Miért jobb, mint a vitamin?
„A stressztől, illetve a különböző eredetű krónikus bélgyulladástól az emberek több mint a fele felszívódási zavarokkal küzd. Ilyenkor hiába szedünk étrend-kiegészítőket, azok összetevői nem tudnak beépülni a szervezetünkbe. Ezzel szemben a hidegen sajtolt étkezési olajok előnye, hogy telítetlen, Omega-3, -6, illetve -9 zsírsavakat tartalmaznak, és mindig képesek felszívódni” – kezdi Attl Attila természetgyógyász. Ráadásul csak úgy, mint a gyógyteák, szabadon keverhetők egymással a még erőteljesebb hatás érdekében. „A kezelés legfőbb előnye, hogy gyógyszermentes, és az egy-egy olajkeverékkel elindított gyógyhatású folyamat sokkal stabilabban fejti ki hatását, mintha gyógyteát innánk” – teszi hozzá a szakértő.
Az olajok előnyei
✔ Gyorsan és hatékonyan felszívódnak.
✔ Tele vannak az egészséges Omega-3, -6 és -9 zsírsavakkal.
✔ Bármilyen gyógyszeres kezelés mellett alkalmazhatjuk őket.
✔ Szabadon keverhetők egymással.
✔ Gyerekek is szedhetik őket. Három hónapos kortól a búzacsíra- vagy a sárgarépaolajat, egyéves kor után a mákolajat.
Azonnali jobbulást azonban ne várjunk. Ezek a készítmények minimum három hét rendszeres fogyasztás után mutatják meg, mire képesek, de az is előfordul, hogy a javulást csak két hónap után érezzük.
Figyelem!
Mivel az olajok vitaminokat is tartalmaznak, ügyelnünk kell, hogy ne adagoljuk túl őket! Az ajánlott mennyiségnél ne szedjünk többet! Mindig figyeljünk a jelzésre: az üvegen legyen feltüntetve, hogy hidegen sajtolt, és hogy étolaj, vagyis hogy a készítmény belső fogyasztásra alkalmas!
- Lenmagolaj: Antioxidáns hatásánál fogva az egyik legér-tékesebb olaj. Magas a vitamin-, az ásványi-anyag- és az Omega-3 zsírsavtartalma. Javítja az emésztést, csökkenti a vérsűrűséget, májtisztító hatású. Használhatjuk szív- és érrendszeri betegségek, valamint daganatos megbetegedések megelőzésére és kezelésére is. Csökkenti a koleszterinszintet és a vérnyomást. Más olajjal keverve rendkívül jó hatásfokozó!
TIPP: A lenmagolaj gyorsítja az edzés utáni regenerálódást, és enyhíti az izomlázat.
- Búzacsíra olaj: Magas A- és E-vitamin-tartalma segíti a sejtregenerálódást, egészségesen tartja a szív- és érrendszerünket, a koleszterinszintünket, csökkenti a vérrögök keletkezésének esélyét, valamint gondoskodik agyunk és idegrendszerünk működéséről. Más olajokhoz keverve szintén hatásfokozó.
- Mákolaj: Az egyik legjobb csontsejterősítő. Foszfortartalma miatt csökkenti a csontritkulást.
- Sárgabarackmag-olaj: Az idegrendszer támogatója. Szívizom-tonizáló, erősíti a szív munkáját, így csökkenti a hideg kéz-láb szindrómát. A pajzsmirigy stabilitásához is hozzájárul.
TIPP: Mákolajjal keverve idegnyugtató, idegerősítő hatású.
- Feketeköménymag-olaj: Orvosolja a bőrproblémákat és a menstruáció alatt fellépő görcsöket. Mivel serkenti a tejkiválasztást, terhesség alatt is szedhető.
- Homoktövisolaj: Immunerősítő, antibakteriális, gyulladásgátló hatása pozitívan befolyásolja a szövetek, véredények állapotát. Mivel a homoktövis erősíti a központi idegrendszert, segít legyőzni a depressziót. Javítja a szervezet védekezőképességét, gyógyítja a gyomor- és nyombélfekélyt, megelőzi bizonyos rosszindulatú daganatok növekedését, enyhíti a sugárterápia okozta károsodásokat, és segít a szív- és érrendszeri betegségek orvoslásában. Képes felerősíteni más olajok hatását.
TIPP: Külsőleg gyógyítja az égési és fagyási sebeket, a bőrfertőzéseket és a fogínygyulladást.
- Máriatövismag-olaj: A máj támogatója, új májsejteket épít, ezért májzsugorodás vagy zsírmáj esetén különösen ajánlott.
- Mustármagolaj: Serkenti az emésztést, és vízhajtó hatású. Külsőleg az ízületek melegítésére is alkalmazzák. Ízülettámogató hatása akkor is erős, ha rendszeresen fogyasztjuk, vagyis belsőleg használjuk.
TIPP: Sárgabarackmag-olajjal és csalánmagolajjal keverve javítja a vérnyomást.
- Kukoricacsíra-olaj: Stimulálja az agysejteket, így növeli teljesítőképességünket. Enyhén gyulladáscsökkentő hatású is. Terhes kismamák is fogyaszthatják!
- Csalánmag-olaj: Vértisztító hatású, fokozza a szervezet természetes méregtelenítési funkcióit, húgysavcsökkentő, jótékonyan hat a hasnyálmirigyünkre, a májunkra, az érrendszerünkre és a nyirokmirigy-rendszerünkre. Terhesség és szoptatási idő alatt ne szedjük!
Mennyit és hogyan
Válasszuk ki a számunkra megfelelő olajokat, és vegyünk be belőlük naponta egy-egy teáskanállal, lehetőleg éhgyomorra. Szedésüket kúraszerűen, maximum négy hónapon át végezzük, aztán mindenképp tartsunk szünetet. Epeműtéten átesettek csak étkezés közben fogyasszák.
➧Emésztésjavító: Egy-egy kanál máriatövismag-olaj és csalánmagolaj keveréke.
➧Idegnyugtató, altató: Mákolaj, sárgabarackmag-olaj és sárgarépaolaj keveréke. Este érdemes fogyasztani.
➧Allergia ellen: Ez esetben idegnyugtató és immunerősítő keverékeket igyunk: például mákolajat és sárgabarackmag-olajat. Méregtelenítésre is kiválóak, legalább 50%-ban javítanak az állapotunkon.
➧Herpesz, övsömör esetén: A pirospaprikamag-olaj a legjobb baktériumölő, mely főleg külsőleg alkalmazva kiváló. Elfogyasztva serkenti az emésztést.
Fotó: pexels