Sztár

Alapvető igazságokra tanította édesapja Farkas Bertalant: „A cipőd legyen mindig tiszta”

Az űrhajós sokban hasonlít az édesapjára, ám Lajos soha nem viselt bajuszt és ellenezte is az arcszőrzetet.

A cikk eredetileg 2012-ben jelent meg a Meglepetés magazinban. Akkor arról kérdeztük Farkas Bertalant, mit tesz másképp, vagy éppen ugyanúgy, mint édesapja, Lajos az ő korában.

Fantasztikus lábbeliket készített

„Édesapám cipész volt, fantasztikus lábbeliket kreált! Aztán beállt katonának. A háborúban a tiszteknek, ezredes uraknak ő készítette a cipőt, csizmát. Az én lábbelijeimet is ő varrta, az iskolában mindenki irigyelt miattuk. Imádtam focizni, az elnyűtt stoplis cipőimet is mindig Papa javította meg. Amikor bejöttek a cipőgyárak, sajnos az ő munkája is megfogyatkozott. Akik nem tudtak fizetni, azoknak is zokszó nélkül megjavította a cipőjét!”

„Egyszer sem adott nyaklevest”

„Gyulaházán, egy kis szabolcsi faluban születtem. Csibész voltam, de jól tanultam. Már akkor is sokat voltam „súlytalanságban”, mert a tanárok gyakran fülön csíptek. Apámtól soha egy nyaklevest sem kaptam, de én néha azért megtekertem a gyermekeim fülét egy-egy csínytevésért.”

„Sosem viselt bajuszt”

„Apám arra tanított, „Fiam, ha megnősz, sose legyél borotválatlan…!” Vicces, hogy én mégis bajuszos lettem, ő sosem viselt arcszőrzetet. 1973 óta nem vágattam le a bajszomat! A világűrben ugyan meg akarták kurtítani a szovjet kollégák, de nem engedtem. Azt mondták, a bajszos űrhajósoknak mindig gondjuk akadt az űrrepüléseik során… Persze csak ugrattak!”

„Alapvető igazságokra tanított”

„Nagyon pedáns, nett ember volt. Ha felállt a suszterszékből, rögtön átöltözött tiszta ruhába. Arra intett: „Fiam, a cipőd legyen mindig tiszta, zsebkendő legyen a zsebedben!” Illetve: „Ha rosszat teszel, valld be, merd vállalni a felelősséget a tetteidért!” Vagyis olyan alapvető igazságokat, amiket én is később átadtam a három gyerekemnek.”

„Jó géneket örököltem”

„63 évesen is sok a hajam és alig őszül, apám előbb kopaszodott. Édesapám haláláig fitt maradt, és én is sportos vagyok. Jó génekkel rendelkezem, akárcsak az utódaim. A fiaim jóképűek, a lányom csinos, nem is beszélve a két csibész unokámról!”

Élete végéig házasságban

„A feleségemmel, Anikóval 32. éve alkotunk egy párt. Édesapám és édesanyám is életük végéig együtt maradtak szeretetben, boldogságban. Ahogy ők, én is igyekeztem minden tőlem telhető megadni a gyerekeimnek. Berci fiam Amerikában tanult, és ott is helyezkedett el. Ádám szintén kint jár egyetemre, és mellette dolgozik. Aida lányom itthon végzi második egyetemét, hamarosan végzett jogász lesz. Két csintalan fiúunokával ajándékozott meg.”