Sztárok

Morcsányi Géza: „Ha Enyedi ildikó a te pofádat akarja látni a vásznon, akkor vállald el!”

Életében először játszott filmben, és az alkotást rögtön Oscar-díjra jelölték! Morcsányi Géza elárulta, a Testről és lélekről Endréjeként többnyire azt sem tudta, mit csinál, csak ment az ösztönei után.
enyedi ildikó morcsányi géza oscar-díj szurovecz kitti testről és lélekről

Hazai idő szerint, múlt hét kedden, kora délután jelentették be Los Angelesben az idei Oscarra jelölt filmeket, mi pedig alig egy órával később, az euforikus boldogság pillanataiban beszélgettünk a Testről és lélekről civil főszereplőjével, Morcsányi Gézával. Az egyébként könyvkiadási területen jól ismert szakembernek Enyedi Ildikó filmje volt élete első színészi munkája. „Nagyon boldog vagyok, hihetetlenül örülök, hogy Oscarra jelölték a filmünket – mondja Morcsányi Géza. – Leginkább azért, mert ez a Testről és lélekről újabb kézzelfogható sikere. Már tavaly, a berlini Arany Medve idején látszott, hogy a közönség nagyon jól fogadta, ahogyan az is, hogy szakmai szemmel is elismerik. Én pedig azóta is meghatottan figyelem a film diadalmenetét.” A Testről és lélekről az elmúlt egy évben számtalan szakmai és közönségdíjat begyűjtött. Géza azt mondja, szerinte utólag is lehetetlen elmondani, mi a film sikerének pontos receptje. „Persze, az ember alkotóként vágyik arra, amit létrehoz, az sikeres legyen, és megkülönböztetett figyelmet kapjon. Törekedni is lehet rá, de hogy mikor, mi találja szíven az embereket, az óriási nagy lutri. Ugyanígy van ez az általam sokkal jobban ismert könyves szakmában is: nem lehet nevet adni annak a bizonyos esszenciának, amitől mondjuk, egy-egy regény csak úgy berobban, és megállíthatatlan üstökösként száguld. Fogalmam sincs, mi érintette meg a Testről és lélekről történetében ennyire az embereket, talán épp az, hogy olyan tökéletlenül emberi” – fejtegeti Géza, aki nem először vett részt olyan alkotás születésében, amely végül az egész világ figyelmét kiérdemelte. „Eddigi életem során egyszer kellett frakkot vennem, amikor könyvkiadóként Kertész Imrét kísértem el a Sorstalanság kapcsán a Nobel-díj átadására, amit végül el is hozott – idézi fel Géza. – Ezekben a napokban dől el, hogy a márciusi Oscar-díjátadón személyesen jelen leszek-e, ám ha úgy alakul, hogy mennem kell Los Angelesbe, örömmel és büszkén teszem. Boldog vagyok, hogy le kell porolnom a frakkomat.”

„Gátlástalanul bíztam Ildikóban”

Morcsányi Géza elárulta, nagyon meglepődött, amikor Enyedi Ildikó annak idején megkereste az ötlettel, hogy legyen ő a Testről és lélekről férfi főszereplője. „A környezetemben sokan voltak, akik nem értették, hogy mehettem bele ebbe az egészbe ilyen felelőtlenül, színészi gyakorlat nélkül és egyáltalán – meséli Géza. – Csakhogy az történt, hogy egy nap besétált hozzám az ajtón Enyedi Ildikó, és a maga szelíd, de határozott módján arra kért, legyek az új filmje férfi főszereplője. Látszott, hogy nagyon komolyan gondolja. Kértem egy kis gondolkodási időt, és felhívtam Gothár Péter filmrendező barátomat, hogy a tanácsát kérjem. Ő pedig azt mondta: figyelj, Géza, ha Enyedi Ildikó a te pofádat akarja látni a vásznon, akkor vállald el! Így hát beleugrottam életem egyik legnagyobb kalandjába. Gátlástalanul bíztam Ildikó értékítéletében. Úgy tudom, a producerek az utolsó utáni pillanatig tiltakoztak az ellen, hogy egy amatőr játssza Endre szerepét, ezzel szemben az egyetlen nyomós érv nem volt más, mint Ildikó hetedik érzéke. Az eredmény tekintetében pedig úgy tűnik, működött.”

„Nem én vagyok itt a fő attrakció”

A filmforgatáson Géza kissé esetlenül és bizonytalanul jött-ment, ami szerencsére jót tett a karakterének is. „Nem gyakoroltam a szerepre, amennyire csak lehetett, ösztönösen léteztem a kamera előtt – árulja el Géza. – Így jött az is, hogy mereven, kicsit kifordítva tartottam az egyik karomat, ami adott egy furcsa, mozgásbéli sutaságot a figurámnak. Azt nem mondtuk ki a történetben, hogy ez egy korábbi, agyi infarktusból visszamaradt sérülés, vagy egy vágóhídi baleset eredménye, de Ildikónak tetszett, így hozzáadódott Endre karakteréhez. Hitelesen sikerülhetett, mert a forgatáson többen megjegyezték: nem is tudták, hogy a Morcsányinak sérült az egyik karja.” Géza könyvkiadási szakemberként már sok éve hozzászokott ahhoz, hogy kíváncsi újságírók faggatják, ám most már nem csak az általa kiadott könyvek érdekesek, hanem a személye is. „Ez a fajta népszerűség nyilvánvalóan szokatlan, de soha ennél rosszabb problémám ne legyen. Nem én vagyok itt a fő attrakció, hanem Enyedi Ildikó és Borbély Alexandra, akikre magam is elképesztően büszke vagyok. Az én esetemben pedig az idős édesanyám lesz az, aki boldogan elteszi emlékbe ezeket a most megjelenő magazincikkeket” – mondja mosolyogva Morcsányi Géza.

Boldog férj és családapa 

Morcsányi Géza 1952. augusztus 28-án született, dramaturg, könyvkiadó és műfordító. Korábban dolgozott többek között a budapesti Radnóti Színházban, a Pécsi és Győri Nemzeti Színházban, és a szolnoki Szigligeti Színházban is. 20 éven át vezette az egyik szépirodalmi könyvkiadót, ma pedig az egyik legnagyobb hazai könyves konzorcium igazgatója. Felesége évtizedek óta Balog Judit színésznő. Két lányuk van: Júlia 33, Elza 25 esztendős.

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete