Lélek Sztárok

Korhatártalanul Endrei Judittal: A néma kór világnapja

Endrei Judit állandó rovata a megújult Meglepetés magazinban.

Október 20-a a csontritkulás világnapja. A „néma kórról”, a csontritkulásról először tévés munkám során hallottam, azóta sok mindent megtudtam erről a betegségről, annál is inkább, mert már én is ahhoz a korosztályhoz tartozom, akiket a leginkább érint, hiszen elmúltam 60 éves, és nő vagyok.

Találó a néma kór elnevezés, mert bizony fájdalmat már csak akkor érzünk, ha nagy a baj, ha már túlestünk egy csukló- vagy egy combnyaktörésen. Sajnos népbetegségnek számít, de sokat tehetünk az életmódunkkal a megelőzésért. Én például szinte mindennap gyalogolok, mert az orvosok szerint ez a legjobb mozgásforma a megelőzésre. A tej, túró, sajt, zöldségek mellett is eszem étrendkiegészítőket, és két-három évente elmegyek szűrésre a helyi rendelőintézetbe – nem riaszt el a néhány hónapos várakozási idő.

Fontos, hogy időskorban se vegyük félvállról az érkező jeleket, fájdalmakat. Elmesélem egy kedves barátnőm történetét. Tudta rólam, hogy sok éve már az Egészséges Csontok nagykövete vagyok, több éve pedig a Tovább ne törj! programban végzek felvilágosító, ismeretterjesztő munkát. Több alkalommal is kérdeztem a barátnőmet: voltál szűrésen? Mikor mész végre csontsűrűségmérésre? Mindig azt válaszolta, minek, az ember idősödik, természetes, hogy hol itt, hol ott fáj. Ezzel jár az öregség. Egy napon azonban olyan jelzést kapott, amit már kénytelen volt komolyan venni, ugyanis alig tudott megmozdulni. Akkor végre elment orvoshoz. Sírva hívott fel, hogy miért is nem hallgatott rám, ugyanis kiderült, előrehaladott csontritkulása van. Szerencsére ma már olyan lehetőségek vannak az orvoslásban, hogy tudtak javítani az állapotán, jó kezekbe került.

Pedig nagyon egyszerű lenne a megelőzés. Először is a háziorvos már fel tudja mérni egy egyszerű teszttel a csonttörési kockázatot. Ha felmerül a csontritkulás veszélye, szakorvoshoz irányít további vizsgálatra, aki továbbküldi a pácienst csontsűrűség-vizsgálatra és laboratóriumba. Ezek után vissza kell menni a szakorvoshoz, aki megállapítja a diagnózist, szükség esetén beállítja a kezelést. Az egészségünk védelmében ennyit mindannyian megtehetünk.

Szeretettel: Judit

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete