Riport

Lakhatási gondoktól a magyar Provence létrehozásáig: valódi édenkert Nagy Zsófia, a Fűszeres lány birodalma

Madarak énekelnek, békák kuruttyolnak, a méhek szorgalmasan gyűjtögetik a virágport. Valódi édenkert Nagy Zsófia, a Fűszeres lány birodalma, a Holt-Duna romantikus kis szigetén, ahol harmincféle, de van, hogy ötvenféle fűszer terem. Mintha Jókai írta volna meg az Aranyemberben.

Nem volt egyszerű, amíg Zsófi megtalálta a szenvedélyét, hogy kézműves fűszerkeverékeket alkosson, meséli, és közben mutatja a kertet: többfajta zsálya, menta, citromfű, rozmaringok, levendula, még minden most alakul.

„Tavaly ősszel lett végleges, most kezd kinézni valahogy végre!” – mondja. Nemrég készült el egy kis kerti üvegházacska, régi bútorokkal berendezve, amelyek remekül alkalmazhatók a leszedett növények szárítására. „Idő kell, hogy rájöjjek, melyik növény hol szeret lenni a kertemben. Van egy olajfánk, sok babér, kerti ruta. Van kólacserjénk is, egy ürömféle, olyan illata van, mint a kólás gumicukornak. Istenfa néven is ismert, lehet limonádéba rakni, szörpöt készíteni belőle. Van növény, amit mi termesztünk, van olyan is, amit vásárolunk” – meséli a Fűszeres lány.

Gyerekkorában nem tudta, mi akar lenni, szeretett énekelni, rajzolni, „kreatívkodni”. Az önállóságot a családi vállalkozásban tanulta, ahol évekig dolgozott. A gimnáziumban grafikusnak készült, rajzolt, előkészítőre járt a képzőre, de nem érezte mégsem, hogy ez az igazi.

„Művészlélek vagyok, de ennél gyakorlatiasabb. Anyukám figyelt fel rá, mennyire szeretem a természetet, ő tanácsolta, tanuljak kertépítő mérnöknek, mert ott lehet rajzolni is, »alkotni« is. Ez tetszett, de a felvételi lapon véletlenül rossz szakot jelöltem be. Valójában a kertészmérnökire jelentkeztem, de erre csak akkor jöttem rá, amikor megjött az értesítés, hogy felvettek. Végül kiderült, nem is választottam rosszul. Gyógynövényre szakosodtam, megtetszett, láttam benne potenciált.

Sokat tanultam, de amikor kijöttem az egyetemről, ráébredtem, az igazi tanulás csak most kezdődik. Amit mostanra tudok, azt jórészt saját tapasztalataimból, ügyetlenkedésekből, könyvekből, internetről szedtem össze.”

Tragédiák és eladósodás

Zsófi szüleinek a 2008-as nagy válság után egyre nehezebben ment a vállalkozása, leégett egy egész évi szalmatermésük, egyre jobban eladósodtak. Ahol tudott, próbált segíteni. Diplomázás után indult a Fiatal Gazda pályázaton, aztán minden megváltozott.

„2015-ben meghalt az apukám, elvitte az aggodalom a növekvő adósságok miatt, így minden ránk maradt. Volt vagy 150 milliós tartozásunk, ezt anyukámmal törlesztenünk kellett, még most sincs teljesen vége a dolognak. Az elnyert pályázati pénzen vettem egy szántóföldet Isa­szegen, de a tragédia miatt semmi figyelmem nem jutott a saját vállalkozásomra. Közben a volt férjemtől is eljöttem, a közös cégünket otthagytam, nem volt lakhatásom, párom, az anyukám kanapéjáról, a két hektár szántóföldemről indultam el 2017-ben.”

Megkereste a gyógynövénytermesztő cégeket, hogy mire lenne igény. A francia tárkonyról jött a legtöbb visszajelzés. 1250 tövet szaporított szét két év alatt, két hektáron.

„De sajnos nem voltak gépeim a műveléshez, előfordult, hogy metszőollóval vágtam le a két hektárt, aztán pedig nem tudtam eladni. Hiába voltak az ígéretek, a fűszercégek végül mégis Iránból hozták be a tárkonyt, olcsóbban. Jó, gondoltam, akkor ezt most félreteszem, és belekezdek valami teljesen másba.”

Ezeket olvastad már?

  1. Így locsold a leandert: kétszer fog virágozni idén nyáron, ha betartod ezeket
  2. Nagyapám mindig ezzel öntözte az uborkát: annyi zöldsége termett, hogy a szomszédoknak kellett adni
  3. Természetes permetszer levéltetvek ellen: ehető növényekre is fújhatod ezt a házi keveréket

Provence-itól a Bölcsek poráig

6 Fotó megtekintése

Lakhatási gondoktól a magyar Provence létrehozásáig: valódi édenkert Nagy Zsófia, a Fűszeres lány birodalma

Bérelt Isaszegen egy kis házat, és elkezdte művelni a kb. 1400 négyzetméteres kertet: bazsalikomot, majoránnát, oreganót, kakukkfüvet, rozmaringot ültetett. Kitalálta, hogy saját termékeket készít belőlük. Grafikusként az üvegek címkéit is megrajzolta, és elkezdett piacozni velük. Évekig három-négy piacra járt hetente, a maradék időben termelte, őrölte, összeállította a fűszerkeverékeket.

„A provence-i, az olasz, a magyaros és a görög voltak az elsők. Aztán jöttek a keletiesebbek, a kínai ötfűszer, az indiai meg a török, utána a saját »agymenések«, a Bölcsek pora tizenháromféle kedvenc fűszeremből, mert Harry Potter rajongó vagyok, és a nevem bölcsességet jelent. Ma már huszonhat keverékem van összesen.”

Isaszegről el kellett jönnie, mert a bérelt házba visszatért a tulajdonos, így minden növényével a család egykori nyaralójába költözött, amit már majdnem eladtak, mert ugyan mindenki szerette, de senki nem használta évek óta. Úgy állapodtak meg, hogy ez lesz az ő öröksége. Ekkoriban ismerte meg a párját, Dávidot is.

„Éppen a Covid idején tudtam megindítani a webáruházamat. Ez mentett meg. De apukám mentalitása is velem maradt: nem lesz pénzem? Nem baj, de adósságom sem!”

Helyükre kerültek a puzzle-darabkák

Dávid gyógyszerészként dolgozott három műszakban, és már nagyon gondolkozott a pályamódosításon. A gyógyszerészetből a „kutyulást” szerette legjobban. Végül otthagyta a munkahelyét, és 2022-ben beköltöztek a kis családi házba.

„Rögtön nehéz helyzetbe került – meséli Zsófi –, mert a költözésünk napján összetört egy lekváros üveg a kezemben, össze kellett varrni, három hónapig nem tudtam jól fogni. Mindent Dávidnak kellett csinálni. A tető már nagyon rossz állapotban volt, folyt be a víz. Megfagytunk, az ácsok kalapáltak a fejünk felett, mi meg csomagoltuk a karácsonyi rendeléseket.”

Ma már úgy oszlik meg a munka, hogy Zsófié a kert, benne a fűszernövények, sokféle zöldség, gyümölcsbokrok, fák, bodza stb, a marketing, a grafika, a termékfejlesztés, és ő találja ki a receptet. Dávid pedig – miután két éve kistermelőből HCCP üzemmé váltak – viszi az üzemet, kedvére kutyulhat, így már nem az egy négyzetméteres konyhaasztalon töltögetik kanállal az üvegeket.

Így tartsunk bazsalikomot

„Nagyon szeretek főzni, de soha receptből – mondja Zsófi. – Kimegyek a kertbe, és megszáll az ihlet, random módon használom és keverem a fűszereket. Szoktam javasolni, hogy legalább egy bazsalikomja vagy rozmaringja legyen mindenkinek az ablakban. Az áruházi bazsalikom jó, de túl sok palántát zsúfolnak össze benne, hogy látványos legyen. Így kevés helyen kell megosztaniuk a fényt, a tápanyagot.

Azt javaslom, hogy legalább négy-ötfelé szedjük szét a növényt, és ültessük át nagyobb cserepekbe. Szálanként is szét lehet szedni és ledugdosni a földbe, ha van helyünk. A legnaposabb ablakba tegyük, de ne legyen tűző napon, csak néhány órára.”

Fotó: Ambrus Marcsi