Sztár

El akarta dobni a Verebes nevet Linda: „Héczey Lindaként senki nem tudott volna beazonosítani”

Megkérdeztük Lindát, mit tesz másként vagy ugyanúgy, mint édesanyja, amikor annyi idős volt, mint most ő!

A cikk eredetileg 2012-ben jelent meg a Meglepetés magazinban.

Megvalósította az álmokat

„Nagy boldogság számomra, hogy amit Anyukám értünk feladott – bár ő ezt nem így éli meg –, azt én, a lánya beteljesíthetem. Akik ismerték színésznő korából, azt mondják, hasonlítok rá játék közben. Ez nagyon jólesik. Szegeden már álltam ugyanazon a színpadon, mint ő. Mama főleg szubrett volt, gyönyörű énekhanggal, de drámai naiva szerepeket is játszott, akárcsak én. Nekem sajnos nincs »képzett« énekhangom, de a beszédhangunk nagyon hasonlít. Neki is rezes, érces, mély hangja van, bár szerintem némileg dallamosabban szól, mint az enyém.”

Két szakmájuk van

„Bizonyos értelemben újraélem édesanyám életét. Én is színésznő lettem, és idén végzek logopédusként is, akárcsak a mamám. De nem hiszem, hogy meg tudnék válni a színészi léttől.”

„Apa kinézte magának Mamát”

„Apa (Verebes István) a Miskolci Színház társulati képén nézte ki magának anyukámat. Akkor mondták neki, hogy a Héczey Évának férje van és gyereke. Aztán anyukám házassága megromlott, el is vált. Apa ekkor kezdte el hevesen ostromolni mamát. A mi történetünk Csabival nagyon hasonló. Csabi egy premieren látott meg az Új Színházban. Érdeklődni kezdett utánam, bár volt barátnője. Mondták neki, hogy nekem is van párom, de őt ez nem érdekelte.

„Jó házasságban élni!”

„Pindroch Csabival 12 éve tart a kapcsolatunk. A mamám ugyan kétszer is elvált, de remélem, hogy nekem Csabi marad örökre a férjem.”

„Visszahúzódó kislány voltam”

„A három testvér közül én voltam a legvisszahúzódóbb. Az idők során sokat javultam ebben, de most is nehezen oldódom új közegben, ami általában nem jellemző a színészekre. A való életben nem vagyok exhibicionista, csak a színházban. Nem akarok mindenáron a társaság középpontjába kerülni, inkább jó csapattagként létezem. Mama ennyi idősen sokkal »slágfertigebb« volt. Amit sikerült viszont leutánoznom, hogy hihetetlen jól közlekedik az emberek között. A piacon mindenkivel elbeszélget. A színházban a portástól az ügyelőig mindenki szerette!”

„Nehézbombázó volt!”

„Anyukám feltűnő szépségű nő volt, szép arccal, nagy szemekkel. Eredetileg középbarna, de annak idején a Csipkerózsika szerepe kedvéért befestette a haját, és mivel megtetszett neki a szőke, úgy hagyta. Balettiskolába járt, táncos múltjából fakadóan nagyon vékony volt: dús keblekkel és keskeny csípővel. Vele ellentétben nekem vigyáznom kell az alakomra, mert hízékony vagyok.”

Színésznőből logopédus

„Amikor anyukám 31 éves volt, mint most én, színésznőként dolgozott, előbb Miskolcon, majd amikor apukámmal megismerkedtek, átszerződött Szegedre. Aztán elkezdtek »potyogni« a gyerekek. Csak szüneteltetni akarta egy időre a színészetet, aztán mégis otthon maradt velünk. Ez az ő vállalása volt, soha nem élte meg áldozatként. Miután elvégezte a logopédia-képzést, logopédusként dolgozott. Egyébként nekem is van egy 3 éves lányom.”

Héczeyként akart felvételizni

„Anyukám nevét akartam felvenni, amikor 18 évesen először felvételiztem a Színművészeti Főiskolára. Naivan azt terveztem, csak a felvételi idejére használom, aztán pedig visszaveszem a Verebes nevet. Hadd legyek valaki, aki csak »bejött az utcáról«! Verebes lányként nem akartam se pozitívan se negatívan megítéltetni, Héczey Lindaként viszont senki nem tudott volna beazonosítani. Apának ez nyilván nagyon rosszulesett volna, úgyhogy végül nem léptem meg.”

Fotó: TV2