Konyha Sztár

Krumpliból és rizsből varázsol mennyeit Mautner Zsófi: pénztárcabarát fogások a sztárszakácstól

Mautner Zsófi mindig szemet gyönyörködtető ínyencségekkel kápráztat el bennünket, akkor is, ha a leghétköznapibb alapanyagokkal dolgozik: krumplival, rizzsel, céklával. Érdemes őket kipróbálni.

Rakottkrumpli-pite

Hozzávalók 6 adaghoz:

  • 8 db nagy krumpli
  • 6 db keménytojás
  • 15 dkg füstölt, főtt sonka, felkockázva
  • 3 dl tejföl
  • só, bors
  • a forma kikenéséhez vaj, zsemlemorzsa
  • 20 dkg liszt
  • 10 dkg vaj
  • 1 db tojássárgája
  • 1 evőkanál tejföl
  • a megkenéshez: 1 db tojás

Elkészítés:

  1. A krumplit héjában megfőzzük, majd meghámozzuk, felkarikázzuk. A keménytojásokat is felszeleteljük.
  2. Miközben fő a krumpli, omlós tésztát készítünk: eldörzsöljük a lisztet a vajjal, sót, egy tojássárgáját és tejfölt dolgozunk hozzá minél gyorsabban, végül egy kis tejet vagy hideg vizet, hogy összeálljon. Húsz percig pihentetjük.
  3. Egy 28 cm-es kapcsos tortaformát (vagy magas falú tepsit) kivajazunk, meghintünk kevés zsemlemorzsával, és kibéleljük a vékonyra nyújtott tésztával.
  4. Rétegezzük a felkarikázott főtt krumplit és a felkarikázott tojást, közben tejföllel meglocsoljuk. Ráborítjuk a tésztát, megszurkáljuk, lekenjük egy tojással, majd 200 fokos sütőben kb. 45 perc alatt megsütjük. Langyosan szeleteljük.

Rizsropogós kéreggel, avagy lecsós rizstorta

Hozzávalók 6 személyre:

  • 35 dkg basmati rizs
  • 1 csipet sáfrány
  • 5 dkg vaj, olaj
  • 1 dl görög joghurt
  • ½ üveg lecsó

Elkészítés:

  • A rizst nagy tálban alaposan, folyamatos keverőmozdulatokkal átöblítjük, leszűrjük, és tiszta vízben többször átöblítjük, amíg az víz nem válik szinte teljesen áttetszővé.
  • Egy 5 literes lábasban vizet forralunk, hozzáadunk 4 dkg sót, majd beletesszük a rizst. Megvárjuk, hogy a víz újra forrjon, a rizst néha megkeverjük, hogy ne ragadjanak össze a szemek. Erős lángon kb. 8-10 percig előfőzzük, akkor jó, amikor a külseje már kissé megpuhult, de a közepe még kemény.
  • Leszűrjük, és lemossuk hideg vízzel, majd egy konyharuhán kiterítjük száradni. A rizs kb. negyedét összekeverjük a joghurttal és a beáztatott sáfrány felével.
  • Lábasban olajat hevítünk, erre szórjuk a joghurtos rizst, szorosan lenyomkodjuk. Néhány percig pirítjuk, ez lesz a ropogós réteg.
  • A maradék előfőzött rizs felét lazán erre a rétegre halmozzuk, majd rákanalazzuk a házi vagy bolti lecsót.
  • Következik a rizs másik fele: kissé piramis­szerűen halmozzuk fel, lehetőleg ne érjen a lábas falához. Fakanállal négy lyukat „fúrunk” a rizs tetejébe, ebbe öntjük a maradék sáfrányt és a vajat, ami a gőzölés során jól beleolvad.
  • Szorosan lefedjük konyhai papírtörlővel és fedővel, majd kb. 15 percig gőzöljük. Néhány percet várunk, majd fejjel lefelé egy tálra borítjuk, hogy a ropogós réteg kerüljön a tetejére.

Csibi Szilvia, Kner Piroska, Erdőháti Áron, Sándor Katalin/Paprika tv