Sztár

Egy marék szilváért dolgozott Szűcs Judith édesanyja: „A nélkülözés egy életre bevésődött a zsigereimbe”

Az énekesnő édesanyja mindent megtett Juditért és négy testvéréért. Összekuporgatott pénzéből zongorát vett, annyira hitt lánya tehetségében.

A cikk eredetileg 2012-ben jelent meg a Meglepetés magazinban. Akkor arról kérdeztük az énekesnőt, hogy mit csinált másképp, vagy éppen ugyanúgy, mint az édesanyja. 

„Ő volt a családfő”

„Egy igazi tűzről pattant menyecske volt. Valakinek össze kellett tartania a családot, így nálunk ő lett a családfő, ahogy mondani szokták, ő hordta a nadrágot. Miután elváltam, a lányomat egyedül neveltem, így nekem is meg kellett tapasztalnom a családfői szerepet.”

Marék szilváért dolgozott

„Édesanyámnak nehéz sora volt. Korán meghaltak a szülei, nevelőszülőkhöz került. Mesélte, hogy kislány korában elküldték dolgozni egy marék szilváért. Egész életében szorgos, tiszteletre méltó ember volt. Nem végzett sok iskolát, de születetten intelligens asszony volt.”

„Szegénységben nőttünk fel”

„Öten voltunk testvérek, három fiú és két lány. Én voltam a legkisebb. Egy rozoga, 55 nm-es kertes házban éltünk Sashalmon. Szép gyerekkorunk volt, azzal együtt, hogy nagyon szegények voltunk. Én már sokkal elegánsabb körülmények között, egy kellemes társasházban lakom. Nekem csak egy lányom van, mert az énekesnői pályám miatt nagyon sűrű életem volt.”

Szűcs Judith édesanyja, Terézia és az apukája

„Új hobbim a horgászás”

„Anyukámnak nem jutott ideje hobbira, nekem viszont van: a horgászás. Annyira megnyugtatja az embert! A párommal együtt nyáron sokat kijárunk a testvérem szigetszentmiklósi házához, közvetlen Duna-parti stéggel, és együtt pecázunk.”

„Fodrásziskolába íratott”

„Azt is ő találta ki, hogy legyek női fodrász, mert az egy biztos megélhetést nyújtó szakma. A tanoncévekkel együtt öt évig dolgoztam fodrászként, de 58 éves koromra sem mentem ki a gyakorlatból. Timinek és a nővéremnek is én vágom a haját.”

„Kétkezi munkát végzett”

„Anyukám takarítónő volt. Amikor kislány voltam, engem is befogott segíteni. Neki köszönhetem, hogy ilyen dolgos lettem, és nem riadok vissza a kétkezi munkától. Mindent tőle tanultam: főzni, takarítani, háztartást vezetni.”

Nem él tékozlóan

„A nélkülözés egy életre bevésődött a zsigereimbe, ma sem élek tékozlóan. Mindennek megnézem az árát. Szinte kenyéren és szalonnán nőttünk fel, most imádok a családomnak jobb minőségű ételeket főzni. 26 éves lányomat is tanítgatom a konyha rejtelmeire, szépen halad.”

A hangja anyai örökség

„Anyukám ötéves korom óta tanított otthon énekelgetni. Leveskavargatás, takarítás közben is mindig dúdolt valamit. Annyira komolyan hitt bennem, hogy 1960-ban, 13 ezer forintért vett egy zongorát. Akkoriban ez kész vagyonnak számított.”

Fotó: archív