Riport

Soha többet nem kérsz vendéglátóhelyen limonádét: májkárosító vegyi koktélt tolnak az arcodba

Nincs is jobb, mint egy forró nyári napon legurítani egy hűs limonádét. Ám lehet, hogy ami pillanatnyilag jól esik, többet árt az egészségednek, mint gondolnád – figyelmeztet a szakértő.
citromos lime-os mentás limonádé pohárban

A limonádé olyan elengedhetetlen része a nyárnak, mint a naptej, vagy a strandpapucs. Ha megszomjazunk, már nyúlunk is egy szép citrom, narancs vagy lime felé, hogy kifacsarjuk és a szomjunkat oltsuk vele. A limonádé bizonyítottan jobb nyári szomjoltó, mint a víz, szóval ezért is fogyasztjuk előszeretettel. Az igazán ínyencek gyümölcsszeleteket is dobnak az italba, ha pedig étteremben, vendéglátóhelyen kérjük, biztos, hogy kerül egy-két szelet gyümölcs is a pohárba, hogy szebb, gusztusosabb legyen.

a közösségi oldalakon Élménykertész szerint azonban ezzel számos probléma van, mégpedig a gyümölcs héjában található gombaölő- és egyéb szerek miatt. Ezek pillanatok alatt beleáznak az italodba és azokkal együtt szürcsölöd fel a limonádét.

Mi a baj a bolti citromból készült limonádéval?

A bolti citrom héja sok esetben egész egyszerűen emberi fogyasztásra alkalmatlan. És igen, nem rágod el a lé megivása után, mégis beleáznak az italodba a veszélyes anyagok.

„Az esetek javában van a gyümölcsön egy viaszréteg, és kezelik mindenféle gombaölővel és egyéb vegyszerekkel. Annak érdekében, hogy megőrizze a frissességét és jól nézzen ki a boltok polcain” – magyarázta az Élménykertész.

A két legveszélyesebb vegyszer az E233 és az E231. De kerülhet még a gyümölcsre úgynevezett imazalil, amit nemcsak a citromra, hanem a lime-ra, narancsra, mandarinra, mangóra, avokádóra és még a gyömbérre is alkalmaznak.

Ezt olvastad már?

„Minden, ami messziről érkezik, ahhoz, hogy eltartható legyen, kezelni kell. Ezt a mindenféle szerekkel kezelt viaszréteget nagyon nehéz lemosni a citrusfélékről. És míg a többi déli gyümölcsnek a héját nagyon nem esszük, a citrommal más a helyzet. Ezért kell nagyon odafigyelni, hogy milyen ciromot veszünk, mivel van kezelve a felülete, mert általában csak a címkén szokták jelölni” – magyarázta a szakértő.

A hálós gyümölcsök esetében te is találkozhatsz ezzel a cimkével, amit érdemes mindig figyelmesen elolvasni. A lédig, vagyis ömlesztve kapható áruval azonban nehezebb a helyzet. A napsárga citromhalmok mellett gyakran ki sincs téve, hogy mivel kezelték. Pedig az Élménykertész szerint a fent felsorolt gyümölcsök héja a sok vegyszertől gyakorlatilag emberi fogyasztásra alkalmatlan.

„Annyi biocitrom nincs a világon, amennyi limonádét eladnak, így bizony előfordulhat az, hogy az üdítőben, limonádéban olyan citromkarika van, ami bizony vegyszerezett, emberi fogyasztásra nem alkalmas héjú citromból van. Ez nagyon jól fog ázni a hűsítőben, nem fogsz tőle egyből meghalni, de nem véletlenül kell teljes védőfelszerelésben alkalmazni azokat a növényvédő szereket, amikkel kezelve van a citrom héja” – indolkolta.

Ha megeszed, akkor is meg kell mosni

citromos lime-os mentás limonádé pohárban
Valóban megéri limonádét inni?

A vegyszerek ersze nem csak akkor hatnak, ha a limonádédban áznak, hanem ha felbontasz egy narancsot, citromot, mandarint úgy, hogy nem mosod meg előtte. Mivel lepucoljuk a héjukat evéshez, viszonylag kevesen mossák meg ezeket a gyümölcsöket pucolás előtt. Pedig a kezünkről éppúgy rávisszük a gyümölcshúsra a növényvédőket és így végeredményben meg is esszük. Sőt, ha a vegyszeres kezeddel aztán a szemedhez nyúlsz, már a nyálkahártyádra is rávitted ezeket a növényvédőket.

Az Élménykertész szerint hiába súrolod a héjat akár szódabikarbónával, vagy bármi mással, a citrom héja akkor sem lesz ehető. Csak akkor lesz ehető, ha egyáltalán nem is kezelték viasszal és egyéb tartósítószerekkel, vagyis bio minősítést kaptak.