítség lehet a szülőknek, ha a nagymama, nagypapa megy helyettük gyedre. Kiderítettük ennek feltételeit, és azt, hogy kinek jelenthet ez jó lehetőséget.

Nem könnyű ma kisgyermekes szülőnek lenni: a kicsik, különösen az első években igénylik az állandó, szeretetteljes jelenlétet, ugyanakkor ennek anyagi oldalát is biztosítani kell. Ritka, hogy erre apa vagy anya keresete egymagában elég legyen. A bölcsődei férőhelyek korlátozottak, a családi napközik, bébiszitterek díja pedig magas. Szívesebben hagynánk a kicsit a nagyszülőkre. Ebben a helyzetben nyújthat mentőövet az úgynevezett nagyszülői gyed – a még aktív korú nagyszülők gyermekgondozási díja.

Kétéves korig jár

A gyed, azaz a gyermekgondozási díj olyan pénzbeli ellátás, amely a gyermekvállaláshoz nyújt anyagi segítséget az egészségbiztosítás keretében. 2020. január 1. óta nagyszülők is igénybe vehetik, ehhez érvényes ­társadalombiztosítási jogviszony szükséges. Ez akkor áll fenn, ha például munkaviszonyunk van, vállalkozók vagy őstermelők vagyunk. A járandóság összegét a jövedelmünk alapján állapítják meg. Az ­ellátás papírforma szerint a gyermek 2 – ­ikrek esetén 3 – éves koráig jár.

Nyugalom a családnak

Ha a nagyszülő megy gyedre, annak sok előnye van. A kisgyermekes édesanya hamarabb visszatérhet a munka világába. Így a szülők nem esnek el a kereseti lehetőségtől, a kicsit sem kell kiszakítani a megszokott környezetéből, és a nagyszülő sem marad bevétel nélkül. Persze az is fontos, hogy a nagymama, nagypapa maga is szívesen vállalja ezt a szerepet. A ­lehetőség azonban komoly feltételekhez kötött és anyagi szempontból csak annak a nagyszülőnek éri meg, akinek nem túl magas a keresete. Mérlegeljük a szempontokat!

Így veheti igénybe a nagyszülő:

  • Az édesanya/édesapa vér szerinti vagy örökbefogadó szülője, illetve annak házastársa igényelheti. (Tehát akár édesapánk második felesége is.)
  • Egyszerre csak egy nagyszülő igényelheti, de akár több unokára is – többszörös összeg azonban ekkor sem jár.
  • Az ellátást azok kaphatják, akik nem részesülnek nyugdíjban, özvegyi nyugdíjban vagy megváltozott munkaképességűek pótlékában.
  • Nagyszülői gyed mellett csak otthonról végezhetünk keresőtevékenységet.
  • Az igénylőnek a gyermek születése ­előtti 2 évben legalább 365 napi tb-­jogviszonnyal kell rendelkeznie.
  • A szülők számára is vannak kikötések:
  1. Mindkét szülőnek keresőtevékenységet kell folytatnia.
  2. A kicsinek a szülőkkel közös háztartásban kell élnie, nem a nagyszülőkkel.
  3. A szülők írásban hozzájárulnak, hogy a nagyszülő igényelhesse a gyedet.

Mennyit utalnak?

Az is nagyon fontos, hogy havi szinten mekkora összegre számíthatunk. A gyednek a gyessel szemben nincs alanyi jogon járó egységes összege, a támogatás mértéke attól függ, mennyi volt a jövedelmünk a megelőző időszakban. Ezt a benyújtott adóbevallás alapján állapítják meg. A számítás során az igénylő utolsó 180 napi átlagkeresetét veszik alapul, 30 napnál hosszabb tb-biztosítási megszakítás esetén pedig 120 nappal számolnak. A kalkulátor az igénylő napi átlagjövedelmének 70%-át veszi alapul, de a nagyszülői gyed összege nem lehet több a mindenkori minimálbér kétszeresének 70%-ánál. Ez számokra lefordítva azt jelenti, hogy 2023-ban a gyed maximális havi nettó összege 243 600 Ft. A nagyszülői gyed igénybevétele alatt a munkaviszonyunk nem szűnik meg, hiszen ez fizetés nélküli szabadságnak számít, szolgálati időnek minősül, tehát figyelembe veszik a majdani nyugdíj-számításkor. Így tehát, ha csak 1-2 évünk van a nyugdíjig és munka helyett szívesebben lennénk már az unokánkkal, ezzel örömteli perceket szerezve magunknak és a családunkat is segítve, a nagyszülői gyed optimális választás lehet.

Írásban igényeljük

A nagyszülői gyed igényléséhez először is ki kell töltenünk egy formanyomtatványt, amit a Magyar Államkincstár oldaláról tudunk letölteni, majd a dokumentumot személyesen vagy online be kell nyújtani a munkáltatóhoz, egyéni vállalkozóként a területileg kompetens járási hivatalhoz, álláskeresési járadékban részesülőknek pedig a munkaügyi központhoz. Az igénylést a kormányhivatal 8 napon belül elbírálja, majd határozatot küld a döntésről, megállapítja a várható gyed összegét is. Fontos tudni, hogy az ellátás legfeljebb 6 hónapra visszamenőleg is kérvényezhető!

Fontos!

A nagyszülői gyed felvételét kizárja, ha a gyermek bölcsődébe, családi napközibe jár, vagy ha a szülők, esetleg a másik nagyszülő már kap a kicsi után valamilyen gyermekgondozást segítő ellátást, amilyen például a gyes, a csed, a gyed.

Vajon elegen tudnak róla?

Maga a nagyszülői gyed a Családvédelmi Akcióterv egyik intézkedése, amelyet 2020-ban vezetett be a kormány. Abban az évben május végéig 62 fő igényelte, közülük kettő nagypapa, az összes többi nagymama volt. A nekik megítélt járandóság átlagosan 179 582 Ft volt. 2022-ben a Nemzeti Egészségbiztosí­tási Alapkezelő adatsora szerint 76 fő folyamodott a támogatásért, ami a gyeden lévők számához képest – országosan 110 144 fő – elenyésző. Kerestük a Központi Statisztikai Hivatalt, hogy a legfrissebb adatokhoz hozzájussunk, de lapzártánkig nem küldték a jelentést. Az eddigi adatok alapján könnyen lehet, hogy még mindig nem tudnak elegen erről a lehetőségről.

Fotó: adobestock

Forrás: Magyar Államkincstár, Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete