A Magyar Cukrász Ipartestület idén már 19. alkalommal hirdette meg a „Magyarország Tortája” versenyt, amelyen a legjobb hazai cukrászok szállnak ringbe. 2025-ben 34 torta versengett a legfinomabb tortának járó címért. A cukrászok a 140 éve született Dobos torta előtt tisztelegtek, ugyanis a „Dobostorta 140” témában kihirdetett versenyben ezt a népszerű süteményt kellett újragondolniuk. És nem is akárhogyan!
A Dobos torta alapanyagainak – tojás, cukor, vaj, étcsokoládé, vanília – felhasználása mellett legalább két, a Kárpát-medencében őshonos fűszert, hungarikumnak számító pálinkát, vagy az őshonos szőlőfajtáiból készült bort, illetve magyar gyümölcsöt is fel kell használniuk.
A 6 döntőbe jutott sütemény közül a Magyarország Tortája címet idén a gyulai Kézműves Cukrászda cukrászmestereinek, Balogh Lászlónak és Kis Rolandnak az alkotása nyerte el. A „DCJ Stílusgyakorlat” nevű tortával (amelyet Dobos C. József monogramja ihlette). A Magyarország Cukormentes Tortája versenyért járó díjat a váci Édes Vonal Cukrászda cukrásza, Kovács Alfréd vihette haza. Ő az „Álmodozó” fantázianevű tortáért kapott díjat. A finomságokat augusztus 19-től lehet megkóstolni a kijelölt cukrászdákban.
Ez is érdekelhet
Mitől más az új Dobos torta?
A klasszikus, vajas alapra épülő habkönnyű csokoládés krémet meggyzselével, csokoládéval, és karamellel gondolta újra. Így a torta nem csak szemet gyönyörködtető, hanem különleges ízvilágú alkotás is lett.
„A torta főbb alkotóelemei közül a meggypálinka a zselé ízét hivatott fokozni, a mandulapraliné és a grillázs, illetve a tejcsokoládé glazúr az ízek komplexitását és a megjelenést teszik teljessé. Az alsó piskótalap klasszikus Dobos-cukorral van áthúzva, amely roppanós réteget képez és tiszteleg a Dobos C. József előtt. A torta alsó részébe még mandulanugát és mandulagrillázs is kerül, ami újabb ízekkel és textúrával gazdagítja a tortát” – jellemezte a nyertes süteményt Selmeczi László, a Magyar Cukrász Ipartestület ügyvezetője.
Akik még a dobogón kaptak helyet
A második helyezett a tápiószecsői Hisztéria Cukrászda cukrásza, Füredi Krisztián által készített „Vadszüreti csábítás” torta lett. A harmadik helyen pedig a „Fürtös menyecske” torta végzett, a hévízi Mozart Cukrászda cukrászainak, Rosta Sándornak és Rábai Anitának alkotása.
„Álmodozó – a cukormentes ország tortája”
A Magyarország cukormentes tortája versenyt az Egy Csepp Figyelem Alapítvány a Magyar Cukrász Ipartestület szakmai partnerségével karöltve 14. alkalommal rendezték meg. A cukrászok a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége által jóváhagyott alapanyaglistát használhatták fel a cukormentes torták elkészítéséhez. Az „Álmodozó” nevű nyertes alkotás a Lúdláb és a Rigójancsi ízvilágát idézi fel, természetesen hozzáadott cukor nélkül.
- A torta szintén a csokoládé és a meggy édes, savas ízek harmóniáját ötvözi: a kakaós-mandulalisztes piskótalapok közötti fahéjas, chiamagos meggyragut és tejcsokoládé krémet fedezhetünk fel.
- A rétegek között pedig egy különleges, kakaóbabtöretből álló ropogós elem is megbújik.
- A tortát cukorbetegek és egészségtudatos édesszájúak is bátran megkóstolhatják. (Egy szelet „Álmodozó” energiatartalma 231,1kcal, szénhidrátértéke pedig 13,7 g.?
Olvasd el ezeket is!

Cukormentes dobogósok
A verseny második helyezettje és az „Egy Csepp Figyelem Alapítvány Születésnapi tortája” különdíjasa a „Meggy Mandula Szimfónia”, amelyet Benczur Sándor és Kovács János, a hódmezővásárhelyi Marcipán Cukrászda cukrászai hoztak létre. A harmadik helyen a makói Papp Cukrászda cukrásza, Lawal-Papp Zsófia „Bíborköd” nevű alkotása végzett.
Idén először a döntőben a szakmai zsűrin kívül egy 1-es típusú cukorbeteg kisgyermekekből álló zsűri is választott magának tortát. A „Magyarország Cukormentes Tortája – Barbie gyermekzsűri különdíjas” torta a „Nyári Ébredés” lett, amely a balatongyöröki Promenád Cukrászda cukrászaihoz fűződik, Vadócz Jenőhöz és Pethő Gáborhoz.
Mely cukrászdákban lehet megkóstolni?
Magyarország Tortáit augusztus 19-től a Magyar Ízek Utcájában, a Várkert Bazárban, és országszerte több száz cukrászdában is kóstolhatod meg.
A cukormentes tortát készítő cukrászdák listája felkerül felkerül a www.magyarorszagcukormentestortaja.hu honlapra is.
Dobos-rekord
Idén februárban egy Guinnes-rekordot is megdöntött a Dobos torta. Dobos C. József halálának 100. évfordulója alkalmából a Budapesti Gazdasági Szakképzési Centrum Dobos C. József Vendéglátóipari Technikum és Szakképző Iskolájának oktatói és cukrász tanulói egy 112 méteres változatot készítettek.
A rekord méretű Dobos torta elkészítéséhez 3500 tojást, 50 kg lisztet, 60 kg cukrot, 62,5 kg vajat, 7,5 kg kakaóvajat, 62,5 kg étcsokoládét és 7,5 kg kakaóport használtak fel.
A több mint 150 cukrásztanuló és szakember ezzel nemcsak új Guinness-rekordot állított fel, jótékony célt is szolgáltak. A torta egy részét rászorulóknak adományozták.
Fotó: archív