Riportok

Nyári munkára megy a gyerek? Ezekre a szabályokra kell most nagyon odafigyelnie a szülőnek

Az iskolai szünidőben sok diák vállal munkát, hogy megkeresse a fesztiválokra, bulikra, nyaralásra vagy az új cipőre valót. Nem árt azonban óvatosnak lenni, és a fél szemünket rajta tartani, nehogy esetleg átverje egy dörzsölt munkáltató!

Annak jártunk utána, mit tartsunk szem előtt, hogy az ifjú munkavállaló valóban jó tapasztalatot szerezzen, és elkerülje a buktatókat, ne érje csalódás. Nichter Tamás, a WHC Diák Iskolaszövetkezet közép-magyarországi területi vezetője segít ebben.

Nem mindegy, hány éves

Egészen fiatalon, már 15 éves kortól vállalhatnak diákmunkát a tanulók szülői engedéllyel és kizárólag az iskolai szünetben. 16 éves kortól már lehetőségük van – szülői engedély mellett – egész évben munkát vállalni.

„Speciális esetekben (kulturális, művészeti és sporttevékenység esetén) a 15 évnél fiatalabbak dolgozhatnak tanév közben is, de csak a gyámhatóság előzetes engedélyével. 18 éves kor alatt napi 8 óránál többet és éjszaka nem dolgozhatnak a diákok” – magyarázza a  szakértő.

Biztonságos keretek között

A legbiztonságosabb formája a diákmunka-vállalásnak, ha iskolaszövetkezeten keresztül végzik a tevékenységet. A szövetkezet nemcsak garantálja az ellenőrzött, megbízható munkalehetőséget, de segít megszervezni a diákmunkát, elvégzi a szükséges adminisztrációt is.

„Nappali tagozatos diák jogviszonnyal kell rendelkezni hozzá. A tanulók tagsági megállapodást kötnek az iskolaszövetkezettel, és minden munkára külön-külön eseti megállapodást írnak alá, amely tartalmazza a feladatot, a munkaidőt, a fizetési és kifizetési információkat. A tagsági megállapodás megkötésének napjával az iskolaszövetkezet bejelenti a diákot a NAV felé. Nálunk egy szövetkezeti belépés során a 18 év alattiak esetén a diák a törvényes képviselőjével egyidejűleg ír alá” – magyarázza Tamás.

Gyanús lehet, ha…

Egy hirdetésre történő jelentkezéskor mindig érdemes a szülőnek is megnézni, hogy melyik cég hirdeti és milyen feltételeket kínál.

„Óvatosan érdemes kezelni a napi kifizetéssel kecsegtető, munkaidőt, órabért mellőző hirdetéseket. Manapság bárhol belefuthatunk egy-egy átverésbe, érdemes utánanézni a hirdető személyének is, amennyiben erre van mód” – tanácsolja Nichter Tamás.

25 év alatti fiatalok esetében havonta bruttó 576 601 forintig nem kell a 15% szja-t sem fizetniük, 25 éves kor felett csak szja-kötelezettségük van a diákoknak. Ha iskolaszövetkezeten keresztül érkezik a munka, akkor a cég dolga ezt levonni, bevallani és megfizetni a  NAV-nak.

8 óra munka, 8 óra pihenés

A munkaidő mellett fontos sarokpont a munkaközi szünet és a pihenőidő kérdése. A szabályok úgy rendelkeznek, hogy a munkavégzés befejezése és megkezdése között 12 óra pihenőidőt kell biztosítani a 18 év alattiaknak. 18 év felett ez 11 óra, és a napi munkaidő maximuma 12 óra. Az egyszerűbb ruhabolti, csomagoló feladatoktól az összetettebb vendéglátós, kereskedelmi munkákon át a gyakornoki állásokig sokféle lehetőség közül választhatnak a diákok.

Fotó: gettyimages