Riport

Mások feleségét ostromolta Széchenyi István: hírhedt szeretők, botrányos kapcsolatok

Bár az erkölcs az életre szóló házasságok pártján állt, a szerelemnek, ahogy manapság, úgy régen sem lehetett gátat vetni. A közvélemény pedig felváltva szörnyülködött, vagy éppen falta a pletykákat az adott korszak nagy port felverő viszonyairól.

Agnés Sorel: Kegyencnő és merész divatdiktátor

A szépségéről és eszéről is híres Agnés 1444-ben lett a francia királyné, Anjou Mária első udvarhölgye. A fiatal nő VII. Károly király figyelmét is hamar magára vonta, aki ékszerekkel, ruhákkal és egyéb ajándékokkal halmozta el. Korábban a királyi szeretők diszkréten a háttérben maradtak, Agnés azonban hivatalos ágyassá lépett elő, és kihasználta a királyra gyakorolt befolyását. Igazi divatdiktátor volt, előszeretettel mutatkozott mélyen kivágott, sőt, akár a keblét is szabadon hagyó ruhákban, amelyeket prémekkel, vagy a Károlytól kapott ékszerekkel viselt. Három leánygyermeke született az uralkodótól, akiket apjuk törvényesített. 28 évesen épp negyedik gyermekét várta, amikor utazás közben hirtelen rosszul lett, és elhunyt. 2005-ben egy vizsgálat higanyt mutatott ki a maradványaiban – hogy ezt gyógyszerként alkalmazták nála, vagy a kozmetikumaival jutott be a szervezetébe, esetleg számos udvarbeli ellenségének egyike mérgezte meg, az a mai napig rejtély maradt.

Lola Montez: Liszt Ferencet és a bajor királyt is elcsábította

Az ír Marie Dolores Eliza Rosanna Gilbert 16 éves volt, amikor Indiába szökött egy fiatal brit tiszttel. Öt évvel később elvált, és Lola Montez néven spanyol táncosnőként lépett fel Angliában. Később bejárta Európát, és híres szeretőket gyűjtött. Elcsavarta többek között Liszt Ferenc és az író, Alexandre Dumas fejét is. Legbotrányosabb kapcsolatát I. Lajos bajor királlyal folytatta. Főúri címeket, kastélyt kapott, ám mind a kormány, mind a nép szemében nemkívánatosá vált. A bajorok haragja Lajost és a románcot is elsodorta, a király lemondott, a nőt pedig kitoloncolták Bajorországból. Ezután az Egyesült Államokban és Ausztráliában halmozott botrányt botrányra. Élete végén betegségekkel küzdött, és a vallás felé fordult, végül 39 évesen hunyt el.

Stuart Mária: Férje gyilkosával házasodott össze

Stuart Mária sorsa tulajdonképpen már akkor megpecsételődött, amikor katolikusként és II. Ferenc francia király feleségeként nem ismerte el protestáns unokahúgát, I. Erzsébetet angol királynőként, és benyújtotta igényét az angol trónra. Ferenc nem sokkal később, 1560-ban meghalt, anyja, Medici Katalin kiegyezett az angolokkal, a 18 éves Mária pedig kénytelen volt visszatérni Skóciába. Távoli unokatestvéréhez, a jóképű Lord Darnley-hez ment hozzá, ezzel pedig a teljes skót politikai elitet maga ellen fordította. A házasságuk ráadásul nem volt boldog, bár fiú örökös született belőle, a későbbi angol és skót király, Jakab Darnley összeesküvést szőtt a felesége ellen, a királynő közeli barátja, és a pletykák szerint szeretője, Lord Bothwell azonban nem sokkal később meggyilkolta. Mindenki példás büntetést várt Máriától, aki azonban ehelyett három hónappal később Bothwell felesége lett. Botrányos házasságát sem a katolikus, sem a protestáns egyház nem ismerte el, lázadás tört ki, a királynőt bebörtönözték. Mária megszökött, és Angliába menekült, ahol unokatestvérétől, Erzsébettől kért menedéket, de csak fogságból fogságba került. Két évtizedig élt bebörtönözve, majd összeesküvés vádjával Erzsébet 1587-ben kivégeztette.

Prielle Kornélia: 45 évvel fiatalabb volt a vőlegénye

Petőfi Sándor 1846-ban, Szendrey Júlia iránt érzett féltékenységében megkérte egy szépséges színésznő, Prielle Kornélia kezét. Ebből a házasságból nem lett semmi – a rossznyelvek szerint azért, mert a pár nem talált papot, aki összeadta volna őket. Petőfi néhány nap után visszatért az ő Júliájához, Kornélia pedig egy évvel később férjhez ment, hamarosan elvált, újraházasodott, de miután második házassága sem lett sikeres, visszatért első férjéhez. Később ismét elváltak, ám élete legnagyobb botrányát mégsem ezzel keltette. 75 éves volt már, amikor újra rátalált a szerelem a nála negyvenöt évvel ifjabb hírlapíró, Rozsnyai Kálmán személyében. A férfi eredetileg a színésznő élettörténetét akarta megírni, ám a munkakapcsolatból ennél jóval több lett. A közvélemény élesen támadta őket, különösen, amikor bejelentették, hogy összeházasodnak. Rozsnyait pénzéhes perverznek állították be, Kornéliát pedig egyenesen őrültnek nevezték, és a családja gondnokság alá akarta helyeztetni. Boldogságuk nem tartott sokáig: alig tértek vissza a nászútjukról, amikor a színésznő megbetegedett, és két hónap múlva meghalt. Rozsnyai később is mélységes szeretettel emlékezett róla naplójában.

Széchenyi István: Mások feleségét ostromolta

A legnagyobb magyar fiatalon számos botrányos szerelem részese volt. Először Caroline Meade grófné iránt lobbant heves érzelmekre, aki nem csak a bécsi előkelő társaság kedvence volt, hanem Széchenyi bátyjának felesége is. A botrány elől egészen Itáliáig menekült, visszatérte után pedig a szintén férjezett Hunyady Gabriella lett vonzalmának tárgya. Később Selina Meade-et, szeretett sógornőjének húgát akarta oltár elé vezetni, ám a fiatal lány gyámja elutasította. Későbbi felesége, Seilern Crescence sem volt szabad, amikor megismerte, Zichy Károly gróffal élt házasságban. Eleinte riasztotta Széchenyi heves udvarlása, és a bécsi társaság is a szájára vette őket. A gróf 12 évig várt kedvesére – naplójában leírja, hogy a Tudományos Akadémiára tett felajánlását az is motiválta, hogy lenyűgözze az asszonyt. Zichy 1834-ben meghalt, és bár Crescence még sokáig nem fogadta Széchenyi közeledését, a gyászév letelte után végül igent mondott neki.

Fotó: wikipedia