Sztár

Korhatártalanul Endrei Judittal: Hildegárd

Hildegárdot a természettel és a gyógyítással foglalkozó írásai miatt „az első német tudósnőnek és orvosnőnek” is szokták nevezni. A zárdában egyre többen keresték fel bonyolult ügyekben jó tanácsért.

Talán e különleges és ritka név viselői maguk sem hallottak még Bingeni Hildegárdról, aki kora polihisztora volt. Íróként, zeneszerzőként, filozófusként, misztikusként , látnokként , valamint orvosi íróként és gyakorlóként tevékenykedett a középkorban. Számos tudós a tudományos természetrajz megalapítójának tartja Németországban. Nem mindennapi teljesítmény volt ez akkor, amikor a nőket többnyire megfosztották a tanulás lehetőségétől, elzárták a tudomány világától…

Hildegárd 1098 körül született, a mai Németország területén, a Rajna közelében. Azokban az időkben egy lány csak akkor tanulhatott, ha a szülei ezt lehetővé tették számára. A gyenge alkatú, a járásban is akadályozott kislányt a korabeli szokásoknak megfelelően nyolcévesen zárdába adták, bencés apácák közé. Mai fejjel azt mondanánk, milyen szerencséje volt, tanulhatott. Azonban érdekes lenne tudni, hogy a lányka számára mennyi volt ebben a kényszer, megkérdezték-e egyáltalán, hogy van-e kedve ebbe a zárt közösségbe bekerülni. És vajon tudta-e, hogy egy olyan útra lép, ami nagyon kevés lánynak adatik meg. A zárdában nemcsak írni-olvasni tanult meg, hanem a kerti munkában, a kézimunkázásban és a betegek gondozásában is jártassá vált. Tizenöt évesen önként Istennek ajánlotta életét. Hildegárdot a természettel és a gyógyítással foglalkozó írásai miatt „az első német tudósnőnek és orvosnőnek” is szokták nevezni. A zárdában egyre többen keresték fel bonyolult ügyekben jó tanácsért: papok és püspökök küldöttei, világi nagyságok követei és egyszerű emberek. Több száz olyan levél maradt fenn, amit Hildegárd a hozzá tanácsért fordulóknak, vagy olyanoknak írt, akiknek Isten általa üzent. Leveleit pápák, hercegek és püspökök olvasták. Látnoki adottsága miatt „a német prófétanő” nevet kapta, ami nem a jövendőmondásra mint a jelen események megértésére vonatkozott. Éppen ebből fakadt sok fájdalma is, mert különleges látása következtében sokszor egészen más tanácsokat kellett adnia, mint amilyeneket az emberek vártak tőle.

Eltelt majd’ ezer év, és mit tanácsolok a 21. század fiatal nőinek? Hogy tanuljanak! Hiszen csak a tanulás, a képzettség adhatja meg az esélyt arra, hogy egy nő ma se legyen kiszolgáltatott, és maga dönthessen a sorsáról.

Szeretettel: Judit

Endrei Judit további írásait ide kattintva tudja elolvasni.