Dél-Amerikában Argentína az egyik olyan ország, ahol a legmagasabb az egy főre jutó kávéfogyasztás, pedig egykor vallási alapon üldözött sátáni ital volt. Arrafelé a kávéfogyasztás átlagosan 1,4 kg/fő/év. Ez az ital nemcsak az íze, hanem az egészségügyi előnyei miatt is népszerű. Bárki, aki ellátogat a mostanában divatossá vált bárokba, kávézókba vagy kávéházakba, észrevehet egy részletet, amely mindegyikben ismétlődik: a kávét egy pohár vízzel szolgálják fel, amit lelkesen le is döntünk, miután megittuk a feketét. De vajon miért hozzák? És egyáltalán, tényleg utána kell meginni?
Sokan ezt a cselekedetet egyszerű udvariassági gesztusként értelmezik, de az igazság az, hogy van egy ennél konkrétabb oka Az argentinok körülbelül 80%-a otthon iszik kávét, de rajtuk kívül kevesen tudják, hogy az italhoz tartozó pohár víznek a rituálé részének kell lennie, akár reggelire, akár a nap bármely más szakaszában fogyasztod az italt.
Pohár víz a kávéhoz: előtte vagy utána kell meginni?
Egy pohár víz vagy üdítő fő funkciója – kávézótól függően – a szájpadlás megtisztítása. Ha kávé előtt fogyasztjuk, még jobban élvezhetjük a kávé ízét és aromáját. Ez azért van, mert semlegesíti a korábbi ízeket, például az ételt vagy a cigarettát. Ha reggel iszod a kávét, éhgyomorra, ez a mozzanat különösen fontos, mivel a víz száj és a nyelőcső nyálkahártyájának hidratálásával védi a gyomrot, ami segíthet enyhíteni a gyomorégést vagy az égő érzést a koffeinre érzékeny embereknél.
Azonban ne csak kávéfogyasztás előtt, hanem utána is igyunk vizet. Segít megszüntetni a rossz leheletet, csökkenti a szájban lévő utóízt és helyreállítja a vízháztartást, különösen, ha valaki egynél több csészével ivott. Bár nem olyan mértékben, mint a maté, a kávénak vízhajtó tulajdonságai is vannak.
Mennyi kávét lehet inni egy nap?

Szakértők szerint naponta maximum 3-4 csésze kávét lehet inni, több nem ajánlott. Ennyi még javítja a mentális és fizikai teljesítményt,
- csökkenti a neurodegeneratív betegségek és a cukorbetegség kockázatát,
- védi a májat,
- mérsékli bizonyos ráktípusok kockázatát,
- javítja a hangulatot és mérsékli a depresszió kockázatát,
- valamint antioxidáns tulajdonságokkal rendelkezik .
A kávét csak a szorongástól, álmatlanságtól, kezeletlen magas vérnyomástól szenvedőknek, illetve terhes nőknek kell kerülniük, mivel gyomorégést, idegességet vagy szapora szívverést okozhat érzékeny embereknél, különösen akkor, ha a koffein bevitele túllépi az ajánlott napi 300–400 milligrammos adagot.
Víz vagy üdítő? Mi a jobb kávéhoz?
Az igazság az, hogy amellett, hogy fontos a hidratálás kávé fogyasztása előtt és után, a víz és a szóda tulajdonságai között is van különbség. Amellett, hogy mindenki a személyes ízlése vagy a környékbeli kávézókban felszolgált ételek alapján választ, a szódának van egy másik előnye is.
Ez is érdekelhet
Mivel a szóda szénsavas, segít megtisztítani az ízlelőbimbókat kávéfogyasztás előtt vagy után. Ráadásul a hűtött ital frissítő érzése jól kontrasztban áll a jellegzetes ital csípősségével és intenzitásával. Emiatt sokan kiegészítőként választják, bár ebben a szerepében több előnnyel is rendelkezik, mint a víz.
Bár ennek a szokásnak az eredete változó, úgy tartják, hogy a bécsi kávéházakból származik, amelyek a 17. században jelentek meg az Oszmán Birodalom bukása után. Már akkor is kis mennyiségű víz kísérte az italt.
Fotó: gettyimages