Lélek Sztárok

Oszvald Marika a legaktívabb nyugdíjas színésznő: „A legnagyobb ajándék, hogy még mindig dolgozó nő vagyok”

Lehetne keseregni azon, hogy múlik az idő, jönnek a ráncok és a plusz kilók. Nem lenne meglepő panaszkodni azért, hogy itt fáj, ott szúr, ezt is meg azt is műteni kell. Mondhatná, hogy egyre kevesebb körülötte a szintén aktív korabeli barát, kolléga, Oszvald Marika azonban évekkel ezelőtt eldöntötte: csak a jó dolgokra figyel és töretlenül hisz abban, hogy ha így tesz, akkor örökifjú és boldog marad.

„Rengeteg vidéki fellépésem van, megesik, hogy egy nap nyolcszáz kilométert vezetek. Az előadásokon feltöltődöm a közönség szeretetével, a sikerrel, a csillogással, de utána nagyon jó hazajönni, lemosni a sminket, főzni valami finomat, hallgatni, ahogy a kertben csicseregnek a madarak, másnap korán reggel pedig kimenni a piacra és kokettálni a kofákkal, meg a régi ismerősökkel. Ott mindig nagyon örülnek nekem, körém állnak az emberek, kávézunk, beszélgetünk. De nem én uralom a társalgást! Civilben sokkal jobban szeretek figyelni és hallgatni másokat, megismerni a történeteiket, és gyakran csak akkor szólalok meg, ha valami foglalkoztat, vagy ha tanácsot kérnek tőlem. Ez – ahogyan múlik az idő – egyre gyakrabban előfordul. Csak akkor érdemes szólni, ha mondanivalónk van. De szeretem és igénylem a csendet, ahogyan az egyedüllétet is. Néha jó érzés visszavonulni a gödöllői házamba, és csak úgy lenni, mindenféle megfelelési kényszer nélkül. Olykor meg kell engednünk magunknak a lelassulást, különben nem lesz miből töltekezni.”

A Csináljuk a fesztivált! showműsorban láthatják a tévénézők

Ötven éve a színpadon, és tele van feladatokkal

Márpedig Oszvald Marikának szüksége van az energiájára. Számos fellépése mellett elvállalta a Duna Csináljuk a fesztivált! című showműsorát, ahol teljes erőbedobással versenyez az Utánam a vízözön című dallal, és mint mondja, nagyon élvezi, hogy részt vehet az évszázad magyar slágerének keresésében.

„Az idei évem tévés produkciója kétségkívül a Csináljuk a fesztivált! Nagy élményt jelent számomra, és sokan dicsérik az előadásomat, ami nagyon jólesik. Úgy érzem, méltó koronája ez annak az évnek, amikor éppen ötven esztendeje vagyok a pályán. Tavasszal az Erkel Színházban is csináltak nekem egy gyönyörű jubileumi gálaestet, az is egy jutalomjáték volt. A legnagyobb ajándék, hogy még mindig dolgozó nő vagyok, ami testileg és szellemileg is frissen tart, sosem hagy megöregedni. Tudom, hogy 71 évesen már nem sokan mondhatják el az én szakmámban, hogy ennyi feladatuk, szerepük van. Hálás vagyok azért, hogy minden megadatott, de úgy érzem, nagyon sokat tettem is érte. Az pedig, hogy van egy csodálatos családom, a meggy a habos torta tetején. Velük együtt imádom az életem.”

fotó: Schumy Csaba, Bognár Bogi, MTI/Szigetváry Zsolt