Egészség Sztár

Fájdalomcsillapítás suttogással: Katalin hercegné a legnehezebb pillanatokban használja

Képzeljünk el egy műtőt, ahol altatás helyett az orvosok hipnózissal transzba ejtenek, majd biztató szavakat suttognak a fülünkbe, és fogják a kezünket végig az operáció alatt.

Pozitivitás a legjobb gyógymód

„A legfőbb gyógyszer az orvos-beteg kapcsolat. Jóval könnyebben zajlik egy műtét, és sokkal gyorsabb a gyógyulás, ha az orvos pozitív mondatokkal halmozza el a beteget – mondja dr. Gál János, az Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Klinika igazgatója, a Semmelweis Egyetem rektorhelyettese. „Gondoljunk bele, hogy éppen így vagyunk a negatív gondolatokkal is. Minél többet beszélünk magunknak vagy másoknak a rossz érzéseinkről, annál borzalmasabban érezzük magunkat. Miért ne fordíthatnánk meg a dolgot, és használhatnánk a pozitív gondolatokat, érzéseket a gyógyításra?”

Mi a pozitív szuggesztiós terápia, és mi a hipnózis?

„A hipnózis során az éber agyat „tudattalan” állapotba hozzuk, és pozitívan hatunk rá. A pozitív szuggesztiós terápia során a negatív hatás kiváltotta negatív transzállapotban lévő agyat hozzuk jó vagy legalábbis normál állapotba, és irányított pozitív gondolatokkal segítjük a gyógyulást, felépülést.”

Ismernünk kell!

„Ahhoz, hogy a pozitív szuggesztiót alkalmazzuk, nagyon jól kell ismerjük a beteget. Így a beavatkozás vagy kezelés előtt sokat beszélgetünk. Az esetek többségében már önmagában az, hogy a keresztnevén szólítjuk, hihetetlenül megnyugtatóan hat, hiszen sajnos ez nem bevett szokás. Ezután kedvesen elbeszélgetünk mindenféléről. Ha ismerjük a beteget, akkor elkerülhetjük, hogy éppen az ellenkező eredményt érjük el. Nagyon rosszat tennék, ha azt mondanánk a műtét alatt, hogy meg fog gyógyulni, mert várja otthon a férje, és közben elvált, esetleg özvegy lenne az illető. Megkérjük, hogy idézzen fel olyan pillanatokat az életéből, amelyek boldoggá tették, örömmel töltötték őt el, és ezekre emlékeztetjük a kritikus pillanatokban.”

Mikor melyiket lehet alkalmazni?

„Hazánkban a hipnózist még nem használják műtéteknél, de külföldön igen. Nálunk az ismert pszichoszomatikus betegségek, mint allergia, pánikbetegség vagy depresszió kezelésénél alkalmazzák ezt a módszert, de azon dolgozunk, hogy minél előbb mi is operálhassuk hipnózisban altatás helyett vagy ezt kiegészítve. A kómás betegek úgynevezett negatív transzban vannak, tele félelmekkel, fájdalmakkal, aggodalmakkal. Ilyenkor hatékony a pozitív szuggesztió, amelynek ebben a helyzetben az a célja, hogy a negatív transzból pozitív transzba vagy legalább semleges állapotba vigye a beteget megnyugtató, támogató gondolatokkal. Itthon, a Semmelweis Egyetem Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Klinikáján már lehetőség van arra, hogy a műtét során az altatott vagy az intenzív osztályon fekvő beteg pozitív szuggesztióban részesüljön, azaz megnyugtató, gyógyulást támogató mondatokkal segítsék a felépülését. Az eredmények kézzelfoghatóak: gyorsabb a gyógyulás, kevesebb gyógyszerre van szükség.”

Mi is alkalmazhatjuk a pozitív szuggesztiót

„A kutatásaink szerint, ha egy betegnek naponta megnyugtató szavakat mondanak a hozzátartozók, gyorsabban gyógyul, kevesebb a szövődmény, és kevesebb gyógyszert kell szednie. Nagyon fontos szerepe van még az érintésnek is. Akkor igazán hatékony a módszer, ha beszéd közben végig fogjuk a beteg kezét, időnként megsimítjuk, cirógatjuk.”

Mi is pozitívak legyünk!

„Soha ne mondjuk, hogy »nem fog fájni«! Ez az egyik legtipikusabb negatív szuggesztió. A pozitív szuggesztió a kellemes élményeket erősíti, és az aggodalmak helyett a gyógyulást hangsúlyozza. Inkább mondjuk azt a hozzátartozónknak, hogy »hamar meg fog gyógyulni», »minden rendben lesz!«”

Tudta?

Egy amerikai vizsgálatban égési sérült betegek kezelését egészítették ki pozitív szuggesztióval. Azoknál a betegnél, akiknél „hűvös és kellemes” szuggesztív gondolatokat mondtak, nem alakult ki olyan mértékű gyulladás és ödéma, mint azoknál, akik nem részesültek a pozitív szuggesztiós kezelésben.

Szülés hipnózisban?

Igen, már ez is lehetséges. A brit uralkodóház orvosai javaslatára Kate Middleton is „hipnoszülés” segítségével hozta világra gyermekét. Ezzel a módszerrel csökken a szülés közbeni fájdalom, így elkerülhető a különféle érzéstelenítők vagy fájdalomcsillapítók alkalmazása.

Fotó: profimedia