Lélek Sztárok

Korhatártalanul Endrei Judittal: Tényleg egészséges a nevetés?

Endrei Judit hetente jelentkezik a megújult Meglepetés magazinban a személyes történeteivel, írásaival.

Tudományosan is bizonyították már, hogy a nevetés egy olyan természetes gyógyszer, amely eufóriát és boldogságot vált ki a dopamin hormonnak köszönhetően, amely a véráramban szabadul fel, amikor jóízűen nevetünk – ezt mondják a szakemberek. Azt is megállapították, hogy a nevetés erősíti az immunrendszert, energiát ad, eltereli a figyelmet a fájdalomról, és csökkenti azt. Sőt, a stressz ellen is kiváló „orvosságnak” bizonyul.

Sokféle kiváltója lehet, például egy humoros film, egy vidám történet vagy egy jókedvű társaság. Én pél­dául saját magamon is hihetetlen jókat tudok nevetni, az esetlenségemen, az ügyetlenségemen. A húgommal pedig évek múltán is önfeledten kacagunk, ha felidézünk egy-egy vicces helyzetet, félreértést, vagy a világ másik végén megesett „akciónkat”. A külvilág pedig csak azt látja, de jókedvű ez a két hölgy. A családi legendáriumunk sok ilyen történetet őriz. Az egyik legemlékezetesebb az afrikai szavannában töltött éjszakánk: halálosan féltem, hogy a kígyók, skorpiók bejönnek a sátorban, ijesztő volt a tábor körül mászkáló vadállatok zaja. Ma már csak kacagunk ezen az emléken.

De vegyük sorra, miben segít a nevetés! Az egyik legfontosabb, hogy ellazítja az egész testet. Az izmok ellazulnak utána, a fizikai feszültség, a stressz elmúlik. Aztán erősíti az immunrendszert. Csökkenti a testben lévő stresszhormonok mennyiségét, növeli a fertőzés elleni antitestek számát, ezáltal javul a betegségekkel szembeni ellenállóképesség. A nevetés a szívműködésre is jótékonyan hat. Fokozza a vérkeringést, csökkenti a szívroham és a szív- és érrendszeri problémák kockázatát. Magam is tapasztaltam nem egyszer, hogy feloldja a nyomasztó érzéseket, hiszen amikor nevetünk, nem érzünk szomorúságot, sem fájdalmat. Jobban tudunk koncentrálni a napi teendőkre is, és végül abban is segít, hogy bizonyos helyzeteket reálisabban, kevésbé fenyegetően fogjunk fel. A nevetéstől megőrizhetjük optimista, pozitív gondolkodásmódunkat a nehezebb időkben is. És még erőt, bátorságérzetet is ad, hogy reményekkel telve vághassunk bele valami újba.

Szeretettel: Judit

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete