Konyha

Egy hónap alatt készül el a sóban eltett citrom, az Ezeregyéjszaka világának mesés fűszere

A rutinos háziasszonyokban sokszor felébred a kísérletező kedv a konyhában, és ismert alapanyagokból is készülhet egzotikus finomság. A marokkói citrom erjesztés útján készült igazi ínyencség, ételízesítő.

A Közel-Kelet gyümölcsös fűszere

A sóban eltett citromot elsősorban a marokkói konyhának tulajdonítják, de egész Észak-Afrika előszeretettel használja ízesítőként. Üdébbé teszi az ottani, bárányból, birkából készült nehéz húsételeket, feldobja a kuszkusz semleges ízét. A magyar konyha hagyományos ételeit is gazdagíthatja, például egy eleve savanykás, tárkonyos levest vagy egy fűszeres sült húst. Egészen új ízhatást kaphatunk, ha a brassói aprópecsenyére szórunk egy keveset belőle. Tehetjük tonhalkrémbe, halas fogásokba, salátákba. Párolt vagy főtt zöldségekhez, paradicsomos ételekhez, ragukhoz keverve is nagyon finom. Főzelékeket, vagy édesburgonyából, sütőtökből készült ételeket is ízesíthetünk vele. A sóban eltett citrom íze kevésbé savanyú, mint a frissé, egyszerre sós és savanykás, kicsit csípős és rendkívül aromás, afféle természetes ízfokozóként hat. Igazi ínyencség.

3-4 hétig kell érnie

A sóban eltett citrom valójában erjesztett, marinált gyümölcs, amely a folyamat során különös átalakuláson megy keresztül. Befőttesüvegben készíthető, mint a mi kovászos uborkánk. Kísérletezzünk először kisebb, 1 literes üvegekkel, később, ha ízlik, növelhetjük az adagot.

Rendkívül egyszerű a receptje:

  • A citromokat vágjuk négybe úgy, hogy a vágás ne érjen az aljukig, maradjanak egyben. A bevágott részekbe tömködjünk sót (ne jódozottat), és szorosan nyomkodjuk a csírátlanított befőttes üvegbe, aminek az aljára is szórtunk a sóból. (Van, aki az eljárás megkezdése előtt már 1-2 napig vízben áztatja a gyümölcsöket, így jobban puhulnak majd.)
  • Kívülről is megsózzuk a citromokat, meglocsoljuk citromlével, és az üveget lezárva 7 napig hagyjuk érlelődni. Közben lehet forgatni, de nem muszáj. Ugyanúgy érdemes súllyal lenyomni, mint a kovászos uborkát, hogy ne jusson bele levegő. Ha 7 nap múltán sem fedi be a saját leve, akkor forralt, lehűtött hideg vízzel öntjük fel, színültig.
  • Az üveget vagy üvegeket újra lezárjuk, és szobahőmérsékleten (20-24 fokon) tartva 3-4 hétig hagyjuk érni. Sőt, egyesek szerint 3-5 hónap után lesz a legjobb. A citrom héja ennyi idő alatt teljesen megpuhul, és szabályos citromkocsonya lesz belőle. Közben időnként rázogassuk is meg.

Vastag héjú és bio

A sóban eltett citromhoz csakis kezeletlen gyümölcsöt használjunk, aminek a héjára a tartósítás érdekében nem kerültek vegyszerek. Ilyet bioboltokban vagy -piacokon találhatunk. Olyat válasszunk, aminek jó vastag a héja, és jól dörzsöljük le azt is, mert viaszmaradványok még lehetnek rajta.

Tovább fűszerezhetjük

Van, aki nem vízzel, hanem citromlével önti fel, és a tetejét vékony réteg olívaolajjal zárja el a levegőtől. Mielőtt felhasználnánk, a sós citromot leöblítjük. A húsát eltávolíthatjuk, de nem muszáj, valójában a héját használjuk fűszerként, felaprítva vagy vékonyra szeletelve. Az egyszerű változat fűszerezhető is, a befőttesüvegbe tehetünk kevés fahéjat, szegfűszeget, babérlevelet, római köményt, koriandermagot vagy bármi mást, ami még jobban felerősíti a zamatokat.

Fotó: Istock

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete