Riportok

Legyen otthonos a digitális világ 60 felett is: fiatalok ingyen tanítják netezni a nagyikat

Míg a mai középiskolások beleszülettek az internethasználatba, a nyugdíjasok sokkal idegenebbül mozognak benne. A Netrevalók elnevezésű új programsorozat célja, hogy a fiatalok segítsék eligazodni az időseket az applikációk és más online felületek világában. A kezdeményezés egyik nagykövete állandó szerzőnk, Endrei Judit.

Az utóbbi évtizedben, és különösen a koronavírus-járvány óta mintha minden a virtuális térbe, sőt egyre inkább a mobiltelefononos applikációkba költözött volna. Online adjuk be az adóbevallást, a számítógépen keresztül kérhetünk időpontot az orvoshoz, de a csekkekkel sem kell már a postára zarándokolni feltétlenül. Még a szupermarket pontgyűjtő akciójához is külön alkalmazást kell letöltenünk. Akármennyire is idegenkedik tehát valaki a technika legújabb vívmányaitól, nem zárhatja el magát teljesen tőlük. Ráadásul némi körül­tekintésre is szükség van, hiszen a netes csalások, átverések száma is robbanásszerűen nő.
Nem csoda, ha sok embernek kicsit félelmetes ez az egész. Van, aki kellemetlenül érzi magát, ha elakad, ha valamilyen banális kérdésben kérne segítséget – különösen, ha nincs kéznél egy interneten járatos felnőtt gyermek vagy unoka.

Ingyenes foglalkozások a könyvtárakban

A KSH 2022-es népszámlálási adatai szerint a digitális eszközhasználat terén óriási a szakadék a 70 éven aluliak és az a fölöttiek között. A 70 évesnél fiatalabbak 77 százaléka okostelefonnal él, és 68 százaléka rendszeresen internetezik. 70 év felett azonban az emberek 26 százaléka egyáltalán nem használ mobiltelefont, csak az egynegyedük rendelkezik okostelefonnal, és 63 százalékuk SMS-t sem küld a telefonjáról.
Pedig az online világ, ha megtanuljuk a szabályait, rendkívül hasznos is lehet. Kényelmesebbé teszi az életünket, hiszen nem kell mindenhez a személyes jelenlétünk, sőt akár egy jó közösségnek is a részévé válhatunk általa.
Az egyik legnagyobb hazai távközlési szolgáltató a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár létesítményeivel közösen nemrég új programsorozatot indított útjára. A Netrevalók foglalkozásokon a digitális térben kevésbé otthonosan mozgó idősek olyanoktól kaphatnak személyre szabott segítséget, akiknek jószerivel a vérükben van az online jelenlét: a középiskolás fiataloktól. A program külön előnye, hogy mindeközben az a két generáció kerülhet közel egymáshoz, akik között soha ekkora szakadék nem volt még a történelemben – a személyes beszélgetések pedig mindkét korosztályt rávezethetik arra, hogy meg- és elismerje a másikban rejlő értékeket.
Az ingyenes foglalkozásokra minden hónap második szerdáján, fix időpontban kerül sor a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár 24 kijelölt intézményében. A személyes alkalmakon a diákok személyre szabottan, saját tudásszint és érdeklődés alapján ismertetik meg az időseket az eszköz- és internethasználattal, és a számukra hasznos digitális megoldásokkal. Olyan témák is terítékre kerülnek, mint az internetbiztonság, az online kapcsolattartás és ügyintézés, az utazástervezés vagy akár a digitális fotózás. Saját okoseszközzel is lehet érkezni, de a könyvtári számítógépeket is használhatják a résztvevők.

Endrei Judit nem szégyell segítséget kérni, ha valamiben elakad

Nem szégyen tanulni az ifjúságtól

„Amikor elkezdtem ismerkedni az internettel, nekem is a lányaim segítettek, ők csinálták meg az első Facebook-profilomat, és a mai napig tőlük kérdezek, ha valahol elakadok” – mondja a Netrevalók program másik nagykövete, lapunk állandó szerzője, Endrei Judit televíziós műsorvezető. Judit egyfajta véleményvezérnek, divatos szóval élve „influencernek” számít a saját korosztályában, online gyaloglóklubot vezet, és saját YouTube-csatornáján beszélget interjúalanyaival. Ugyanakkor viszont nagyon is átérzi, milyen helyzeteket tud produkálni, ha a nulláról kell elsajátítani az online jelenlétet. „Bár ma már elmondhatom magamról, hogy egészen jól eligazodok online, még mindig nem tartom magam profinak. Lehet, hogy tíz lépésből oldok meg valamit, amit egy fiatal két kattintással elintézne – épp ezért azt gondolom, nem szégyen tőlük tanulni. Elmúlt már az az idő, amikor csakis az idősek adhatták át a tudást a fiataloknak, most sokszor az ifjak tanítanak minket. Ugyanakkor abban is hiszek, hogy szükség van a mi élettapasztalatunkra, higgadtabb szemléletünkre. Az lenne a legfontosabb, hogy megtaláljuk a kapcsolódás lehetőségét, megnyíljunk egymás felé, ez a programsorozat pedig jó lehetőséget nyújt minderre” – mondja Judit. Azt is hozzáteszi: akkor lesz igazán elégedett, ha a Netrevalók program – ahogy azt a megálmodói tervezik – a vidéki könyvtárakba is elér majd.

Nekik fontos, hogy hasznosat tegyenek

A program egyik nagykövete a fiatalokat képviseli: Ungvárszki Dániel, vagy ahogy követőinek tízezrei a közösségi oldalakról ismerik, Ungdani népszerű tartalomgyártó. Az interneten otthonosan mozgó, sikeres fiatalként úgy véli, ettől a programsorozattól nem csak az idősebbek kaphatnak sokat. „Folyamatosan tapasztalom, hogy a korosztályomnak alapvető vágya és elvárása, hogy valami hasznosat csináljon, és ezzel párhuzamosan szeretné, ha komolyan vennék. A programban részt vállaló diákok az érettségihez kötelező Iskolai Közösségi Szolgálat keretében segítenek az idősebbeknek. Így nemcsak kipipálandó nyűgnek érzik az 50 óra közhasznú munkát, hanem közvetlen közelről láthatják, hogy hatással tudnak lenni valakinek az életére. Ez pedig nagyon komoly dolog” – mondja.
Az influencer szerint a könyvtári foglalkozások lehetőséget teremtenek arra, hogy a fiatalok olyan idősebbekkel kerüljenek kapcsolatba, akik nem a családtagjaik vagy a tanáraik. „Néha őszintébbek tudunk lenni egy idegennel, mint azokkal, akikkel esetleg már kialakultak bizonyos rossz kommunikációs minták. Egy idős ember már átélte azokat a helyzeteket, amelyek soha nem avulnak el: szakított már a szerelmével, sőt a családalapításon is túl van. Olyan tapasztalatokkal gazdagíthat minket, melyeknek később nagy hasznát vehetjük” – teszi hozzá Dani.

A Netrevalók program következő rendezvényére 2024. február 14-én kerül sor 24 fővárosi könyvtárban. Jelentkezni diákoknak és idősebbeknek egyaránt a https://helloszulo.hu/netrevalok oldalon lehet.

Fotó: Schumy Csaba, privát

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete