Sztárok

Bata Éva: „Nem akarok furcsa lány lenni”

A mi kis falunk-sorozatban nem véletlenül Bata Éva játssza a szexi kocsmárost. A színésznő az életben is olyan vonzó, mint a televízióban. Éva azt meséli, 30 évesen fordulóponthoz érkezett az élete!
bata éva holczhaffer csaba junior prima-díj kecskemét kocsmárosné mi kis falunk rtl klub ruttkai éva-emlékgyűrű vígszínház

Nem azért lett színésznő, mert híres akart lenni, hanem hogy a színpadon állva adhasson magából a közönségnek, az embereknek. „A tévé és a mozi csak az utóbbi két évben jött be az életembe. Most kezdem szokni, hogy ez a műfaj nagyobb ismertséggel jár. Még szokatlannak érzem, amikor felismernek az utcán, mert nem akarok furcsa lány lenni. Nem misztifikálom túl a munkámat, és nem úgy gondolok a színészi létre, mint valami különleges, megfoghatatlan  dologra”– mondja Bata Éva, aki az RTL Klubon futó A mi kis falunk-sorozat mellett a Veszettek című mozifilmben és a Testről és lélekről című filmben is szerepelt. Lehet, hogy a filmes világ és a nagyközönség csak most kezdi felfedezni Bata Évát, de a színházi szakma jóval korábban felfigyelt rá, nemcsak hogy elsőre felvették a színművészetire, de fiatalkora ellenére már számos rangos díjat, elismerést kapott. Többek között a Junior Prima-díj és a Ruttkai Éva-emlékgyűrű tulajdonosa. „Jólesnek a díjak, de nem az tölti ki az életem, hogy mindennap nézegetem őket. Igyekszem mindig a legjobb tudásom szerint játszani, és pont most vagyok a pályám egy olyan szakaszában, amikor lehetőségem van arra, hogy többféle műfajban megmutassam, mit tudok kihozni magamból a színpadon.” Éva szakmai pályája akkor érkezett fordulópontjához, amikor tavaly eljött a Vígszínháztól. Jelenleg szabadúszóként dolgozik, és öt darabban játszik. „Nagyon szerencsés vagyok, hogy 21 évesen a Vígszínházban kezdhettem a pályámat, és kilenc évet tölthettem ott. Rengeteget tanultam a kollegáktól, de egy idő után úgy éreztem, szeretnék más emberekkel dolgozni és más típusú dolgokat csinálni. Nehezen hoztam meg a döntést, sokáig érlelődött bennem. Néha muszáj váltanunk, mert olyan nem fordulhat elő, hogy nincs holnap, hogy nem jön egy másik munka. Azt mondtam magamnak, 30 éves vagyok, mitől féljek? Legfeljebb elmegyek pultosnak vagy bébiszitternek Barcelonába” – meséli nevetve. Ez a város azért jutott Éva eszébe, mert a minap onnan jött haza, és mint mondja, nagyon-nagyon magáénak érezte a katalán életstílust.

Egyedül utazott Barcelonába

„Életemben először utaztam egyedül külföldre, és büszke vagyok arra, hogy megtettem! – árulja el. – Régi vágyam volt látni Barcelonát, és nem csalódtam. A Gaudi-házak, a múzeumok, a tengerpart, igazi kultúrsokk volt. Úgy érzem, tudnék ott élni, de ha az nem is adatik meg, akkor legalább visszamenni még sokszor, mert számos felfedezésre váró helyszín kimaradt. Jelenleg annyira élénken él bennem az utazás, hogy nem szívesen mesélek róla. Szeretném feldolgozni magamban, gondolatban újra átélni az élményeket.” Talán még egy festmény is készül majd a mediterrán városról, mivel Éva hobbija a festészet. „Gimnazista korom óta festek. Az első ecsetemet édesanyámtól kaptam. A saját lakásomat azonban nem szeretem a képeimmel díszíteni, de szívesen adok ajándékba a barátaimnak és a családomnak.” Évának még nem volt kiállítása, ám ami késik, az nem múlik. „Most már összejött annyi kép, hogy önálló kiállításom is lehetne, de ez ügyben nem tettem lépéseket. A barátnőim mondogatják, hogy ne hagyjam annyiban, szervezzek egy kiállítást, de eddig erre nem jutott időm.”

Zokogott a nézőtéren

A színésznő Kecskeméten töltötte a gyerekkorát és a tinédzseréveit. A családja ma is ott él, így mai napig rendszeresen megfordul a szülővárosában. „Nagyon szeretem Kecskemétet, mert jó emlékeim vannak, kitűnő alapokat kaptam ott. A Katona József Gimnáziumba jártam, és tagja voltam az iskola színjátszó körének. Nagyon fontos megemlítenem Orbán Edit nevét, akinek sokat köszönhetek. Ő volt a színjátszó kör vezetője, és ő készített fel a színművészeti felvételijére.” A pedagóguscsaládból származó Éva az édesanyjának, a nagymamájának és a nővérének is hálás, hogy az otthoni közegben nem volt elvárás, hogy belőle is tanítónő legyen. „Nagyon jó, hogy hagyták a magam útját járni. Elfogadták, hogy színésznő akarok lenni, és tiszteletben tartották a döntésemet. Más munkát nem is tudtam elképzelni, szinte már gyerekfejjel színpadra vágytam. Az első színházi katarzisomat 10 éves koromban éltem át, amikor a kecskeméti színházban, A dzsungel könyve című színdarabban, Balu, a medve meghalt. Annyira hatott rám az a jelenet, hogy hosszú percekig zokogtam a nézőtéren” – idézi fel Éva. Később ő maga is játszott ebben a musicalben, de ez már bő egy évtizeddel később, Budapesten történt, pályakezdő színésznőként. „Olyan jó volt megélni, hogy nem csak nézőként, hanem színészként is benne lehettem egy ilyen nagyszerű előadásban. A színpadról nézve minden nagyon más. Izgalmas világ a színház, és ha újra kezdhetném, akkor is csak a színészi pályát választanám.”

Kocsmárosné egy falusi kocsmában

Az RTL Klub népszerű sorozata, A mi kis falunk szombat esténként lesz újra látható. Bata Éva a második szériában is jelentős szerepet kapott. A szexi kocsmárost, Tecát alakítja. „Nagyon szeretem Teca figuráját, szarkazmusát, fura személyiségét. Jól éreztem magam a stábbal, szinte családtagként dolgoztunk együtt. Gyönyörű helyszínen, Pilisszentléleken zajlott a forgatás. Humoros jelentekből ezúttal sem lesz hiány” — mondja a színésznő, aki többek között Szabó Győzővel, Csuja Imrével és Udvaros Dorottyával látható a sorozatban.

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete