Bármennyire is alaposan mosogatsz és igyekszel nem csatateret varázsolni a konyhádból főzés közben, a serpenyők alja gyakorlatilag olyan szürke zóna, amin mintha nem hatna a zsíroldás. Ha a teflon bevonatod még ép is, az alja úgy tud kinézni, mint amit még az egri várvédő hős asszonyok használtak a szurok meg az olaj melegítésére 1552-ben.
Ha már nagyon unom a látványt, én a hideg zsíroldót szoktam használni, de csak nagyon ritkán, mert egyszerűen utálom. Büdös, marja a nyálkahártyámat, ha nincs otthon gumikesztyű, a könyökömig lemarja a bőrömet. Ezért keresek mindig olyan alternatívákat, amivel le lehet szedni a serpenyők aljáról a ráégett zsírt.
Most az UsefulWise oldalán találtam egy videót, ami egészen ígéretesnek tűnik.
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
Hogyan lehet leszedni a zsírt a serpenyők aljáról?
- Ehhez a módszerhez először a teflon bevonattal lefelé kell a tűzre tenned a serpenyőt és úgy átmelegíteni.
- Még melegen szórd be vastagon sóval és szódabikarbónával.
- Takard le a felületet papírtörlővel és öntsd le forrásban lévő meleg vízzel. Vigyázz, ez is forró és még a serpenyőd is meleg, nehogy megégesd magad!
- 15-20 percig hagyd, hogy a só és a szódabikarbóna dolgozzon, majd egyszerűen töröld le a zsírt és mosogasd el a serpenyődet.
Talán túl szép, hogy igaz legyen, de én ki fogom próbálni, az biztos.
Milyen módszerekkel próbálkozhatsz még?

- Ha makacsabb a szennyeződés, próbáld ki a szódabikarbóna + ecet párost: a szódabikarbónára öntött ecet pezsgése segít feloldani a zsírt.
- Egy másik praktikus módszer a durva só és citromlé: a só szemcséi dörzsölő hatásúak, a citrom savtartalma pedig oldja a zsírt.
- Ha van otthon kóla, az is segíthet – a benne lévő savak fellazítják az odaégett réteget.
- Végül, a forró víz és mosogatószer hosszabb áztatással szintén hatékony.
Ezek a természetes megoldások nemcsak olcsók, hanem kímélik a környezetet és az edényeket is.
Fotó: gettyimages


