Konyha

Véget ért a mustár és a fokhagyma egyeduralma: grillezés profi pácokkal

Az egész család örömmel teli várakozással gyűlik a fűszeres illatok közepette sercegő húsok köré. De mitől lesz a végeredmény igazán omlós és felejthetetlenül ízletes? Például attól, hogy jól készítettük elő a sütést megelőzően.

Hány órát puhítsuk?

  • A húsokat – főleg a sertést és a marhát – grillezés előtt mindenképpen pácolni kell. Nemcsak azért, mert így a rostjaikat átjárják a pikáns, fűszeres ízek, hanem azért is, mert a páctól fellazulva puhábbra, porhanyósabbra sülnek a rácson.
  • A fűszerek hatóideje a halaknál mindig rövid, a legtöbb esetben 30 perc is elég lehet nekik.
  • A nagyobb húsokat, amilyen például a steak, az oldalas vagy a karaj, már előző nap bepácolhatjuk.
    Az omlós darabokat, például a filéket ne érleljük tovább 4 óránál.

Érdemes beszerezni

Bizonyos hozzávalók nélkülözhetetlenek a pácok elkészítéséhez. Ha ezekből mindig van tartalékunk otthon, nem jövünk zavarba, ha gyorsan be kell fűszereznünk a grillre valókat.

  • Semleges ízű, hőálló étolaj: ­kukoricacsíra-, napraforgó-, mogyoró- vagy olívaolaj.
  • Fűszernövények frissen vagy szárítva: ­kakukkfű, rozmaring, oregánó.
  • Fűszerek: fekete bors, Cayenne-bors, édes­nemes és csípős paprika, őrölt csili.
  • Készen kapható fűszeres szószok: ketchup, csiliszósz, Tabasco, Worcestershire-szósz.
  • Egyéb ízesítők: mustár, méz, citrom, sűrített paradicsom, fokhagyma.

Barbecue-keverék

Alapvetően marha- és sertéshúshoz, szárnyashoz való. 4 adaghoz a következőket keverjük össze: 1,5 dl ketchupot, 1 evőkanál vörösborecetet, 3 teáskanál Worcestershire-szószt, 1 teáskanál mézet, 1 teáskanál enyhén csípős mustárt, 1 teáskanál paprikát, 1 teáskanál őrölt csilit, sót és borsot.

Különleges ázsiai

Sertéshúsok pácolásához használhatjuk. 4 adaghoz ezekre a hozzávalókra lesz szükségünk: 3 evőkanál szójaszósz, 3 evőkanál tyúkhúsleves, 1 evőkanál sötét szezámolaj, fél teáskanál reszelt friss gyömbér, 1 gerezd zúzott fokhagyma, 1 teás­kanál citromreszelék, 1 teáskanál méz.

Ne sózzuk túl korán!

A befűszerezett ételeket takarjuk le frissentartó fóliával, és tegyük hűtőbe. Legjobb, ha a sütésre előkészített hússzeletek egyforma vastagok. Grillezés előtt tilos a húsokat besózni, és a páclébe se tegyünk belőle, mert elvonja a nedvességet a húsból, és így könnyen kiszárad. Csak a sütés végén szórjuk meg sóval. Sütés előtt csöpögtessük le a páclevet a húsról, nehogy lecseppenve lángra lobbantsa a parazsat.

A tökéletes fűszerezés

Ízlés szerint sokféle fűszer kerülhet a grillezésre szánt húsok páclevébe vagy magára a húsra, de van köztük néhány, amelyik szinte kötelező. A halakhoz például mindig kell citrom, de jó a fokhagyma, a petrezselyem, a rozmaring, a kakukkfű és a kapor is. A csirkéhez méz, mustár, nagyon jó a szójaszósz és a fokhagyma kombinációja, de a rozmaring, a kakukkfű is csodás ízeket ad. A sertéshúshoz ugyancsak jól megy a mustár, a méz, a szójaszósz, de a paprika, a csili, a bazsalikom és a  zsálya is. A marhahúshoz pedig a kömény, a  mustár, a bors, a babérlevél és a szerecsendió illik legjobban.

Fotó: Adobestock

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete