Lélek Sztárok

Nyertes Zsuzsa sírt, amikor a kezébe nyomtak egy kacsát, Straub Dezső nem bírta a szagokat: ön tudja, mi sztárjaink eredeti foglalkozása?

Időnként kanyargós út vezet a hírnévig. Kedvenceinknek is egészen hétköznapi munkájuk volt, mielőtt megismertük őket. Tudja, hogy mivel foglalkoztak korábban?

Delhusa Gjon: Árut töltött fel a közértben

Albán édesapja gazdag nagykereskedő családból származott, később ő lett az első önkiszolgáló ABC igazgatója Magyarországon. A bolt az Örs vezér téren volt, diákként Gjoni ebben az üzletben dolgozott árufeltöltőként. Feladatai közé tartozott a tejesrekeszek behúzása a raktárba, és az újonnan érkezett áruk kipakolása a polcokra, amiket egyenként le is kellett törölgetnie, hogy tisztán kerüljenek a vásárlók elé. Gjonit 17 éves korában fedezték fel, így nem folytatta édesapja hivatását, és szerencsére a papa sem erőltette, hogy kereskedő legyen.

Dolly: Imádott a mentőknél lenni

Hat éven át dolgozott személyzeti és munkaügyi előadóként a Mentőszolgálatnál. Nyolcszáz ember ügyes-bajos dolgai tartoztak hozzá, a főorvostól a fűtőig. A munkaidő reggel héttől délután négyig tartott, és minden második szombaton is bent volt az irodában. Dolly imádta a munkáját, és meg is becsülték. A Hungária miatt, 1980-ban jött el a mentőktől, pedig sokáig azt hitte, hogy az éneklés és az irodai munka párhuzamosan végezhető.

Kállay-Saunders András: Pizzafutárkodott New Yorkban

Az énekes Amerikában élt húszéves koráig, akkoriban pizzafutárként dolgozott. Sokszor énekelve adta át a megrendelt ételt, így egy kis extra borravalóhoz is jutott, napi 140 dollárt keresett. A New York-i emberek vevők a különleges dolgokra, András pedig már akkor tudta, hogy énekes szeretne lenni.

Nyertes Zsuzsa: Nem vált be ápolónőnek

Az orvosi egyetemre jelentkezett, de nem vették fel, ezért egy évig a MÁV Kórházban dolgozott. 18 évesen a szemészetre került. Ápolónő lett volna, de az első munkanapon kiderült, hogy nem alkalmas a feladatra. A főorvos ugyanis megkérte, hogy az egyik frissen műtött betegnek vigye be a kacsát, majd törölje le ott lenn. Zsuzsi elkezdett zokogni, hogy ő ezt nem tudja megtenni. Ezek után egyszerűbb feladatokat látott el: vérnyomást mért, rendezgette a betegek ágyát, és orvosírnokként is dolgozott. Ő írta ki a recepteket, vezette a betegek kartonjait.

Straub Dezső: Gyógyszereket készített

A kétkezi munkából élő szüleinek az volt a vágya, hogy neki fehér köpenyes szakmája legyen, így került Dezső 1969-ben a Chinoin Gyógyszergyárba, ahol laboránsként dolgozott. A sors iróniája, hogy a gyógyszerkészítő laboránsok nem fehér, hanem kék köpenyt és gumicsizmát viseltek, mivel furoxone-nal dolgoztak, ami egy kénes alapú, rettentően büdös, sárga színű anyag, szappannal sem lehet lemosni a bőrről. Dezső éveken át csinálta ezt a munkát, mígnem elege lett abból, hogy állandóan erős szag lengi körül, és felmondott.

Csepregi Éva: Elkésett az irodából

Egy barátnője édesapja révén került a Chi­noin Gyógyszergyárba. Az érettségi után hét hónapig ott dolgozott titkárnőként. Mivel Éva messze lakott az újpesti gyártól, hajnali ötkor kellett kelnie, hogy munkakezdésre, hét órára beérjen. Ez többnyire nem sikerült, ezért inkább kilépett, és énekléssel kezdett el foglalkozni.

Bódi Margó: Dinnyeföldön kapált

A Szabolcs megyei Nagyecseden töltötte a fiatal éveit. Guszti a helyi gyárban dolgozott, Margó pedig idénymunkát vállalt, ebből tartották el a két kisgyereküket. A fizikai munka nem állt távol az énekesnőtől: almát szedett, dinnyeföldön kapált és ládákat szegelt, csakhogy egyről a kettőre jussanak. A megtakarított pénzükből költöztek fel Budapestre, és kezdték el felépíteni zenei karrierjüket.

Istenes Bence: Újságkihordásból jutott zsebpénzre

Gyerekkorát a németországi Bad Kohlgrubban töltötte, a faluban pedig adódott egy munkalehetőség. Iskolásként biciklis újságkihordóként dolgozott. Bence csupán néhány eurót keresett ezzel a négyórás munkával, de ez a pénz is jól jött. Ma már úgy emlékszik, hogy nem szerette a munkáját, mivel időre kellett kihordani a lapokat, másfelől a dimbes-dombos tájon nehéz volt biciklizni, és az eldugott utcákban álló házakat sem volt könnyű megtalálni.

Caramel: Betanított munkás volt

Molnár Ferenc Caramel fizikai munkásként kezdte, majd egy üveges műhelyben betanított alkalmazottként dolgozott. A sok cipekedés miatt porckorongsérve lett, ezért már a Megasztárt is csak fájdalomcsillapító injekciókkal tudta végigcsinálni. Később megműtötték a gerincét, és kétkezi munkát is csak akkor végez, ha a saját otthonában van rá szükség.

Kiemelt kép: Archív

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete