Konyha

Fűszerkeverék kisokos: barbecue-tól a pestóig mi, mire való és hogyan használjuk?

Néhány évtizede szinte csak sóval, borssal, paprikával fűszereztünk, még a régi magyar konyha remek füveiről, a rozmaringról, a majoránnáról és a kakukkfűről is csaknem megfeledkeztünk. Ám az utóbbi időben szerencsére újra felfedeztük őket, messzi tájak egzotikus ízesítőivel együtt.

Az aromák egymagukban is képesek kiemelni az ételek ízét, vagy épp más-más karaktert adni nekik. A világ különböző tájainak jellegzetes keverékeivel azonban egészen különleges hatást érhetünk el. Miután ma már szinte minden hozzávalójuk kapható nálunk, otthon is elkészíthetjük a mixeket, így még izgalmasabb ízű ételeket tálalhatunk. Bár a hozzávalóik sokszor hasonlóak, származási helyükön is minden háznál kicsit másként készülnek. Nincsenek kötelező előírások, az arányokkal és akár a hozzávalók listájával is kedvünkre kísérletezhetünk.

Kerti sütögetéshez

Amerikában nagy hagyománya van a rácson, grillen sütésnek, illetve a barbecue-nak. Ezekhez a szabadtéren sült húsokhoz saját fejlesztésű barbecue-fűszerkeverék dukál, amelyben a szegfűszeg, a csilipor, a barna cukor, a mustárpor, a babérlevél, a bors, a bazsalikom és a kakukkfű dominál, egyéni arányok szerint összekeverve. A BBQ-porokat magunk is összeállíthatjuk, a szószok készen is kaphatók.

Jellegzetes a cajun, vagyis a déli államok francia eredetű fűszerkeveréke, amelynek főszereplői a vöröshagyma, a fokhagyma, az oregánó, a mustármag, a só, a bors, a csili, a köménymag, a kakukkfű, a kardamom, a pirospaprika és a római kömény. Főleg a jambalaya nevű karibi csirkés-rizses ételhez használják, a csirkét ebbe a keverékbe hempergetik.

Európai kavalkád

A mediterrán vidékek növényei különösen alkalmasak a vegyítésre. A francia bouquet garnival, az „illatos csokorral” leveseket, mártásokat gazdagíthatunk. Az alap: petrezselyem, babérlevél, zellerzöld, kakukkfű, rozmaring csokorba kötve, póréhagyma zöldjébe csomagolva, cérnával átkötve. Amikor kész az étel, egyszerűen kiemelhetjük belőle a fűszereket. A különösen gazdag zöldfűszerterméssel rendelkező Dél-Franciaországból származik a Provence-i keverék, amelynek fő hozzávalói a kakukkfű, a majoránna, a bazsalikom, az oregánó, a rozmaring, de társulhat hozzájuk édesköménymag, borsikafű, zsálya, tárkony és babérlevél is. Grillezett halakhoz, húsokhoz, zöldségekhez, levesekbe, ragukba, pörköltekbe kiváló ez az összeállítás.

Az olasz fűszerkeverékekbe, amelyekkel tésztaszószokat, salátákat, pizzamártásokat fűszerezhetünk, mindig kell bazsalikom, ugyanannyi majoránna, kicsit kevesebb oregánó, rozmaring, kakukkfű és fokhagyma-granulátum. A híres aglio e peperoncino (fokhagyma-paprika) keveréket frissen, de szárított formában is használhatjuk a spagetti ízesítéséhez.
Fűszerkeverék a híres pesto mártás is, amelyben friss bazsalikomot pépesítünk és keverünk el fokhagymával, olívaolajjal és fenyőmaggal vagy mandulával.

Arab kincsek

Sok közel-keleti országnak megvan a maga hagyományos fűszercsomagja. Legismertebb a tunéziai harissa, amit kuszkuszból készült ételekhez használnak, de sült húsokhoz is asztalra teszik mártásként. Elkészítéséhez csilipehelyre, fokhagyma-granulátumra, sóra, egész köményre, őrölt római köményre, koriandermagra és szárított mentalevélre van szükségünk, amit mozsárban összetörünk, és elkeverjük olívaolajjal.

A marokkói ras el hanout kardamom, fahéj, bors, szerecsendió, szegfűbors, kurkuma és gyömbér tetszés szerinti keveréke. Kuszkusz vagy rizses-húsos ételek fűszere. Húsos, zöldséges ragukat is ízesíthetünk vele, vagy bármilyen mártást, amit húsokhoz, salátákhoz adunk.

Egzotikus vidékekről

Az etiópiai, meglehetősen csípős berbere a szárított csilin, koriandermagon, szegfűszegen, szegfűborson, fahéjon, őrölt gyömbéren kívül egy még nem annyira ismert fűszert, ajovánmagot is tartalmaz. Ez a zellerfélék családjába tartozik, íze az ánizshoz, illata a kakukkfűhöz hasonló.

Ha az etiópiai konyhában nem is vagyunk járatosak, az ázsiai ízek már otthonra találtak nálunk. A kínai ötfűszer-keverékkel sült húsokat, ragukat, pörkölteket ízesíthetünk, pácokat készíthetünk belőle, bedörzsölhetjük vele sütés előtt a kacsa- vagy a sertéshúst. Ebben a fűszer-összeállításban mindig van csillagánizs, fahéj, szegfűszeg, édesköménymag és szecsuáni bors, melyeket őrölve és összekeverve alkalmazhatunk.

Az indiai konyhának a jól ismert curry mellett az egyre népszerűbb garam masala is alapvető keveréke, ennek az illatos fűszerkeveréknek is rengeteg változata létezik. Jellemző hozzávalói: babérlevél, fahéj, római kömény, koriander, kardamom, fekete bors, szegfűszeg serpenyőben szárazon megpirítva és megőrölve. Csirkehúsos vagy zöldséges ételeket fűszerezhetünk vele. A főzés végén tesszük az ételbe, de hússütés előtt, joghurtos pácokhoz is adhatjuk.

Mire gyógyír?

Európában a kolostorkertek gondoskodtak az értékes füvek termesztéséről, hiszen a szerzetesek a gyógyításnál is jó hasznukat vették. Tapasztalataik szerint csillapítható volt velük a köhögés, enyhültek az emésztési panaszok, elmúlt a gyulladás. Mi is tehetünk velük egy próbát.

  • Reumára: paprika, csili, gyömbér
  • Étvágytalanság esetén: koriander, bors, ánizs, szerecsendió
  • Fertőzések ellen: fokhagyma, szegfűszeg, fahéj, rozmaring, mustármag, gyömbér
  • Vérnyomáscsökkentésre: fokhagyma
  • Köhögés ellen: babér, kömény, kakukkfű
  • Az emésztés gyorsítására: zsálya, ánizs, rozmaring, bors, curry, csili, oregánó, gyömbér
  • Fertőtlenítésre és fájdalomcsillapításra: szegfűszeg, fahéj
  • A vérkeringés serkentésére: paprika, gyömbér, csili, koriander, bors

Fotó: Adobestock

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete